1.7 C
Rapla
Neljapäev, 18 apr. 2024
RSValtu viinaköök otsib uut omanikku

Valtu viinaköök otsib uut omanikku

Helerin Väronen / foto: erakogu.

Kes mõisa peahoonet osta ei jõua, kuid mõisaomanik olla tahaks, saab osta mõne mõisa kõrvalhoone. Üks selliseid müügis olevaid kõrvalhooneid on Valtu viinaköök, mille praegune omanik on Kristi Oja.

Oja ostis viinaköögi 2016. aasta suvel kavatsusega sellest omale kodu rajada. Nüüdseks on aga noore naise elukorraldus muutunud ja aasta pärast plaanib ta end mõneks ajaks välismaale täiendama minna. Seepärast leidis ta, et mõistlikum on maja müüki panna ja leida sellele uus vääriline omanik.
Nii viinaköögi kui ka Valtu mõisa ajaloost pole väga palju teada. Enamasti on teada aastaarvud ja omanike nimed. Valtu mõisa on esmamainitud juba 1412. aastal ja see on kuulunud Tiesenhausenitele, Stackelbergidele, Maydellidele ja Ungern-Sternbergidele. Viinaköögi kohta on teada, et see ehitati 19. sajandil ja Nõukogude ajal kasutati ruume lao ja viljasalvena.
Viinaköögi naabruses on näiteks Valtu mõisa kunagised teenijatemajad ja eemalt paistab sepikoda. Kohe kõrval asuva kunagise hobusetalli on üks sepikoja omanikest ostnud ja korda teinud.
Viinaköök ise ei ole muinsuskaitse all, kuid see kuulub kaitsevööndisse ja selle kordategemisel tuleb säilitada selle miljööväärtuslik ilme. Kunagi asus viinaköögi lähistel ka mesila.
Kristi Oja sõnul on ostuhuvilisi olnud, enamasti on vaid helistatud, kuid paar huvilist on käinud hoonet ka ise kohapeal vaatamas. Viinaköögi ruumid on suured, paksude kiviseintega ja sinna annaks teha nii elamispinna kui ka ettevõtluseks sobivad ruumid. Oja sõnul võiks seal olla mõni käsitööettevõte.
Krundi sihtotstarve ongi 70% ulatuses elamumaa ja 30% ulatuses ärimaa. Ruumidest on suurem praht koristatud, kuid puhastamist veel jagub. Kuna maja oli aastaid tuulte ja vihma ning juhuslike inimeste meelevallas, ei ole sealt midagi ajalooliselt väärtuslikku välja tulnud. Kui ongi midagi olnud, siis on see ammu läinud. Krohvi alt on aga välja tulnud ühes seinas asunud võlvkaar, mis kunagi ühendas kahte ruumi, siis aga kinni müüriti. Välisseintelt tsementi eemaldades tuli välja ka üks aknakoht.
Maja ümbruses on näha veel Vene ajal pandud asfalt. Hoonet ümbritsenud võsa on nüüdseks suuremas osas eemaldatud, kännud juuritud ja ka pinnast on täidetud. Osa vahtraid, kes end majaseina ja asfaldi vahelt läbi pressinud, olid hakanud juurtega hoonele liiga tegema. Kuigi väga palju legende ja jutte Valtu mõisa kohta teada pole, on üks neist seotud just puuga, mis viinaköögist üldse kaugel ei asu. Legendi kohaselt on tamm istutatud mõisahärra hobuse hauale, kes suri pärast seda, kui kiirkorras tuli mõisahärra tütrele linnast arst kohale sõidutada. Süvendatud on ka viinaköögi maadele jäävat tiigiosa. Nii mõisahoone kui ka selle ümbrus on tuntavalt hea energiaga ja seda kinnitavad ka linnud. Korstna otsas tervitas meid kohe üks kurg ja hoones olevat palju pääsukeste pesi olnud. Loomad aga valivad oma elupaigaks hea energiaga kohti.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare