13.8 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
RSKehtna põldudel selgusid Eesti parimad kündjad

Kehtna põldudel selgusid Eesti parimad kündjad

Siim Jõgis / foto: Siim Solman.

Võib vahest liialdamata väita, et möödunud nädalavahetusel oli Eesti põllumajanduse keskus Kehtna. Seal toimusid Tehnika Teeviit ja Eesti künnimeistrivõistlused 2018. Tegevusi jagus kaheks päevaks.

Sündmused said alguse juba reedel, 14. septembril, kuid põhipäevaks kujunes laupäev. Pärast aastast pausi selgusid Eesti parimad kündjad taas Kehtnas.
Ürituse korraldasid Eesti künniselts, Kaspar Järvala künniklubi, Kehtna vald ja Kehtna kutsehariduskeskus. Võisteldi meistrite, noorte ja vabaklassis. Lisaks toimus hobukünnivõistlus ja VIP-ide künnivõistlus.
Tavaatrade parim oli Raido Kunila, teise koha sai Kaspar Järvala ning kolmanda koha Indrek Zilensk. Pöördatrade parim oli Jüri Lai, teise koha saavutas Priit Puuorg ja kolmandaks tuli Indrek Mägi. Esimesel võistluspäeval künti kõrrepõldu ja teisel rohumaad. Hea oli tõdeda, et pealtvaatajaid ja huvilisi jagus mõlemal võistluspäeval.
Tugeva võistluse tegi vanameister Raido Kunila, kes näitas parimat tulemust nii kõrre- kui ka rohumaakünnis, kõrrepõllul 209,5 ja rohumaal 197, saades kokku 406,5 punkti. See andis tavaatrade konkurentsis selge esikoha. Kohalik Kehtna esindaja Kaspar Järvala sai teise koha koondpunktisummaga 391. Kolmanda koha sai väga napilt Indrek Zilensk, kes kogus võistluselt 390 punkti.
Pöördatrade parima punktisumma sai Jüri Lai. Tema kogus kõrrepõllul ja rohumaal kokku 451,5 punkti ning see andis esikoha veenva edumaaga. Teise koha saavutanud Priit Puuoru koondpunktisumma oli 405,5 ja 349,5 punktiga sai kolmanda koha Indrek Mägi. Tänavused kündmise Eesti meistrid Raido Kunila ja Jüri Lai esindavad Eestit järgmisel sügisel Ameerika Ühendriikides Minnesota osariigis toimuvatel kündmise maailmameistrivõistlustel.

VIP-künd

Üks osa Eesti künnimeistrivõistlustest on traditsiooniliselt olnud ka VIP-künnivõistlus. Sinna kutsutakse Eesti tuntud inimesi, kellel siis avaneb võimalus demonstreerida oma oskusi traktoriroolis. Väga võimalik, et kündmisega pole nad varem kokku puutunudki. Tänavu võtsid sellest üritusest osa Trigon Dairy Farming Estonia AS-i juht Margus Muld, Euroopa Parlamendi saadik Urmas Paet, Eesti Toiduainetööstuse Liidu juht Sirje Potisepp, muusik Tõnu Raadik, miss Raplamaa 2018 I printsess Alondra Saar ning Kehtna vallavanem Indrek Kullam.
Nende võistlust lähedalt jälgides selgus, et ega neile väga see nimetus VIP-künd ei meeldinudki. Tundus, et pigem oleksid nad eelistanud, et seda oleks kutsutud näiteks algajate künnivõistluseks. Aga konkurents oli tihe ning võistlejate sooritusi mõõtsid kohtunikud Jaak Läänemets ja Märt Riisenberg. Nende valvas pilk ütles, et parima tulemuse vääriliseks võis lugeda poliitik Urmas Paeti soorituse.
Ise kommenteeris Euroopa Parlamendi saadik oma võistlust sotsiaalmeedia vahendusel nii: „Täna juhtus üks kummaline asi. Mind kutsuti Kehtnasse osalema Eesti künniseltsi korraldataval professionaalide künnimeistrivõistluste raames toimuval künnivõistlusel, kus osalevad need, kes pole eriti traktoriroolis olnud. Ma olen traktoreid seni ainult aupaklikult eemalt vaadanud. Täna istusin künnivõistlusel esimest korda rooli ja kündma. Eriline üllatus oli see, et tihedas konkurentsis tunnistasid kohtunikud mu lõpuks võitjaks. Arvesse läks, et vagu oleks sirge ja algaks ning lõppeks õiges kohas ja natuke tempo ka. Igatahes suur üllatus. Tänu ja tunnustus Eesti künniseltsi inimestele, kes põllumajandust ja maaelu nii põnevalt tutvustavad.“

Hobukünd

Omanäolise vaatemängu pakkus ka hobukünnivõistlus laupäeval, 15. septembril. Väga tihti seda just ei näe, et hobustega põldu küntakse. Ometi on see kunst jätkuvalt elus ning lähedalt sai seda näha Kehtnas. Korraldajad olid Vello Tamm ja Madis Kiiver. Esikoha sai Eve Haggi hobusega Vairi, kes kogusid 192 punkti. Napilt jäi teiseks 190 punktiga Vello Tamm hobusega Sallina. Osalesid veel Reelika Rätsep hobusega Sangar ja Tarmo Tähemaa ponihobusega Uni.
Vello Tamm rääkis pärast võistlust, et osalejaid oli vähe ja tegelikult oleks neid võinud olla rohkem. Küll aga kiitis ta neid, kes kohale tulid. Eriti just naisterahvaid – esikoha võitnud Eve Haggit ja kolmanda koha saanud Reelika Rätsepat. „Nad olid väga tublid,“ sõnas Tamm. Ise osales ta alles hiljuti Soome meistrivõistlustel hobukünnis ning saavutas seal esikoha. Soomes oli temaga kaasas friisi tõugu 6-aastane hobune Marleen. Kui Tamm oleks koos Marleeniga võistlustulle asunud ka Kehtnas, ei oleks tõenäoliselt kellestki neile vastast olnud.

Sagimist palju

Tehnika Teeviit ja Eesti künnimeistrivõistlused 2018 peakorraldaja Marko Valgma rääkis, et sagimist ja ringi jooksmist oli kahe päeva jooksul palju. „Ütleme nii, et need päevad kulgesid tegusalt,“ sõnas ta. Hinnanguliselt võib öelda, et kahe päeva jooksul oli külastajaid umbes kaks tuhat. Korraldajate lootustele jäi see number siiski selgelt alla. Ühe võimaliku põhjendusena tõi Valgma välja, et sündmus toimus liiga vara. Septembri keskpaigas on ilusate ilmade korral põllumees alles põllul ning seega Kehtnasse tõenäoliselt ei jõua.
Samas on hea tegur geograafiline asukoht – Kehtna asub Eestimaa südames ning sinna on lihtne pääseda igast riigi nurgast. Tähelepanuväärne oli muidugi ka see, et külastajaid tuli tõepoolest igalt poolt Eestist. Näiteks oli selline vahejuhtum, et üks mees oli kogemata jätnud võtmed autosse ning ei saanud neid enam kätte. Võtmete kättesaamiseks tuli abi kutsuda, aga jutu käigus tuli välja, et ta sõitis Tehnika Teeviidale Tartust.
Tasapisi on korraldajad hakanud hauduma plaane ka järgmise aasta ürituseks. Kindel on see, et praegune formaat, kus künnimeistrivõistlused ja Tehnika Teeviit korraldatakse koos, on end igati õigustanud ja sellest loobuda ei plaanita. Nüüd on küsimus selles, kuidas võiks see lähipiirkonna põllumehele veelgi atraktiivsem olla. Valgma pakkus ühe võimalusena välja, et võiks kaaluda sündmuse edasilükkamist oktoobrisse. Siis on põllumehel oma tööd tehtud ning aega rohkem ringi vaadata.
„Iseenesest on keskkond Kehtnas super. Siin on palju ruumi, mis võimaldab Tehnika Teeviida ajal masinatel ringi liikuda ja nii saavad kliendid parema ülevaate,“ rääkis Valgma. Kahtlemata oli oma jälje jätnud ka see, et eelmisel aastal katkes järjepidevus ning üritus peeti Tartumaal Rõhu katsekeskuses. Nüüd oldi küll tagasi Kehtnas, ent nii Valgma kui ka Kaspar Järvala ütlesid, et mingi mõju sellel katkestusel kindlasti oli. Kaspar Järvala ütles enne nädalavahetusel toimunud võistlusi, et selle üheaastase katkestuse tõttu tuli kogu korraldust alustada päris nullist.
Noored tulevad peale

Terve Kehtna jaoks oli tegemist muidugi märgilise sündmusega. Ükski teine üritus aasta jooksul ei too Kehtnasse nii palju külastajaid ja ühe valdkonna spetsialiste kui see. Tehnika Teeviit ja Eesti künnimeistrivõistlused 2018 on oma valdkonnas kindlasti Põhja- ja Lääne-Eesti suurim sündmus. Sellele vääriliselt oli mõlemal päeval ajakava põnevaid sündmusi ja võistlusi täis. Näiteks haaras pealtvaatajate tähelepanu traktorite veotõmbevõistlus ja traktorite vigursõidu võistlus.
Kahtlemata oli kogu nädalavahetuse vältel sündmuspaigas tunda ka mõnusat laadameeleolu. Kõik ei olnud algusest lõpuni tõsine võistlus ja üksteisele ärategemine. Reedel sai võistlus alguse hoopis ootamatust kohast. Kõigepealt kogunesid võistlustraktorid Kehtna Mõisa OÜ laudakompleksi juurde, kus avati uus lüpsilaut. Sealt liikusid traktorid edasi võistluspaika, kus kuulutati avatuks Tehnika Teeviit ja Eesti künnimeistrivõistlused 2018. Ühe positiivse asjana tõi Kaspar Järvala välja, et võistlusel ei osalenud ainult vanad tegijad, vaid peale on tulemas ka uus põlvkond, kes künnivõistlusi edasi veab.
Järvala ütles, et on tänulik Olustvere teenindus- ja maamajanduskoolile, kes saatis oma õpilased võistlema. Tavaatrade noorteklassis saavutas näiteks esikoha just selle kooli kasvandik Maiko Runtal. „Vanakestel hakkab isu täis saama ja hea on näha, et noored tulevad peale ning neil on isu asja edasi vedada. Nemad on meie tulevik. Loodan, et nad jätkavad osalemist ning esindavad ühel päeval Eestit ka maailmameistrivõistlustel,“ sõnas Järvala.

Künnivõistluse korraldajad asetasid ka pärja Kehtnas asuvale künnikivile. See on paigaldatud selleks, et meenutada 20. septembril 1946. aastal Kehtna näidissovhoosis toimunud Rapla rajooni esimesi künnivõistlusi.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare