14.4 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
ArtikkelLauljatar, kes tahab inimestesse positiivsust süstida

Lauljatar, kes tahab inimestesse positiivsust süstida

Mari Tammar

Kohilast pärit Birgit Sarrapil tuli hiljuti välja uus heliplaat nimega “V”, mis on ühtlasi tema viies sooloplaat. Lisaks on ta ansambliga The Swingers uuesti Eurovisionitules ning valmistub jõulukontsertideks. Haarasime Birgitil sabast kinni ning uurisime nii uue plaadi kui ka ees ootavate pühade kohta.

“Jõulukontsertide andmine on minu jaoks üks osa jõuluajast, ma ei kujutaks ilma selleta oma jõuluaega ette,” räägib Birgit. “Selle üheteistkümne aasta jooksul, kui ma artistina kontserte olen andnud, on mul ainult üks aasta vahele jäänud. See oli see aasta, kui mu esimene laps, Simeon, sündis ja ta oli kahekuune, seetõttu ei olnud võimalik jõulutuurile minna.
Mäletan tollest ajast, kui istusin Tanja ja Miku jõulukontserdil koos titaga ja selle asemel, et nautida, et oh kui tore, ma saan puhata, tundsin südames seda tunnet, et ahh, ma oleks tahtnud ka kasvõi ühe jõulukontserdi anda. See on lihtsalt nii suur osa minust,” jutustab Birgit ja lisab, et kui inimestele tundub, et see on muusikute jaoks töö ja rahateenimise aeg, siis tema tunneb hoopis vastupidi.
“Ma tunnen, kuidas publik annab seda jõulutunnet hoopis mulle, kui ma laval olen,” räägib Birgit ja ütleb, et on lapsepõlvest saadik jõuluajal kirikus teistele laulnud. Kuigi Swingersiga laulavad nad tänavu jõululaule kontserdimajades, rõõmustab Birgit, et tal on võimalus teha üks kontsert ka Niguliste kirikus. “Ma olen sellisest perekonnast pärit, kus on olulised perekondlikud väärtused ja kristlik taust,” ütleb Birgit.

Svingides Eurovisionile

Kui palun Birgitil mõelda Raplamaa peale, meenuvad talle esimeste märksõnadena ikka kodu, lapsepõlv ja perekond. Kuna mina mäletan teda Rapla muusikakoolist, kuhu ta, viiulikohvrike käes, tundi tuli, küsin, kas tal on ka nüüd aega vahel viiulit mängida. Birgit hakkab naerma ja tunnistab, et kinkis oma viiuli vanema õe tütrele, kes nüüd muusikakoolis viiulit õpib. Aga kui mõned aastad tagasi ühel jõulutuuril oli kavas lugu, kus ta viiulit mängis, harjutas ta küll, ja ka sellel aastal, kui nad Swingersiga jõulutuurile lähevad, teevad nad ühe loo, kus kõik vokalistid asuvad hoopis pillide taha ja temale jääb siis viiul.
Uudishimust küsin kohe, mis pilli Tanja Mihhailova siis mängib. “Tanja mängib trumme, Mikk Saar kontrabassi ja Jüri Pootsmann klaverit,” räägib Birgit eesootavatel kontsertidel esitusele tulevast loost.
Küsin, kas The Swingersi Eurovisionilugu on parem kui “Et uus saaks alguse”, millega Birgit esindas Eestit 2013. aastal Eurovisionil Malmös. “Neid lugusid ei saa võrrelda,” vastab Birgit kiiresti. “Swingersi puhul on põhirõhk ingliskeelsel muusikal ja mõte on olla hästi lõbus ja meelelahutuslik,” räägib ta. Swingersitega teevad nad enamasti mõnest tuntud laulust oma seade, aga on ka mõned omaloomingulised lood, millest üks on see, mille nad Eesti Laulule saatsid.
“Selles loos on erinevad nüansid elektrosvingist ja popmuusikast. Lugu on väga lõbus ja hoogne, tal on oma nägu ja kõla, ta on positiivsust süstiv ja annab edasi ideed, et elu ei pea alati väga tõsiselt võtma,” räägib Birgit ja lisab, et Eesti Laul on väga tänuväärne üritus.
“See on ainuke võimalus eesti lauljatel, muusikutel, bändidel end Eesti rahvale näidata. Minu arvates on väga äge see, et alati on poolfinaalides ka neid artiste, keda pole Eesti rahvas mitte kunagi näinud,” ütleb Birgit. Swingersiga loodavad nad samuti end Eesti rahvale rohkem tutvustada ja teha kolm minutit laval ägedat showd.
“Peaaegu kõik meie koosseisust, väljaarvatud trummar, on juba Eurovisionil käinud. See on tõesti väga äge kogemus. Kuna me oleme Swingersiga rahvusvahelisele seltskonnale palju esinenud, näeme, et see lugu võiks hästi töötada ka rahvusvahelisel laval, aga kõigepealt tahaks Saku Suurhalli lavale jõuda, kus Eesti Laulu finaal toimub,” soovib Birgit. Ta tunnistab, et pole põhjalikult teisi poolfinaliste kuulanud, aga proovis laste kõrvalt vaadata ETV-s olnud Eesti Laulu sissejuhatavat saadet, kus mängiti laule jupiti. Esmamulje põhjal toob ta välja rootslase Victor Croni ja Stig Rästa loo “Storm” ning nimetab ka Ingerit, Ukut ja Kerli Kivilaant, kelle lood meelde jäid.

Juba küpsem naine

Enda alati viksi ja viisaka, triigitud ja kammitud korraliku tüdruku imago kohta ütleb Birgit, et ta on terve elu laulnud koorides, käinud muusikakoolis ja kasvanud sellises korralikus ja tublis keskkonnas üles, kuigi tunnistab, et teismelisena sai ikka mõni lollus ka tehtud. “Võib-olla mõni arvab, et ma olen selline tõsine ja korralik, aga ma tunnen, et minus on ikka päris palju sellist lõbusat joont ka,” arvab Birgit.
Oma uuest plaadist rääkides ütleb ta, et see jutustab loo juba küpsemast naisest. “Kui ma võrdlen seda oma eelmiste albumitega, sündis selle plaadi teostus rohkem läbi minu. Minu soov, mõtted ja kontroll saatsid selle plaadi tegemist. Teiste plaatide puhul olen ma kuulanud heliloojate ja produtsentide juttu, aga sel korral on see nii muusikaliselt kui ka rahaliselt minu välja antud plaat,” selgitab Birgit ja nendib, et plaadile nime panna oli väga keeruline.
”Ma mõnes mõttes ei tahtnudki sellele plaadile nime panna. Tundsin, et see plaat ongi läbi ja lõhki Birgit. Aga see “Viis” sümboliseerib ka sõnu “lauluviis,” “mõtteviis” ja “eluviis”,” räägib Birgit plaadi kontseptsioonist ja lisab, et plaat on täis väga erinevat muusikat. Albumi taga oli suur meeskond ja rida muusikuid, kellest eraldi toob Birgit välja Peter Põdra, Kohila poisi, kes alustas kitarrimängu Vahur Vessarti käe all. “Peter mängib väga suurt rolli minu muusika juures. Ka plaadile kirjutas ta mitu lugu,” räägib Birgit.

Jõulud Hageri kirikus

Uurin Birgitilt ka seda, mis on tema jaoks olulised teemad, millest ta meelsasti räägib. “Minu jaoks kõige südamelähedasem valdkond, mille pärast ma muret tunnen, on inimene. Ma olen õppinud muusikateraapiat ja selle kaudu ka erinevate inimeste ja iseendaga tegelenud. Ma arvan, et iga inimene peaks enda sisse vaatama. Ja ma arvan, et sallivust, hoolimist, üksteise aitamist ja üksteise tähelepanemist peaks meie ühiskonnas rohkem olema. Minu kontsertide läbiv joon on kindlasti see, et ma püüan inimestesse positiivsust süstida. Mul ei ole kavas ühtegi melanhoolset lugu – isegi ballaadid on positiivse võtmega. Tahan inimestele anda positiivset emotsiooni – tunnen ennast meelelahutaja ja positiivsuse süstijana. Räägin kontsertidel ka seda, et hoidke ennast ja üksteist,” mõtiskleb Birgit.
Hetkel on tal endal aga väga kiire aeg, sest lisaks kontsertidele on käsil ka kolimine. “Kolimine sattus kuidagi jah muusikute kõige kiiremale ajale, aga see-eest on mul üle pika aja vaba lausa kolm jõulupäeva järjest. Ma olen õudselt tänulik selle eest ja ma kavatsen need päevad sada protsenti olla oma perega ja käia kindlasti Viliveres – maal, kus terve pere kokku saab. Jõulud me võtame vastu alati Raplamaal. Me käime Hageri kirikus ja läheme siis vanemate juurde Viliverre. Aga 23. ja 25. detsembril plaanime olla lastega meie uues kodus ja nautida jõuluaega täiel rinnal,” räägib Birgit.
Küsin, mis tähendusega Hageri kirik talle on. “Ma olen seal ristitud, leeritatud, minu lapsed on seal ristitud. Kirikuõpetaja on meie peretuttav ja ma tõesti mäletan teda juba lapsepõlvest. Ma käisin seal pühapäevakoolis. Kõik pühapäevad me veetsime seal. Minu esimesed kontserdid on olnud seal kirikus ja ka üks esimesi jõulutuurikontserte, kus me Uku Suvistega käisime, oli Hageri kirikus. See on väga tähendusrikas kirik minu jaoks. Olen seal veetnud väga suure osa oma lapsepõlvest. Ja ma aeg-ajalt tahan sinna jõuda, sest seal tekib selline hea ja soe tunne ja rahu enda sees,” räägib Birgit väga armsalt.
Praegu on ta seotud aga ka Tallinna Kaarli kirikuga. “Mu lapsed käivad Kaarli kiriku lasteaias ja küllap hakkavad ka Kaarli kiriku koolis käima. Nii et satun ka sinna ning see kirik on samuti südamelähedaseks saanud,” räägib Birgit.
Oma praegust elukorraldust kokku võttes ütleb Birgit, et peab ennast Kohila tüdrukuks, kes elab Tallinnas. Viliverre vanemate juurde satub ta aga üsna sageli, sest viib sinna oma lapsi. Lõpetuseks saadab ta soojad jõulutervitused kõigile raplamaalastele.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare