13.8 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
ArvamusErakorralist olukorda loomadele ei sööda

Erakorralist olukorda loomadele ei sööda

Aivar Kokk, Riigikogu maaelukomisjoni esimees, Isamaa

Riik peab pakkuma põllumehele finantsvõimekust, et ka järgmisel kevadel vilja külvataks ja loomad laudas oleksid. Ühe võimaliku lahendusena tuleks riigieelarvest leida Maaelu Edendamise Sihtasutusele lisaraha, et seda oleks võimalik kasutada käibevahendite laenude väljastamisel.

Eesti põllumees toimetab talupojatarkusega. Kui vähegi võimalik, hoiab ta tagavaraks loomasööta ja kuna kevadel prognoositi põuda, külvasid paljud põllumehed maisi, et saada ka põuasel ajal kätte loomadele vajalik söödakogus. Paljudel põldudel mais õitseb ja hakkab tõlvikut looma. Pikkuselt ta küll enam suurt ei kasva, aga väärt loomasööda lisa annab küll. Põllumehed ootavad vihma, et saada vajalikku sööta juurde teisest ja ehk ka kolmandast niitest. Eelis on nendel loomakasvatajatel, kel on eelmisest aastast silo varuks.
Ka põhk on lehmasööt, aga kuigi osa vilja on väga ilus, on see madal ja sellepärast saadakse ka põhku tunduvalt vähem kui eelmisel aastal. Peagi on käes uus külviaeg ning mitmed loomakasvatajad plaanivad külvata rukist, et seda siis mai alguses siloks teha. Siiski on oht, et kuiva pinnasesse külvamisel satub ohtu ka järgmise aasta saak. Ringi sõites võib märgata, et just kodumaine rukkisort Sangaste on põuale kõige paremini vastu pidanud.
Eestimaa erinevates piirkondades on olukord erinev. Leidub piirkondi, kus vihma nähti viimati aprillis, kuid ka neid, mis on saanud vihma ka suvekuudel. Et tänast põllumeeste olukorda leevendada, tuleks toetuseks abi küsida Euroopa Komisjonilt ja vajadusel leida raha ka riigieelarvest, aga kellele ja kui palju toetusi maksta, tuleb vaadata eraldi ettevõtete kaupa.

Riigi senised sammud olukorra leevendamiseks

Täna kehtiv seadus ei luba põua tõttu välja kuulutada erakorralist olukorda, kuid ilmaolusid arvestades tuleb meil astuda samme, mis aitaksid põllumehi võimalikult kiiresti. Eriolukorraseaduse muutmine tuleb küll kohe alustada, aga selle vastuvõtmine võtab liiga palju aega. Seetõttu peame kaaluma ka teisi võimalusi. Koalitsioon on esimesed sammud selleks teinud.
Olukorda aitavad osaliselt leevendada sellel aastal suurenevad põllumajandustootjate otsetoetused. Eelmise aastaga võrreldes suurenevad Euroopa Liidu otsetoetused ligikaudu 10 miljoni euro võrra ja kokku makstakse otsetoetustena välja 133,94 miljonit eurot. Lisaks taastasid tänased koalitsioonipartnerid riigisisesed otsetoetused põllumeestele. 2017. aastal maksti Eesti põllumeestele riigisiseseid üleminekutoetusi ligi 20 miljonit eurot ja sellel aastal makstakse ligi 18 miljonit eurot, mis on maksimaalsed EL-i lubatud määrad. Pehmematest meetmetest on saadetud pöördumine pankadele ja kokkuostjatele, mis kutsuvad üles mõistvale suhtumisele.

Riik peab pakkuma põllumehele finantsvõimekust

Ühe võimaliku lahendusena tuleks riigieelarvest leida Maaelu Edendamise Sihtasutusele lisaraha, et seda oleks võimalik kasutada käibevahendite laenude väljastamisel. Sellest oleks põllumeestele palju abi. Maaelu Edendamise SA oleks kohe valmis raha vastu võtma ja sellega tegelema.
Tavaliselt makstakse PRIA toetusi detsembris, aga arvestades tänaseid olusid, tuleks leida võimalus tuua toetuste väljamaksmine varasemasse perioodi ning üle vaadata PRIA nõuded ja kohustused põllumeestele, sest kolm viimast aastat on olnud põllumeestele väga keerukad. Kolmandaks tuleks koos keskkonnaametiga üle vaadata veekasutuspiirangud ja võimalusel neid erandkorras leevendada. Need oleksid esimesed sammud põllumeeste abistamiseks.

Ennekõike teod, mitte sõnad

Eesti põllumehed mäletavad, et 2014. aasta kevadel, kui Reformierakond moodustas sotsidega koalitsiooni, vähendati Eesti maaelu arengukava kaasfinantseerimist 25 protsendilt 15 protsendile. Sellega viidi põllumajandussektorist jäädavalt välja umbes paarsada miljonit eurot. Reformierakond on alati olnud vastu ka riigi otsetoetuste maksmisele põllumeestele.
Tulevasi valimisi silmas pidades on Reformierakond asunud süüdistama tänast koalitsiooni. Uskumatult küüniline on üritada noppida poliitilisi punkte olukorras, mil meie põllumehed seisavad silmitsi tohutute väljakutsetega. Tänane koalitsioon on oma tegudes näidanud, et põllumehi toetatakse ning plaanime sellega ka tulevikus jätkata.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare