-1.7 C
Rapla
Reede, 19 apr. 2024
RSGerd Kanter: Ma tänan, et te minusse uskusite!

Gerd Kanter: Ma tänan, et te minusse uskusite!

Piret Linnamägi

Pühapäeva, 25. novembri õhtul tänas olümpiavõitja ja 12-kordne Eesti meister, maailmameister, aasta meessportlane 2007, 2008 ja 2011 Gerd Kanter Saku Suurhallis pidulikul galaõhtul neid, kes temasse on uskunud ja teda aastate jooksul toetanud.

Sportlasekarjäärile saab mitut moodi joone alla tõmmata. Gerd tegi seda väga suurejooneliselt. Ei meenu, et ükski olümpiavõitja oleks oma karjäärile punkti pannes talle olulistele inimestele nii suurejoonelise tänuõhtu korraldanud. Sportlase käekäiku said videomeenutustena näha kõik galale kutsutud ning samuti olid välja pandud kõik Gerdi tiitlivõistluste medalid. Ei ole vist palju neid sportlasi, kel on järjest kõigil aastail (v.a 2010) ette näidata medal, aga meie mehel on see pagas olemas.

Ukuaru valss

Gerd, kelle isiklik kettaheiterekord on 73,38 m ning kes on teinud 352 võistlusheidet üle 60 m ja 14 korda üle 70 meetri, tegi oma viimase heite Saku Suurhallis just gala kulminatsioonihetkel, tõmmates selga võistlusdressi ning “lennutas ketta 75 meetri kaugusele”. Just selline tulemus ilmus pärast heidet tabloole. Osalistel jäi vaid ette kujutada, mis valdas Gerdi hinge viimast avalikku heidet tehes. Kohalolnud tänasid sportlast aplausiga.
Gerd sai kätt proovida ka korvpalli vabavisetel ja tulem polnud sugugi paha, viiest kaks. “Kõik, kes te olete täna siia kogunenud, olete mu ellu midagi kaasa andnud. Aitäh, et te olete minusse uskunud, aitäh, et olete kaasa elanud mu võistlustele. Ilma teieta ei oleks ma nii kaugele jõudnud,” sõnas Gerd oma tänukõnes.

Omamoodi muusikalisele ettekandele tuli “Ukuaru valss”, kus Gerdi treener, Raplamaalt pärit Uno Ojand ja Jaan Kirss loo ette kandsid. Heade sõnadega olid Gerdi tänama tulnud nii peaminister Jüri Ratas kui ka EOK president Urmas Sõõrumaa. Vigala mehed Meelis Välis ja Priit Kärsna andsid aga Gerdile üle muheda puuskulptuuri, mille autor on Kullamaalt pärit Merike Salumaa. Nüüdseks on siis skulptor Martti Kalamehe valmistatud suurtaiese, elusuuruse ketast heitva mehe kuju kõrval koha leidnud väiksemas mõõdus muhe Gerd.
Oksjon
Ülevaks hetkeks võis pidada olümpiavõitjate Kristina Šmigun-Vähi, Jaan Taltsi, Erki Noole ja Jaak Uudmäe lavaletulekut, mis kulmineerus ühispildi jäädvustamisega. Pöördudes galameeleolus olümpiavõitja Jaak Uudmäe poole, et teada saada, milline mees Kanter tema meelest on, sain vastuseks: “Gerd on oma pühendumisega kõikide elualade inimestele eeskujuks. Minu tutvusringkonnas on ta ainus inimene, kes elab alkoholivabalt. See on väga tähelepanuväärne nähtus. Ta on mees, kellel tundub olevat väga hea empaatiavõime. Gala näitas, kui palju oli tema ja tema meeskond suutnud endale toetajaid ja abilisi aegade jooksul hankida. Igati tubli mees ja loodetavasti on tal nüüd rohkem aega pühendada oma perekonnale, lähedastele.”

Oma peret, ema Imbit, isa Jaani ja abikaasa Liinat on Gerd alati tähtsaks pidanud ja nii said tänugalal lisaks teistele suurtoetajatele ka nemad lavale kutsutud ning kingitus, suur pilt, kus peal sangar ja kõik tema võidetud medalite mulaažid, üle antud. Sel õhtul läksid oksjonile Gerd Kanteri viimase heite ketas, erilised Nike’i tossud, mida kellelgi teisel Eestis pole, ja korvitäis Gerdi 21 aastat tagasi, enne ülikooli minekut tehtud küttepuid. Toodete lõpphinnaks kujunes vastavalt 2150, 3500 ja 600 eurot. Saadud tulu läheb noorsportlaste varustuse parandamiseks.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare