1.6 C
Rapla
Reede, 26 apr. 2024
RSTänavu tähistati esimest korda omavalitsuste päeva

Tänavu tähistati esimest korda omavalitsuste päeva

Siim Jõgis

Omavalitsuste päeva tähistati tänavu esmakordselt riikliku tähtpäevana. Rapla maakonnas korraldas tähistamist Raplamaa Omavalitsuste Liit (ROL) esmaspäeval,
1. oktoobril Märjamaa rahvamajas.

Ürituse käigus tunnustas ROL igast meie maakonna kohalikust omavalitsusest ühte vallavalitsuse töötajat, kes pälvis autasuks Raplamaa hõbedase rinnamärgi.
Nii Kohila vallavanema Heiki Hepneri kui ka Raplamaa Omavalitsuste Liidu tegevdirektori Silvi Ojamuru sõnul ei ole õige öelda, et tunnustuse pälvisid parimad omavalitsustöötajad. Pigem on nad ühed parimate seast.
Oluline osa esmaspäevasest üritusest oli ka möödunud aegade meenutamine. Just see, mis puudutab kohalike omavalitsuste ajalugu Eestis. Heiki Hepner rõhutas omavalitsuste päeva avasõnades, kui oluline on olnud kohalike omavalitsuste roll Eesti omariikluse ajaloos. “Te olete teinud kõik selleks, et eestimaalastel ei oleks lihtsalt võimalik elada, vaid et meil oleks võimalikult hea elada,” ütles Hepner saalis viibinud omavalitsuste töötajatele.
Kõnega esines ka endine Loodna vallavanem Kaare Tammaru. Kahtlemata on üks osa omavalitsuste ajaloost ka nende ühinemine ja kadumine. Nii läks ka Loodna vallaga, mis ühines 2002. aastal Märjamaa alevi ja vallaga, moodustades seega Märjamaa valla. Sellest perioodist tegi Tammaru juttu vähe. Küll aga pajatas ta loo sellest, kuidas ta käis Tallinnas Loodnale vastu võtmas vallaõigusi ning kuidas Teenuse külas toona sellele vastu seisti.
Põnevaid lugusid, mis väärivad meenutamist, pajatati veelgi. Näiteks pidas kõne endine Rapla maavalitsuse abimaavanem Jaak Herodes. Ta meenutas 1991. aastat, mil Raplamaal organiseeriti toiduabi Peterburi lähistel elavatele paljulapselistele peredele. Herodes rääkis, et ta sõitis ise Venemaale ning viis selle abi kohale. Ta meenutas, et toiduainete seas, mida ta Venemaale viis, oli näiteks piimapulbrit, võid, jahu ja mannat.
Päeva viimase kõne pidas Rapla vallavanem Piret Minn, tuues välja erisusi ning sarnasusi töös era- ning avalikus sektoris.
Omavalitsuste päev Märjamaal kandis ühte põhilist sõnumit – kohaliku omavalitsuse roll Eesti riikluse loomises ja arengus on olnud väga suur. Tänu selle struktuuri olemasolule oli võimalik Eesti iseseisvumine 1918. aastal ning taasiseseisvumine 1991. aastal. Raplamaa Omavalitsuste Liidu juhatus otsustas tähistada 1. oktoobril omavalitsuspäeva selleks, et teadvustada omavalitsuste rolli ühiskonnas ja tunnustada omavalitsustöötajaid. Vastava seaduse tähistada 1. oktoobrit omavalitsuste päevana võttis Riigikogu vastu tänavu 29. mail.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare