spot_img
-2.3 C
Rapla
Esmaspäev, 6 veebr. 2023
spot_imgspot_img
spot_img
RSVarbola linnamägi saab novembri lõpuks korrastatud ilme

Varbola linnamägi saab novembri lõpuks korrastatud ilme

Siim Jõgis / foto: Siim Solman.

Soome ja Eesti koostööprojekti „Lights on!“ abil saavad tänavu korrastatud ilme neli ajaloolist Eesti külastusobjekti ning nende seas ka Varbola maalinna külastustaristu. Esialgu oli seal rekonstrueerimistööde ajaks planeeritud 2018. aasta hiliskevad kuni sügis. Praegu seal tööd veel käivad ning ehitustööde lõpptähtaeg on 30. novembril.

RMK külastuskorraldusosakonna juhataja Marge Rammo selgitas, et ehitustööde aeg nihkus paar kuud edasi, sest hankeleping sõlmiti juulikuus. Tööde käigus on plaanis korrastada ligipääsud ja liikumisteed linnusevallil, rekonstrueerida viidad ja infotahvlid, rajada valgustus linnusevallile ja linnuseõue kaevule. Rammo ütles, et linnusevalli liikumisteid rajatakse juba praegu ning need tööd peaksid lõpule jõudma septembris. Viidad ja infotahvlid paigaldatakse tööde lõppjärgus novembrikuus.
Samal ajal rekonstrueerimistöödega tehakse kujundusraied, et avada vaated kinnikasvanud arheoloogiamälestisel, ja eemaldatakse üksikpuid linnusevallilt, et takistada paekivist valli lagunemist. Objekti infomaterjali on koondanud arheoloog Ülle Tamla.
Koos kohapealsete rekonstrueerimistöödega saavad kõik “Lights on!” projektid ka mobiilimängu ja -giidi, mida saab kasutama hakata eeloleval sügisel või talvel. “Mobiilimängu ja mobiiligiidi tehnilised süsteemid on valmis, kuid sisestatav info vajab veel toimetamist ja süsteem seadistamist. Kasutusvalmis saavad need pärast ehitustööde lõppu,” ütles Rammo.
Koostööprojekti “Lights on” raames toimuvad rekonstrueerimistööd lisaks Varbola maalinna külastustaristule ka Lõhavere ja Neeruti muinaslinnustes ja Keila-Joa mõisapargis. RMK eesmärk on heita objektidele uut valgust, arendada kohalikku turismi ja ettevõtlust ning aidata kaasa objektide jätkusuutlikule kasutusele.
RMK selgitas, et 2015. aastal alanud projekti „Lights on!“ eesmärk on luua ühine Eesti-Soome ajalooväärtusega turismiobjektide võrgustik. Selle kaudu saab heita valgust Läänemere kirdeosa ajaloole ning laiemalt tutvustada tähelepanuväärseid, kuid pigem vähetuntud objekte.
Kokku osaleb projektis kaheksa objekti. Soomest on nendeks Kuusisto lossivaremed, Rapola linnamägi, Raseborgi lossivaremed ja Vallisaari kindlus. “Projekti abil täiendatakse külastajate elamuslikku kogemust, arendatakse turundusmeetodeid ja kavandatakse uusi turismitooteid ja teenuseid koostöös kohalike ettevõtjatega,” seisab kirjas RMK selgitustes.
Üks Eesti-poolne koostööpartner on ka TÜ Viljandi Kultuuriakadeemia. Nemad korraldasid mõned aastad tagasi Ruunawere postimõisas kokkusaamise kohalike inimestega, et Varbola linnamäe tulevikku arutada ja ideid vahetada. RMK lubas, et koostöös TÜ Viljandi Kultuuriakadeemia, kohalike kogukondade ja ettevõtjatega korraldatakse 2018. aastal objektidele tähelepanu toovad sündmused.
Projekti viiakse ellu aastatel 2015-2018 ja seda toetatakse Euroopa Regionaalarengu Fondi rahastatavast Kesk-Läänemere programmist 2014-2020. Projekti partnerite kogueelarve kaheksa objekti peale kokku on 1 861 669 eurot.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
Sõnumid
Kõik uudised
Kuulutused