-1.7 C
Rapla
Reede, 19 apr. 2024
RSRahujooksjad jõudsid maakonda Järvakandis

Rahujooksjad jõudsid maakonda Järvakandis

Siim Jõgis / foto: Siim Solman.

Sri Chinmoy Ühtsuse-Kodu rahujooks kulgeb käesoleval aastal läbi 45 Euroopa riigi ning selle pikkus on 24 000 kilomeetrit. Kolmapäeval, 18. juulil läbisid rahujooksjad Rapla maakonna ning tegid esimese peatuse Järvakandi kultuurihalli juures.

Tegemist on rahvusvahelise kümneliikmelise jooksjate grupiga, kes kannavad endaga läbi Euroopa kaasas rahu ideaali. Koos jooksjatega liigub läbi Euroopa ka tõrvik, mis ulatatakse käest kätte ning mis esindab inimkonna püüdlusi, lootusi ja unistusi rahust. Järvakandis võtsid jooksjaid vastu Kehtna abivallavanemad Jalmar Mandel ja Katrin Velleste. Kohalikus kultuurihallis ootasid sportlasi lõunaeine ning suupisted.
Nagu öeldud, on tegemist rahvusvahelise seltskonnaga. Sellesse gruppi kuuluvad jooksjad Lätist, Austraaliast, Tšehhimaalt, Soomest, Austriast ja Horvaatiast. Mõni jooksja on grupi juures paar-kolm nädalat, teine jällegi paar-kolm kuud. Jooksjad ise tunnistasid, et tegemist on ikkagi paraja pingutusega. Läbi Euroopa liigutakse bussides, mille kõrval jookseb tavaliselt üks inimene. Tema hoiab ka süüdatud tõrvikut, mis käib jooksjate vahel käest kätte. Ise nad rääkisid, et tavaliselt on ühe vahemaa pikkus viis kilomeetrit. Siis võtab tõrviku enda kätte ja asub jooksma järgmine grupi liige. Nõnda läbitakse päeva jooksul 100 kuni 120 kilomeetrit.
Tavapärane on ka see, et endaga kutsutakse jooksma kohalikke elanikke asulatest, mida läbitakse. Järvakandis tegid seda näiteks kohaliku vibuklubi laskjad. Kokku tuli kultuurihalli jooksjaid tervitama kümmekond inimest. Kõik nad said kasvõi hetkeks rahutõrvikut enda käes hoida.
Sellisel kombel on rahusõnumit levitatud kogu maailmas alates 1987. aastast. Aluse pani sellele rahuvisionäär Sri Chinmoy. Jooksu ametlikest paberitest võib lugeda, et ta tegi seda optimismi, armastuse ja ühtsuse vaimus. “Selline vaim läbib jooksu ja puudutab kõikide osalejate südameid,” on kirjas nende materjalides.
Aastate jooksul on sellele ettevõtmisele oma toetuse andnud ka mitmed tuntud inimesed kogu maailmas. Nende seas näiteks Belgia ja Euroopa Liidu poliitik Herman van Rompuy, Keenia jooksja Tegla Loroupe, tennisist Billie Jean King, USA sprinter Carl Lewis, paavst Franciscus, Ema Teresa ja Nõukogude Liidu viimane juht Mihhail Gorbatšov. Tuntud Eesti inimestest on rahujooksus kaasa löönud teiste seas Arnold Rüütel, Trivimi Velliste ja Kaspar Taimsoo.
Rahujooksjate teekond viis neid Järvakandist Raplasse, Kohilasse ning sealt edasi Tallinna poole. 19. juulil olid nad jõudnud juba Helsingisse ning sealt liiguti Rootsi ja Taani poole. Selle sündmuse finiš leiab aset 8. oktoobril Portugali pealinnas Lissabonis. Rahujooks sai alguse juba 27. veebruaril Bulgaaria pealinnas Sofias. Üks jooksjatest meenutas, et tol ajal oli veel külm ning sadas lund.
Jooks on mittetulunduslik üritus, mida organiseerivad ja rahastavad vabatahtlikud, kes püüavad julgustada head tahet kõikidest rahvustest inimeste vahel. “Rahujooks on meie viis öelda, et maailma rahu peab algama meist igaühe südames ja et ainult ületades tõkkeid, mis eraldavad meid nii meie endi kui ka teiste parimast, saab meie maailm olla tõeline Ühtsuse-Kodu. Kord saabub aeg, kui kõik maailma lapsed naudivad üht asja: rahu-unelmat,” ütles Rahujooksu algataja Sri Chinmoy.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare