3.3 C
Rapla
Kolmapäev, 17 apr. 2024
ArvamusRapla linna haljastuse kujundamisel võiks rohkem rahvaga rääkida

Rapla linna haljastuse kujundamisel võiks rohkem rahvaga rääkida

Leili Kaas

Lähenevad jõulud ja aastavahetus. Eesti rahval on tavaks saanud suuremates keskustes ja linnades koguneda keskväljakule särava kuuse ümber. Tulla kas metsast toodud või kohapeal kasvava kuuse sära nautima. Seda ootavad ka lapsed.

Hiljuti avatud Rapla linna keskväljak on valge ja avar, kuid kõle. On istutatud mõni seedermänd ja kolm lehtpuud. Lehtpuude asemel oleks võinud olla mõni kuusepuu, mis annaks ilu ka jõuluajal. Lagedat haljasala on siiski võimalik muuta inimsõbralikumaks. Lehtpuudel, põõsastel ja lilledel on ilu suhteliselt lühemat aega – viis kuud. Raagus periood on seitse kuud.
Ilvi Pere ütles, et meil on rohelust küllalt, jalutage kiriku poole, lasteparki, Mahlamäe kanti. Lastepargis on ülekaalus vanemad puud, oleks juba vaja lisada noori okaspuuvorme. Mahlamäe piirkonna roheluse kujundamisel on osa endise Rapla KEK-i tegemistel. Haljastustöödega alustati 1978. aastal (KEK-i peahoone avati 1977). Ümbruses oli õunapuude aed, pajupõõsad ja mitmeid lehtpuid. Õunapuud õitsesid igal kevadel rikkalikult ja sügisel jagus õunu kõikidele soovijatele.
Viimased Okta Centrumi töötajad leidsid, et lehtede riisumine sügisel on tülikas ja asusid õunapuid maha võtma. Õunapuude aia vastasmajas elava ajakirjaniku Kristiina Viironi abiga jäid alles mõned õunapuud ka laste rõõmuks.
Puude ja põõsaste istutamist viidi läbi vastavalt KEK-i elamute ehituse järgsetele piirkondadele. Esmalt Lepiku ja Koidu tänava haljasaladele, sealt edasi peahoone ümbrus, lasteaed Päkapikk, Metsapargi tänav, Ehitaja ja Mahlamäe tänava elamute ümbrus. Istutati erinevaid puid ja põõsaid. Istutusmaterjali toodi puukoolidest ja pisut ka metsaaladelt. Mahlamäe tänava äärde, kallakule, istutati 14 seedermändi, nüüd on veel alles jäänud seitse.
KEK-i rajatud laste-noorte mängudeväljakut kasutati edukalt kaheksakümnendatel ja üheksakümnendatel. Nüüd on mängudeväljak hooletusse jäänud. Rapla KEK-i haljastajad tegid viimased hooldustööd ja puude istutamised 1992. aastal (Metsapargi 6 ümbruses). Lasteaia Päkapikk taga olevale metsale oli tehtud korrastus-haljastustööde projekt. Plaanis oli rajada kõnniteed, süvendada tiik jne. Kahjuks sai KEK-i aeg otsa. Metsapargi projekt anti edasi Rapla vallale.
Neli aastat tagasi tegime Tiit Petersooga ringkäigu Rapla linna keskosa territooriumil, lastepargis, Tallinna maanteel, haigla piirkonnas ja Hollivuudi platsil. Seal tekkis mõte, et võiks siia istutada suurema kuuse või mitmeid igihaljaid puid. Seda nii jõulude rõõmuks kui ka selleks, et oleks koht, kuhu linnarahvas võiks koguneda vana aastat ära saatma.
Rapla linna haljastuse kujundamisel võiks rohkem rahvaga rääkida, kuulata arvamusi ja ettepanekuid ning leida kaalutletud lahendusi. Arhitektide liidu töötajad ei tunne alati kohalikke olusid ja vajadusi. Nende soov on projekt kiiresti ellu viia.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare