-2.3 C
Rapla
Reede, 19 apr. 2024
RSIlon Wiklandi noore kunstniku preemia pälvis Märjamaa neiu Annleen Leesma

Ilon Wiklandi noore kunstniku preemia pälvis Märjamaa neiu Annleen Leesma

Mari Tammar

5. veebruaril, Ilon Wiklandi 89. sünnipäeval kuulutati Haap­salus Iloni Imedemaal välja Ilon Wiklandi nimelise noore kunstniku preemia konkursi võitjad. Üks kahest preemia saajast oli 14-aastane Annleen Leesma Märjamaalt, kes sai autasuks Ilon Wiklandi litograafia ja preemia väärtusega 500 eurot.

Seekord osales konkursil 35 Eesti noort. Osalejatel tuli esitada üks töö vabalt valitud teemal ning kaks illustratsiooni seto muinasjutule „Kuningapoeg ja hall hunt“.
Žürii tagasisidest võib lugeda, et žürii hinnangul on Annleen Leesma tööd tema vanuse kohta väga professionaalselt teostatud. Toodi välja see, et noorel kunstnikul on oskus detaili, tervikut ja liikumist kujutada. Töödes avaneb eripärane maailm ning tema pildid moodustavad hea ühtlase terviku. Samuti on tööd väga hästi vormistatud. Annleeni juhendaja on Märjamaa muusika- ja kunstikoolis õpetaja Anne Aaspõllu, kes samuti tunnustab oma õpilase põhjalikkust.
“Nende tööde puhul on üks asi luua tegelane, teine asi on luua tegelase ümber ka keskkond. Annleeni tegelane ja keskkond kõlasid hästi kokku ning tema keskkond andis hästi edasi loo meeleolu. Kokku pidi esitama kolm tööd. Tema tööde seeria mõjus väga terviklikult. Hakkas peale mustvalge pildiga, teisel oli natuke värvi ja kolmas oli hästi värviline.
Annleenil on väga tugev inimeste joonistamise oskus. See on ka miski, mis talle väga meeldib. Ta on ka väga põhjalik oma töös. Tema joonistatud tööd ei andnud kohe esmapilgul kõike kätte, kui peale vaatad. Kui põhjalikumalt süvenema hakata, avastad detaile ja nii avanevad uued tasandid,” räägib õpetaja Anne Aaspõllu oma õpilase töödest. Ühtlasi lisab ta, et kuna Annleen on väga tagasihoidlik neiu, on kunst tema põhiline väljendusvahend. “Kunst on osa temast endast,” räägib õpetaja Annleeni kohta.
Märjamaa muusika- ja kunstikooli direktor Maiu Linnamägi ütleb, et Annleen tuli kunstikooli juba 7-aastasena ja on sellel kevadel lõpetamas. “Tegemist on väga tagasihoidliku neiuga, kes endast rääkides on sõnaaher, aga tema tööd tulevad vägevad välja. Ta on ka väga töökas ja nõudlik enda vastu,”räägib Maiu Linnamägi ning meenutab, et heategevuslikel oksjonitel on Annleeni tööde peale käinud kõva rebimine.
Annleen ise kommenteerib, et selline tunnustus tuli tema jaoks üllatusena. “Neid muinasjutu töid tegin paar kuud ja vaba teemaga pilti ka umbes kuu aega. Vaba teemaga pilt kujutab 1920. aasta pidu. See oli kunstikoolis ette antud teema, et tuleb kujutada ühte kümnendit, mille sai ise valida,”räägib Annleen. Ta tunnistab, et muinasjuttu lugedes kohe pilt jooksma ei hakanud ja vaja oli ikka esialgu nuputada, kuidas see ülesanne lahendada. Millist episoodi muinasjutust kujutada, said noored kunstnikud ise valida.
Ilon Wiklandi nimelise noore kunstniku preemia konkurss on loodud eesmärgiga julgustada noori kunstnikke nende loometee alguses. Kuigi Annleen praegu ei usu, et oma elukutse kunstiga seob, ütleb ta siiski, et selline tunnustus andis motivatsiooni kunstiga tegelemiseks juurde küll.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare