5 C
Rapla
Pühapäev, 2 okt. 2022
spot_imgspot_img

Rändnäitus “Bioajastu – puidust tulevik” leidis tee Raplasse

Maris Adoma / foto: Maris Adoma.

13.-14. augustil peatus Raplas Konsumi parklas rändnäitus, mis kirjeldas Eesti võimalikku keskkonnasõbralikule biomajandusele tuginevat tulevikku. Näitus oli kõigile tasuta.

Näituse ruum nägi välja moodne ja väga roheline. Näha sai seda, milliseid tooteid saab puidust teha ja milliseid võimalusi pakub puit tulevikumaterjalina. Samuti sai külastaja ise proovida, kuidas mingi otsus mõjutab Maa kliimat, keskkonda ja ressursse. Virtuaalprillide abil sai näha Eesti metsa ja metsatöid, sai teada, millised on tuleviku ametid ning palju muudki.
Üks masin, mis näitas tulevikuameteid, pakkus enim rõõmu kindlasti lastele. Seal sai nuppude abil panna kokku inimese – vahetada nägu, pluusi, pükse ja jalanõusid ning iga vahetusega ilmus ekraanile ka tulevikuameti nimi. Populaarne oli ka võimalus näha metsatöid läbi virtuaalprillide. Prille pähe pannes tekkis tunne, nagu oleksid ise olnud metsas kohapeal. Huvitav oli ka nurk nimega “Bioajastu kuum trend”, kus sai näha asju, mis mingil moel on puidust tehtud. Igale asjale oli peale kleebitud kood, mida sai masinasse sisse skännida ja seejärel selle toote kohta lugeda.
Nii uskumatu, kui see ka ei tundu, sisaldab isegi kosmeetika teatud määral puitu. Näiteks Lumene SISU nahahooldustooted sisaldavad endas männikoorest ja kuuse oksakraest saadud ekstrakte. Näitusel oli võimalik istutada ka oma soovide puu, milleks pidid puukleepsule kirjutama oma soovi ja seejärel kleepima selle seinale.
Üks masin tutvustas erinevaid ideid ning seejärel pidi hindama idee toimivust viie palli süsteemis. Üks idee oli näiteks biolagunev puidust pudel, mille kallal töötab Carlsberg Group koos EcoXpac’iga. Pudel oleks valmistatud biolagunevatest või teiste materjalidega kehvasti reageerivatest materjalidest näiteks nagu kriit ja savi. Lõpuks pudel kas laguneb või saab selle suunata ringlusesse. Teise ideena torkas silma Jukola Industries’i poolt välja töötatud tehnoloogia, mis võimaldab freesida kolmemõõtmelisi puitpindu mis tahes pildist või mustrist. Selline tehnoloogia on hea võimalus kasutada puitu sisekujunduses või ehituses uudsemalt.
Näitusel oli ka selline masin, kus oli võimalik kuubi abil valida teema, millest lugeda. Kuubi igal tahul oli pilt ja kui inimene asetas selle pildi vastavasse kohta, ilmus ekraanile tekst. Näiteks oli võimalik lugeda selle kohta, et kõik Eestis müügil olevad transpordikütused peavad sisaldama teatud osa biokomponenti ehk biomassist toodetud kütust. Samuti seda, et lennukikütuseid, mis oleksid biopõhised, töötatakse välja pidevalt, kuid lennuliikluses võtab see rohkem aega võrreldes teiste transpordiliikidega. Võimalusi, millest näitusel lugeda ja mida näha, oli palju.
Raplasse jõudis näitus koostöös Erametsakeskuse ja Vardi Erametsaseltsiga. Näituse korraldaja on MTÜ Eesti Metsaselts ning näituse on kokku pannud Soome teaduskeskus Pilke. Kes Raplas näitusel käia ei jõudnud, saab seda teha mõnes muus kohas, sest rändnäitus külastab kõiki Eesti maakondasid. Lisainfot rändnäituse peatuste ja aegade kohta saab lugeda Facebookist, kui kirjutada otsingusse Bioajastu – puidust tulevik.

spot_img
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
5,680JälgijatLike
1,179JälgijatFollow

Viimased uudised