6.1 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
RSLasteaia Pillerpall riigihange kuulutati nurjunuks

Lasteaia Pillerpall riigihange kuulutati nurjunuks

Helerin Väronen / illustreeriv foto: Siim solman.

Märjamaa selle ja järgmise aasta investeeringute plaani kuulub lasteaia Pillerpall hoone rekonstrueerimine. Hoone on vana ja rekonstrueerimise eesmärk oleks ehitise energiatõhususe parandamine ning ülalpidamiskulude vähendamine. Selle tarbeks oli välja kuulutatud riigihange, millele laekus juuni lõpuks üks pakkumine, mis osutus oodatust kallimaks. 

Koos KIK-i sihtfinantseeringuga oli Pillerpalli rekonstrueerimiseks arvestatud 1 034 613 eurot, selle summa aluseks on aastatagused ehitushinnad. Projekti üle andes pakkus projekteerija projekti tegelikuks maksumuseks üle 1,4 miljoni euro, mis vastab ka täpsemalt praegusele olukorrale ehitusturul. Hankemenetluse tulemusel on REV Ehitus OÜ pakkunud tööde kogumaksumuseks 1 565 100 eurot. Selleks, et otsustada, kas sellise hinnaga pakkumine vastu võtta või kuulutada hange nurjunuks, korraldati eelmisel neljapäeval, 12. juulil erakorraline volikogu istung.
Vallavalitsuse soov oli jätkata hankemenetlust ja küsida volikogult nõusolekut lepingu sõlmimiseks. Ettekande teemal, miks oleks mõistlik hankemenetlusega jätkata, tegi Märjamaa abivallavanem Triin Matsalu.
Põhjuseks, miks vaid üks pakkuja oli, võis olla asjaolu, et praegu on palju koolide, lasteaedade ja tervisekeskuste riigihankeid käimas. Samuti võis mõnda ehitusfirmat takistada pakkumise esitamisel see, et lasteaia oleks saanud ehitajale kätte anda osade kaupa ja tegemist on keerulise objektiga. Ehitaja jaoks oleks parem, kui maja oleks ehitusperioodil tühi.
Üks põhjus, miks volikogu hankelepingu sõlmimiseks kümne vastuhäälega nõusolekut ei andnud ja tegi vallavalitsusele ettepaneku pakkumus tagasi lükata, oli see, et mitmed lasteaia renoveerimisega seotud küsimused on vastusteta. Eelkõige see, mismoodi lapsed renoveeritavas majas edasi saaksid olla või kui nad tuleks mujale paigutada, siis kuhu.
Volikogu liikmete hulgas oli ka neid, kes küsisid, et kui hankemenetlusega praegu edasi minna, kas lisarahastus tuleb siis teiste investeeringute nagu Valgu kooli, võimla ja tervisekeskuse arvelt. Matsalu ütles vastuseks, et prioriteedid tuleb paika panna ja nemad on enda jaoks paika pannud selle, et kui mõni projekt on saanud kaasrahastuse, tuleb see ära teha. Lasteaed on kaasrahastuse saanud ja KIK-i projekti kohaselt on ehitise rekonstrueerimise tähtajaks järgmise aasta november.
Vallamaja ehitus on niigi hetkel lükatud aastasse 2023. Kui nüüd lükata lasteaia rekonstrueerimist samuti edasi ja muuta võimla, mille ehitushange ka algul läbi kukkus, tähtsamaks, võib juhtuda, et teist korda enam lasteaed toetust taotleda ei saa ja ollakse sellest rahastusest ilma. Volikogu uuris võimalust ehitada täiesti uus lasteaed, kuid sellisel juhul ei saaks KIK-ist toetust taotleda.
Praegu ollakse Matsalu sõnul seisus, kus tegeletakse kuuele rühmale remondi ajaks uute ruumide otsimisega. Enne ei saa uut hanget välja kuulutada, kui pole selge, kuhu lapsed ehituse ajaks lähevad, ja on lahendatud kõik muud mured, mis sellega seonduvad, näiteks toiduvedamine. Samuti on vaja teada, millised on tervisekaitseameti nõuded ruumidele, kus lapsed peavad veetma rohkem kui kaks kuud.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare