18.3 C
Rapla
Reede, 19 juuli 2024
RSRaplamaal asutati kultuurinõukoda

Raplamaal asutati kultuurinõukoda

Mari Tammar

25. oktoobril kogunes Rapla kultuurikeskusesse üle 30 kultuuritegija, et asutada Raplamaa kultuuri nõukoda. Nõukoja eesmärk on tihendada valdkondade vahelist koostööd ning toetada maakonna kultuuritraditsioonide säilimist ja mitmekesisust.

“Täna on eriline päev,” alustas oma sõnavõttu Raplamaa Omavalitsuste Liidu kultuuri- ja haridusspetsialist Imbi Kalberg, kes oli ka nõukoja asutamiskoosoleku kokkukutsuja. „Et kõik ausalt ära rääkida, tuleb alustada sellest, et Raplamaa kultuuriinimesed on juba kümme aastat tagasi mõlgutanud mõtteid teemal, et võiks koondada kultuurivaldkonna inimesed ühisesse nõukotta,” rääkis Kalberg ja tutvustas, kuidas aastate jooksul on nõukoja teema uuesti päevakorrale kerkinud. “Kui üks asi on 10 aastat haudunud, siis peab see asi olema valmis selleks, et alustada,” ütles Kalberg oma avasõnade kokkuvõtteks.
Nõukoja näol on tegemist Rapla maakonna kultuuritöötajate ja erinevate rahvakultuuri valdkondade esindajate ühendusega, mille eesmärk on valdkondliku info vahetamine, maakondlike sündmuste korraldamisele kaasaaitamine ning maakonna kultuuri­traditsioonide säilitamine. Nõukoda tegutseb Raplamaa Omavalitsuste Liidu juures ja hakkab koos käima vastavalt vajadusele vähemalt korra kvartalis.
Üks nõukoja tuline pooldaja oli Margit Kuhi, kes oli ka see inimene, kes kevadel nõukoja asutamise uuesti tõstatas. “Väga oluline on maakonnas hoida järjepidevust, aga pole võimalik, et kui üks inimene tuleb uuele ametikohale, teab ta kõike. Seepärast nägin, et oleks hea, kui Imbi ümber oleks selline nõukoda, kuhu kuuluksid erinevate rahvakultuuri valdkondade esindajad, kes teavad, kuidas on olnud, ja arutavad ühekoos, kuidas edasi minna,“ selgitas nõukoja vajalikkust õpetaja ja pärimusmuusik Margit Kuhi.
Asutamiskoosolekule oli kohale tulnud väärikas ring maakonna kultuuritegijaid, kes vaatasid üle nõukoja tegutsemiskorra, tegid sinna vajalikud muudatused ning valisid nõukotta valdkondade esindajad.
Nõukojas on esindatud maakonnas tegutsevad kultuurikorraldajad ja -ametnikud, koori- ja tantsujuhid, rahva- ja pärimusmuusikud, käsitöölised, muuseumid ja puhkpillimuusikud. Nõukoja koosseis ja liikmete arv on täna veel kinnitamisel. Nõukoja koosseis ühes kontaktandmetega avaldatakse ROL-i kodulehel.
Nõukoda sai loodud eelkõige rahvakultuuri valdkonna tugevdamiseks. Iga nõukotta valitud valdkonna esindaja võttis ühtlasi endale kohustuse vahendada oma valdkonnas tegutsejate vahel infot. Käsitööliste esindaja Anne Ummalas palus neil, kes sooviks käsitöölisi puudutavat infot, talle kirjutada aadressil: [email protected]
“Kümme aastat ja tehtud!” hõikas rõõmsalt Imbi Kalberg koosoleku lõpetuseks.

Raplamaa kultuuri nõukoda koostöös ROL-iga:

– Vahendab ja kogub kultuurialast informatsiooni ning levitab seda antud valdkonnaga seotud isikute vahel.
– Algatab rahvakultuuri valdkonnas uurimistegevust ja kogumist (piirkondlikud käsitöötraditsioonid, folkloor jms).
– Edendab kohalikku identiteeti, säilitab ja kaitseb Rap­lamaa kultuuriajaloolist eripära ja järjepidevust, osaledes kultuuripoliitika arengukava(de) väljatöötamisel ja täideviimisel.
– Koordineerib maakonnas korraldatavate kultuurisündmuste aastakava ja aitab kaasa maakondlike ühissündmuste korraldamisele (nt maakonna laulu- ja tantsupidu, žanripäevad jne).
– Arendab koostööd maakonna teiste kultuurisündmusi korraldavate institutsioonidega (raamatukogud, MTÜ-d jne) ning ettevõtetega.
– Osaleb võimalusel erinevates ekspertgruppides kultuuriprojektide hindamisel.
– Korraldab kultuurivaldkonnas tegutsejate tunnustamist, täiendõpet, infopäevi, koolitusi jms.
– Teeb ettepanekuid Raplamaal tegutsevate loovinimeste ja ühenduste tunnustamiseks.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare