13.8 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
RSNÖFF tahab tuua Raplasse filme laiast maailmast

NÖFF tahab tuua Raplasse filme laiast maailmast

Mari Tammar

8.-9. märtsil toimub Raplas Naiste Ööde Filmifestival ehk NÖFF, mille ajal linastub Rapla uues kinosaalis 4-5 filmi. Festival võtab luubi alla sotsiaalselt teravad naistega seotud teemad, ent tegemist ei ole feministliku ega naisõiguste eest võitleva festivaliga. „Kutsu kaasa ka oma mees ja räägime asjadest ausalt ning avatult,” võib lugeda festivali FB lehelt.

Festivali idee autor ja projektijuht on Katrin Klaebo, kelle seljataga seisavad ka mitmed MTÜ Ettevõtlikud Naised Raplamaal liikmed. „Me alustasime selle festivali korraldamise protsessiga mai alguses ja siis ütlesid mulle mõned inimesed, kas sa oled hull, et sa tahad märtsiks festivali teha, festivali korraldatakse ikka mitu aastat ette. Tänaseks päevaks oleme jõudnud aga selleni, et festival tuleb,” kinnitab Klaebo.
Hetkel programmi koostamine käib ja läbirääkimised mitme potentsiaalse filmiga on veel pooleli. „Me soovime tuua filme laiast maailmast, mitte ainult oma videolaenutuse riiulilt,” selgitab Klaebo.
„Meie festivali kontseptsioon on, et see ei ole ainult filmifestival, vaid filmide vahel on ka diskussioonid, arutelud, lisaks tuleb üks kunstiprojekt ja pop-up raamatuesitlused,” räägib Klaebo eesootavast festivalist. „Maailmas on väga palju huvitavaid naisrežissööre, me tahaks neid näidata, samuti on pereprobleeme ja kultuuride vahelisi probleeme, mis üha aktuaalsemaks muutuvad,” räägib Klaebo teemadest, mis arutelu alla võivad tulla.
„Mul on hetkel silmapiiril üks film Iraagi perekonnast, kes elab Norras. Perekonna teismeline tütar soovib lõimuda Norra kultuuri, perekond seda teha aga ei soovi. Siis on meil ka selline teema nagu naine mehe varjus. See on huvitav film, millega meil on samuti praegu läbirääkimised pooleli.
Võin aga 100% öelda, et tuleb Aljona Suržikova ja filmiprojekt „Juured”. See teema on lapse kaotus. See on teema, millega õnneks kõik naised ei pea kokku puutuma, aga kahjuks osa peavad,” räägib Klaebo. „Aljona on väga tubli naine ja ta on saanud ka palju rahvusvahelist tähelepanu ning ta on olnud ka meie maakonna elanik,” rõhutab Klaebo ja räägib, et soovib sündmuse programmi kaasata võimalusel ikka ka Raplamaaga seotud inimesi.
„Üks filmidest tuleb ka lähisuhtevägivalla teemal ja selle kõige juures ei unusta me ka ettevõtluse teemat, mis on meie ühingu (Ettevõtlikud Naised Raplamaal) põhitegevus,” selgitab Klaebo.
Pärast festivali esimest päeva tuleb järelpidu, mille on tegijad esialgu ristinud nimega Nöffikas ja mis saab teoks Pargi Restos ja TaevaniMaani Meistrikojas ehk ühe maja kahel korrusel.
„Selle festivali korralduse üks põhimõte on see, et me kaasame ühingu aktiivseid liikmeid korraldustoimkonnas – kes paneb oma õla alla rahaliselt, kes panustab oma aega ja parimaid teadmisi festivali tõrgeteta läbiviimisel. Ilma heade partneriteta – PÖFF, Rapla kultuurikeskus, Raplamaa Arendus- ja Ettevõtluskeskus, meie vallad, Pärnu Naiste Tugikeskus – poleks festivali,” loetleb Klaebo koostööpartnereid ja tunnistab, et festivali ettevalmistused käivad sellise hooga, et pea käib ringi.
„Ma olen sukeldunud sellisesse maailma, mida ma tegelikult ei tunne. See on filmide õigused, nende hankimine, erinevad tehnilised terminid jne. Aga mu süda on rahul, kuna mind toetab ka Tiina Lokk ja tema meeskond. Ega ma ilma selleta oleks midagi sellist julgenud teha,” räägib Klaebo tunnustavalt PÖFFi peakorraldajast Tiina Lokist ja tema meeskonnast, kes toetab NÖFFi oma nõu ja jõuga, eelkõige sellega, mis puudutab filmide hankimist. Juriidiliselt on festivalid aga sõltumatud ja mingeid rahalisi vahendeid PÖFF ei panusta, ent sellest hoolimata on koostöö tihe.
„Huvitav on,” nendib Klaebo lõpetuseks ja on eesootava suhtes põnevil. „Palun kirjuta ka sellest, et festivali laupäevasel päeval on lastele avatud lastehoid ja noortele noortekeskus, nii et emad saavad lapsed hoidu usaldada ja ise kinno tulla,” lisab Klaebo rõõmsameelselt. „Ka lastehoidu korraldavad meie ühingu liikmed.”

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare