5.7 C
Rapla
Kolmapäev, 10 aug. 2022
spot_img

Hilinemisbuum tõi kaasa lukus klassiuksed

Rapla Kesklinna kool võttis õpilaste sagenenud hilinemiste tõttu vastu otsuse lukustada tundide ajaks klassiruumid, jättes hilinejad ukse taha. Osa õpilasi ja vanemaid on rahul, teised mitte.

Raplamaa Sõnumite toimetusele saatis kirja lapsevanem, kes oli murelik Rapla Kesklinna kooli uue kodukorra pärast, mille järgi pannakse nüüd tundide ajaks klassiuksed lukku. Kui laps hilineb, siis ta tundi ei pääse, vaid peab näiteks raamatukogus ootama. Kui ta suudab valvurile oma hilinemise ära põhjendada, siis valvur (ametinimetuse järgi administraator – toim) võib ta võtmega klassi lasta, aga see tähendab lapsevanema sõnutsi jälle seda, et laps peab valvuriga isiklikest asjadest rääkima – näiteks haigusest või kodustest probleemidest. Lastes olevat see tekitanud suure pahameele. Lapsevanem kirjutas ka, et vanemaid sellest muudatusest ei teavitatud, vaid nad said sellest alles laste kaudu teada.
Lisaks kerkis üles küsimus, kuidas vastab klassiuste lukustamine tule­ohutusnõuetele.

Vastab Rapla Kesklinna kooli direktor Tõnis Blank:
Kooli kodukorras on kirjas, mis kell tunnid algavad. Selleks ajaks peaksid olema kõik õpilased klassis, et õpetaja saaks tunniga alustada. Kas tunnid algavad lahtiste või lukustatud ustega, ei oma kodukorra mõttes tähtsust. Hilinemised olid need, mis sundisid rakendama resoluutsemaid meetmeid.
Kuna õpilaste hilinemine tundidesse suurenes, võtsime teisel poolaastal eesmärgiks vähendada kogu päeva jooksul õpilaste hilinemisi tundidesse. Kooli kodukord ütleb, et õpilane tundi põhjuseta ei hiline. Kui lapsel on mõjuv põhjus, näiteks arsti külastus, siis administraator viib ta klassi, kus tund toimub. Esimese kooliastme puhul oleme veidi paindlikumad olnud, näiteks kehalise kasvatuse riiete vahetuse puhul, aga peame tõdema, et ka neil on hilinemisega probleeme olnud.
Hilinemised segavad tundi – kõigi tähelepanu läheb hilinejatele, õpetaja peab teemaga uuesti otsast alustama – terve klassi töörütm on häiritud, eriti neil, kellel on keskendumisraskused.
(Ka teatris ei lubata hilinejaid enam saali, et mitte häirida alanud etendust. Hilinejad võivad minna rõdule. Meie klassides rõdusid ei ole.)
Seetõttu tuligi vastu võtta üldine otsus – hilinejaid tundi ei lubata muidu kui vaid erandjuhul ja klassiuks on lukus. Mõned õpetajad on juba varemgi kasutanud klassiukse lukustamist, et mitte lasta tundi häirida.
Uste sulgemise otsusest polekski vaja eraldi teavitada, kodukorra kohaselt peavad kõik õigeks ajaks kohal olema. Siiski palusime klassijuhatajatel õpilasi informeerida.
Kuidas aidata lapsi, kes sõltuvad koolitulekul oma vanematest? Selles osas palume abi vanematelt endilt. Ootame lahendusi, mis aitavad lapsel kodukorda täita. Võimalik, et lastevanemate ja kooli seisukohad on erinevad. Seetõttu oleme nõus esimesel lastevanemate kogu koosolekul sellel teemal avalikult rääkima. Päästeteenistuse seisukohast ei tohiks uste lukustamise tõttu probleeme tekkida – klassid on ju seestpoolt avatavad.
Kõik õpetajad leiavad, et meede on positiivselt mõjunud. Olukord on märgatavalt paranenud. Laste turvalisuse huvides on isegi soovitatud, et koolimaja peauksed oleks samuti kinni, et välistada kõrvaliste kolmandate isikute pääs kooli.

Direktor küsis ka õpetajatelt kommentaare uue kehtiva korra kohta. Allpool on toodud valik neist.

Hilinemine vähenes järsult. Õpilased on selle vastu võtnud heameelega, sest hilinejad mõjutasid ka nende õppetulemusi.
***
Juhtus koguni lugu, kus ma lubasin hilinejad tundi, sest hilinemine oli väike, tund polnud veel jõudnud hoogu sisse saada, kui õpilased tegid märkuse, et neid poleks tohtinud tundi võtta ja nüüd on õpetaja sunnitud üht ja sama asja kaks korda rääkima.
***
Minu hinnangul on küll probleem suurem mitte esimesse, vaid järgmistesse tundidesse hilinemisega. Ka siis, kui eelmine pole olnud söögivahetund. See näitab pigem hoiakut ning vajas kohest reageerimist. Loodan, et lapsevanemad näevad siiski korra vajalikkust.
***
Üks tähelepanek – vahetult enne kokkulepet palus üks klass, milles mitu regulaarset hilinejat, et ma klassi ukse pärast kella kinni paneks ja et ma ei pea neid ju sisse laskma – nad häirivat.
***
Mõned kroonilised hilinejad leiavad, et selline ukse lukkupanek on ebaõiglane ning tundub, et see hoiak on tulnud kodust, kus leitakse, et mitte õpilane ei pea õigeks ajaks tundi jõudma, vaid kooli- ja õpetajatepoolne hilinejate selline karistamine on vale.

Ka mujal Eestis panevad mitmes koolis õpetajad või osa õpetajaid tundide ajaks klassiruumide uksed samadel põhjustel lukku.

spot_img
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
5,680JälgijatLike
1,179JälgijatFollow

Viimased uudised