-2.3 C
Rapla
Reede, 19 apr. 2024
RSMida ootab Hageri muuseum uuelt aastalt?

Mida ootab Hageri muuseum uuelt aastalt?

Helerin Väronen

Eelmisel teisipäeval andis Hageri muuseumi juhataja Virve Õunapuu Kohila vallavolikogu ees põhjaliku ülevaate muuseumi selleaastasest tegevusest ning järgmise aasta plaanidest ja soovidest.

Sel aastal sai Hageri muuseum kihelkonnapäevade paiku ajastutruu välisukse, mille puhul on eeskuju võetud naabermajalt. Selle aasta tegemiste sisse mahtusid ka näitused kihelkonna rahvarõivastest ja Hagerist vanadel fotodel.
Kihelkonnapäevade korraldamine, mille algusest möödus tänavu 30 aastat, oligi üks muuseumi selleaastaseid prioriteete. Teiseks suureks prioriteediks oli Hageri kihelkonna ajalooraamatu väljaandmine, mille jaoks tehti tööd mitu aastat. Vaevu sai see raamat välja antud, kui pärast väikest hingetõmbepausi asuti juba uue raamatu kallale, sest järgmise aasta alguses täitub 110 aastat eestikeelse hariduse algusest Hageris. Kooli ennast küll pole, kuid kooli koht on alles ja on ka inimesi, kes seda teavad. Plaanitav Hageri kooli raamat hõlmaks selle ajalugu algusest kuni lõpuni välja. Järgmisesse aastasse on ka plaanitud üritusi, kuhu kaasatakse nii tänaseid õpilasi kui ka Hageri kooli vilistlasi.
Õunapuu loodab, et järgmisel aastal paranevad muuseumi töötajate töötingimused, perspektiiv selleks on igatahes avanenud. Praegu tehakse tööd väga kitsastes oludes laoruumis. Suuremad ruumid võimaldaks ka paremaid olusid arhiivile, laoruumile ja hoidlale. Samuti loodetakse sisustada tööruum, kus saaks tööd teha õpilasgruppidega ning laheneks ka külaliste üleriiete paigutamise mure.
Muuseumis tuleb ka ette võtta kogude hindamine, et vähendada liigset dubleerimist.
Muuseumi kohta on valminud virtuaaltuur, kuid esialgu saab seda vaadata vaid kohapeal, veebis see nähtav ei ole.
On alustatud kohaliku kultuuripärandi väärtusliku osa digitaliseerimisega, kuid Õunapuu sõnul on keeruline võtta vastutust selle eest, mis on väärtuslik ja mis mitte. Näitena tõi Õunapuu vaimuliku kirjanduse, mida on muuseumisse pakutud palju ja kuigi riiuliruumi nende hoidmiseks väga ei ole, sisaldavad need muuhulgas ka haruldasi vennastekoguduse vaimulikke laule, mida mitte kusagil mujal leitud ei ole. Hageri muuseumi kogud ei ole praegu veel MuIsis nähtavad, kuid esemete digitaliseerimisega on alustatud.
Kokkuvõttes võib öelda, et Hageri muuseumi plaanid uueks aastaks on suured, kuid nende teostumine ei ole ainult muuseumirahva kätes, vaid sõltuvad nii muuseumi omaniku (ehk valla) kui ka vallavolikogu otsustest.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare