6.1 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
RSKohila ja Märjamaa valisid aasta isa

Kohila ja Märjamaa valisid aasta isa

Stina Andok

Vallavanem Heiki Hepner Kohila valla aasta isale Kaido Mägile põlle ulatamas. Foto: Vello Kuusmaa

Neljast maakonna vallast kaks, Kohila ja Märjamaa, otsustasid oma rahva seast valida ühe tubli pereisa, kellele anda aasta isa tiitel. Kohila valla aasta isaks nimetati Kaido Mägi ja Märjamaa valla aasta isaks Meelis Pernits.

Aasta isa tiitlid anti üle isadepäeva nädalavahetusel. Kohila valla aasta isale Kaido Mägile andsid tunnustuse puhul kingituseks põlle Kohila vallavanem Heiki Hepner ja volikogu esimees Jüri Vallsalu. Mägi käis tiitlit vastu võtmas eelmisel pühapäeval, isadepäeval, 11. novembril Hageri koguduse lastekoori kontserdil.
Märjamaal anti sel aastal esimest korda aasta ema ja aasta isa tiitlid üle uute vallakodanike tervitamise üritusel, mis mõlemad toimusid vastavalt emadepäeva ja isadepäeva vahetus läheduses. Märjamaa aasta isale Meelis Pernitsale andis tiitli üle vallavanem Villu Karu möödunud laupäeval, 10. novembril.
Nii Märjamaa kui ka Kohila vald on aasta isa valimisel seadnud tingimuseks, et sellel vallakodanikust isal kasvab peres vähemalt kaks tubli last. Sobiv kandidaat on lisaks osalenud aktiivselt ühiskondlikus tegevuses ning panustanud oma aega kogukonna arengusse.

Ema ja isa on võrdsed

Kaido Mägi perekonnas kasvab kolm last: 18-aastane tütar Kathleen, 15-aastane poeg Simon ja kohe kaheaastaseks saav tütar Ronja. Kandidatuuri esitamise avalduses kirjutab Kaido abikaasa Kristina, et kui Ronja sai seitsmekuuseks, jäi Kaido temaga vanemapuhkusele: „Kaido on öelnud, et see kogemus on olnud väga avardav ja andnud võimaluse oma lapsega varakult tugev side luua.” Kristina toob avalduses välja, et on aeg müüte murda, et laste kasvatamine ja nende eest hoolitsemine on põhiliselt emade töö: „Ema ja isa on võrdsed lapsevanemad, Kaido on selle suurepärane näide.”
Lisaks kirjeldab ta, et Kaido on töötanud lasteaias liikumisõpetajana, puhunud elu sisse Kohila jalgpallikoolile ja on spordikooli juhtimise kõrval ka laste jalgpallitreener. Sellest sügisest töötab Kaido aga Kohila mõisakoolis kehalise kasvatuse õpetajana. „Seega keerleb Kaido elu täiesti laste ümber, seda nii isana, õpetajana kui ka treenerina.”
Kaido Mägi sõnul tuli tiitel talle meeldiva üllatusena. Ta tõdeb, et esimeste lastega oli ta pigem tüüpiline isa selles mõttes, et käis pidevalt tööl, aga väikese Ronja puhul on ta võtnud sootuks teistsuguse rolli. „See on palju raskem, aga ka sada korda huvitavam,” ütleb ta.
Mägi sõnul sündis otsus, et tema jääb seekord lapsega koduseks, väga loomulikult, kuivõrd selleks oli võimalus ja kuna eelmiste lastega oli kodune laste ema. „Kui spordis on selge, kes on parim, siis häid isasid, ma arvan, on väga palju. Seda on raskem mõõta,” ütleb Mägi. Ta usub, et isade tunnustamine ja nende rolli tähtsuse tõstatamine on olulised. Tiitli puhul kingituseks saadud põlle loodab Mägi jõulude ajal juba jahuseks saada.

Ühiselt veedetud aeg

Meelis Pernitsa perekonnas kasvab neli last: 14-aastane Siim, 11-aastane Luiselota, kuueaastane Lisete ja kaheaastane Liisbet. Lapsed esitasidki oma isa aasta isa kandidaadiks. Nad kirjutasid oma avalduses, et tegelikult ei tee nende isa üksi peaaegu mitte midagi: „Me alati matkame ja avastame uusi kohti koos kogu perega.”
Meelis Pernitsa töö ja hobi on Kaitseliit. Rapla maleva pealikuna on Pernitsal vastutusrikas amet, mida ta teeb aga suure tuhinaga. „Talle meeldib lapsi õpetada ning kodutütred ja noored kotkad on justkui tema vabatahtlik kohustus,” kirjutavad tema lapsed. Nad on välja toonud, et nende isa lööb alati kõiges kaasa, olgu need siis talgud, matkamängud või näiteks maakaitsepäevade või vabariigi aastapäeva ürituste korraldamine.
Pernits, kelle jaoks tuli samuti tiitel üllatusena, ütleb, et on mõelnud oma tööle malevas nagu perekonnamudelile ning on üritanud korraldada koolitusi ja üritusi alati selliselt, et nii mehed, naised kui ka noored saaksid neist osa võtta koos.
Pernitsa abikaasa on naiskodukaitsja, vanem tütar on kodutütar ja keskmine saab peagi piisavalt vanaks, et samuti kodutütreks saada. Pernits usub, et perekond kujundab lastes väärtushinnanguid ja et ühiskondlikud väärtushinnangud saavad alguse perest. Ühisest koosolemisest rääkides ütleb ta, et lastega peakski võimalikult palju erinevaid asju koos ette võtma.
Kehtna ja Rapla vald tänavu oma aasta isa ei valinud. Kehtna abivallavanem Katrin Velleste ütles, et esialgu ei ole Kehtna vallal aasta isa valimiseks ka edaspidiseks plaane, Rapla valla avalike suhete spetsialist Katrin Kruusimägi aga andis teada, et järgmisel aastal on Rapla vallal siiski kavas aasta isa leidmiseks üleskutse teha.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare