11.1 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
ArvamusKooliaasta algus on õige aeg rääkida lapsega turvalisusest

Kooliaasta algus on õige aeg rääkida lapsega turvalisusest

Jaan Sildoja, piirkonnavanem / foto: Siim Solman.

Septembriga algab koolides uus õppeaasta, mis toob tänavapilti kooli ja koolist koju ruttavad lapsed. Palavate suvekuude rahulikkus tänavatel asendub siia-sinna sagivate sõidukite ning inimestega. Harjumused, mis olid kohased suvele, tuleb paraku selja taha jätta ning võtta liikluses toimuvat täie tõsidusega.

Politsei koos vabatahtlikega rahustab ka käesoleva kooliaasta alguses liiklust ning üritab tagada lastele ohutut kooliteed.
Paljud lapsed peavad teekonna kodust kooli ette võtma jalgsi. Turvaline koduõu asendub ohtudega, millele laps võib-olla tähelepanu osutada ei oskagi. Kindlasti valutab iga lapsevanema süda, kui laps kooliteekonda alustades tiheda liiklusega maanteed ületab, iseseisvalt bussiga liikleb või pika kodutee maantee servas ette võtab. Siinjuures aitaks nii lapsel kui ka vanemal hirme ületada eelnev selgitus. Soovitan vanemal koos lapsega koolitee läbi käia ning selgitada lahti liikluses varitsevad ohukohad. Koos teekonda läbides kinnistub see ka lapsele. Hiljem omapäi kooliteed ette võttes on tee juba lapsele tuttav ja turvalisem.
Tähelepanuta ei tohi jätta ka erinevaid kaherattalisi, mida õpilased veel ilusate sügisilmadega rohkesti kooli ning koju sõitmiseks kasutavad. Vajalik on jalgratta ülevaatus veendumaks, kas on ikka olemas töökorras pidurid ning nõutavad helkurid-tuled-viled. Ei liigu ka vanemad piduriteta või tuledeta autoga tiheda liiklusega teel, veel vähem peaksid seda tegema lapsed. Kiivri kandmine on väga popp harrastus- ning profijalgratturite seas, kuid jätab kohati veel soovida igapäeva tänavapildis.
Koolide juures paiknevaid jalgrattahoidlaid on politsei koostöös vabatahtlikega kontrollinud igal kevadel ning sügisel ning olukord paraneb alles pärast kontrolli. Tegelikkuses pole korras jalgrattaid vaja politsei jaoks, vaid jalgratturi enda jaoks, et sellega turvaliselt liigelda.
Käibefraas „iga algust tuleb tähistada“ käib meie kultuuriruumis paraku ka kooliaasta alguse kohta. Kuidas seda teha, selleks on mitmeid mooduseid. Kes läheb perega üheskoos välja sööma, kellele kingitakse kooli alguse puhul uus arvuti, kuid paraku oleme näinud sedagi, et mõni kutsub sõbrad kokku, et üks kõva jooming maha pidada. Näiteid juhtumitest, kus alkoholi tõttu ollakse kontaktivõimetuna oma okse sees, on kahjuks meie maakonnas piisavalt. Seega tasub lastevanematel ka selliste ohtudega kindlasti arvestada.
Lapsed kasvavad peredes, mitte vallamajas või politseis. Erinevad asutused saavad vaid toeks olla ning noori suunata. Vanemad on need, kes oma lapsed uksest välja saadavad ning neile elutarkust kaasa annavad.
Kooliaasta algus ei ole midagi uut, algab kool ju igal õppeaastal. Autojuhtidel, jalakäijatel ning ka õpilastel võtab uue algusega harjumine lihtsalt aega. Ole tähelepanelik, siis pannakse ka sind tähele!
Ilusat kooliaasta algust!

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare