9.9 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
RSEidapere inimesed tegid ettepanekud bussigraafikute muutmiseks

Eidapere inimesed tegid ettepanekud bussigraafikute muutmiseks

Siim Jõgis

Tallinna–Pärnu rongiliini sulgemine on kaasa toonud rahulolematuse nii Eidapere piirkonna kui ka Koogiste elanike seas. Rahul ei olda rongiliiklust asendanud busside graafikuga. Eelmise aasta 11. detsembril toimus Eidapere kultuurikeskuses külakoosolek, mille tulemusena koostati konkreetsed ettepanekud bussigraafikute parandamiseks.

Praeguseks on need jõudnud vastavate organisatsioonideni, kes bussiliiklust haldavad – MTÜ Pärnumaa Ühistranspordikeskus (PÜTK) ning MTÜ Põhja-Eesti Ühistranspordikeskus (PEÜTK). Samuti saadeti need Raplamaa Omavalitsuste Liidule, Türi, Kehtna ja Põhja-Pärnumaa vallavalitsusele. Üks põhilisi muudatusettepanekuid puudutab bussiliini nr 16 Rapla–Järvakandi.

Eidaperest saadetud kirjas öeldakse: “Varem lubati, et olemasolevaid liine ei muudeta, kuid elanike üllatuseks võeti ära liinilt buss nr 16, millega inimesed sõitsid Eidapere ja Lokuta vahel. Samuti võeti sellega ära Eidapere inimeste võimalus Raplast lõuna ajal tagasi koju saada. Hetkel peab inimene ootama Raplas koju tagasi tulemiseks 7,5 tundi. Kui inimene läheb Raplasse arstile, siis on mõeldamatu, et ta ootab tagasi saamiseks bussi 7 tundi!”
Ehk siis on kujunenud rumal olukord, kus Eidaperest Raplasse väljub hommikune buss kell seitse. Esimene võimalus Eidaperre tagasi saada on aga alles kell 15.30 väljuva bussiga. Seega peabki inimene ootama seitse ja pool tundi, et tagasi koju saada.
11. detsembri külakoosolekut protokollis Eidapere kooli direktor Riina Tomingas. Ta ütles, et esialgu on saadud tagasisidet vaid Pärnumaa Ühistranspordikeskuselt.

Toome siinkohal välja kõik ettepanekud, millega Eidapere rahvas ühistranspordikeskuste, ROLi ning omavalitsuste poole pöördus.

Ettepanekud Põhja-Eesti Ühistranspordikeskusele
– Bussiliini nr 16 Rapla – Järvakandi – Eidapere buss peab jätkuvalt sõitma Eidapereni. See on oluline hommikul Raplasse minejatele lõuna ajal tagasi saamiseks (hommikul on võimalik liikuda Raplasse kell 7, esimene võimalus tagasi Eidaperre sõita on alles 15.30) ning Lokuta – Eidapere – Lokuta vahelise transpordiühenduse tagamiseks päevasel ajal.
– Raplast Järvakandi (10.50 Järvakandis) kaudu võiks buss sõita Eidapereni, et väljuda kell 11.15 läbi Järvakandi Raplasse. Raplas ja Järvakandis arstil, poes, sides, apteegis käivatel inimestel oleks võimalus Lokutale ja Eidaperre tagasi saada 13.10 bussiga (liin 16).
– Hommikune 6.55 liin nr 12 Eidapere – Lelle – Rapla võiks väljuda Eidaperest kell 7.45, et oleks võimalus Lelles jõuda Tallinna rongile 8.19, Viljandi rongile 8.52, Tartu bussile 8.25 ja Raplast Tallinna rongile 9.47.
Ettepanekud Pärnumaa Ühistranspordikeskusele
– Korraldada Koogistest iga päev võimalus saada liinile nr 333 ja hiljem nr 333-lt Koogistesse tagasi.
– Pärnus viia liini nr 333 väljumist hilisemaks, vahele jätta Raeküla, Paikuse, Sindi. Eidaperes peaks olema buss samal ajal, et jõuda Lelles 7.29 Tallinna rongile.
– Eidapere – Vändra liini 332 buss väljub Eidaperest 18.30 Vändrasse, tagasi Vändrast 19.45 Eidaperesse.
Ettepanekud kohalikele omavalitsustele (Raplamaa Omavalitsuste Liit, Türi, Kehtna,
Põhja-Pärnumaa vallavalitsus)
– Omavalitsused peaksid omavahel koostööd tegema Lokuta – Koogiste – Jõeküla – Lelle liinide osas, et külade elanikel oleks võimalus hommikul pääseda Kärus rongile Tallinna ja Viljandi suunal. Ja õhtul Kärust tagasi.
– Võtta arvesse elanike ettepanekuid ühistranspordi korraldamisel lähtuvalt elanike vajadustest ning pidada vastavasisulisi läbirääkimisi ühistranspordikeskustega.
Neidsamu ettepanekuid asub neljapäeval, 10. jaanuaril arutama Raplamaa Omavalitsuste Liidu juhatus. MTÜ-lt PEÜTK esialgu veel vastuseid ei ole. Tähelepanuväärne oli see, et koos ettepanekutega edastati Eidapere poolt ka allkirjade leht, kus oli oma toetust nendele ettepanekutele näidanud tervelt 198 inimest.

*

MTÜ Pärnumaa Ühistranspordikeskuse vastused

Vastas vanemlogistik Avo Rahu:
– Koogiste liikumisvõimalused on meil kahe ÜTK vaheliselt läbi räägitud. Neid korraldab Põhja-Eesti ÜTK (vastavalt kuuluvusele, nagu Viluvere on Pärnumaa ÜTK rida).
– Liinil 333 oleme teinud esimesed täiendused, alates 16.12.2018 on lisatud võimalus sõitjatel Raplasse saabumisel väljuda lisapeatustes MAHLAMÄE ja KESKLINNA. Peatused RAEKÜLA, PAIKUSE ja SINDI jäävad liinile alles (viimastes ju PULLI raudteepeatuse kasutajad). Sõiduaegu esialgu kindlasti ei muuda. Kui, siis lisame segaduste vältimiseks uuel aastal igale reisile LELLE TEE peatuse (oluline kalmistu külastajaile).
– Vändra – Eidapere liini muutmise ettepanek on lahendatav ja ka mõistlik. Esimesel võimalusel võiks see juhtuda nt 14.01.2019. Lahendusest anname teada.
Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare