11.6 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
RSSaaremäe tänava elanikud on hädas lükkamata lumega

Saaremäe tänava elanikud on hädas lükkamata lumega

Helerin Väronen

Eile hommikul oli Alus vallale kuuluvat teed lahti ajades lükatud Saaremäe tänava ots niimoodi kinni, et seal kõrgus poolemeetrine lumekuhi. Selle tänava lumelükkamisega on aga probleemid üleval olnud vähemalt kuu aega ja lõplikku lahendust pole seniajani.

Saaremäe tänava ringsel osal asuvad kaks korterelamut ja edasi viib tee ühepereelamuteni, ehk selle tee ääres elab 19 peret. Kui probleemid lumelükkamisega jaanuaris algasid, helistas ühe kortermaja elanik Rapla valla teede spetsialistile Margus Kollile, kes käskis probleemi kirjelduse endale meili panna. Kiri saadeti, kuid vastust sellele ei saadud. Alu teid lükkab TREV-2, kellega ka kortermaja elanik suhtles, uurimaks, miks nende tänavat lumest ei puhastata. Ka aastaid tagasi on sellel tänaval lumelükkamine probleemiks olnud ja siis peitus põhjus selles, et sealseid maju ei olnud kaardil. Selgus, et TREV-2 jaoks on probleem jätkuvalt sama ja anti soovitus ikkagi Kolli poole oma murega pöörduda.
Kuna tänaval on paar kortermaja, tuli ühistutel endal leida lumelükkaja. Leitigi kohalik inimene, kes varem on Alus lund lükanud, kuid kellel nüüd on lepingud Märjamaal, nii et Alusse jõuab ta lükkama vabast ajast ja heast tahtest. Tänava otsa on aga korduvalt kinni lükatud, takistades sellega ka ligipääsu alajaama juurde. Saaremäe elanikud kardavad, et kui lund tuleb korraga palju, ei pruugi nad ühel hetkel oma autodega sellest ettelükatud lumevallist läbi saada.
Probleemiga on juba mitmed tänava elanikud Margus Kolli poole pöördunud, mitte keegi pole aga vastust saanud. Inimesed on ka kurtnud, et Kolli suhtumine on üleolev. Kõik saavad aru, et lund ongi palju ja paratamatult tekivad probleemid, kuid asi on suhtumises ja vallaametniku tegemata töös.
Rapla vallavanema kohusetäitja Meelis Mägi sõnas, et tema teada ei tohiks selle tänava lumelükkamisega probleeme olla, kuid kaarti nägemata ei osanud ta olukorda pikemalt kommenteerida. Ka Mägi soovitas kirjalikult ühendust võtta Kolliga.
Volikogu esimees Rene Kokk oli probleemiga kursis ja sõnas, et samal päeval, kui tema sellest murest kuulis, arutas ta seda koos Mägiga vallamajas. Koka arvates oleks mõistlik lahendus lumelükkajaga läbi rääkida, et ka see kaarjas teelõik kortermajade juures, mis küll ei ole valla tee, saaks lahti aetud. Sellega kaoks ka kinniaetud teeotsa mure ära.
Kui Raplamaa Sõnumid pöördus Margus Kolli poole, oli tema esimene reaktsioon Saaremäe elanike murest kuuldes küsimus, et mida tema nüüd siis tegema peaks. Vald peab lükkama tema sõnul siiski vaid valla teid lahti. “Ma ei oska ja ma ei saa kommenteerida nii ümmargust ja ebamäärast juttu,” sõnas Koll, andes mõista, et ta ei tea täpselt, millisest kohast täpselt juttu on, ja lisades juurde, et maailmast saadaksegi erinevalt aru. Samuti väitis ta, et Saaremäe tänava inimesed on oma küsimustele nii telefonis kui ka meili teel vastused saanud.
Vallavolikogu esimehe arvamuse kohta, et lumelükkajaga tuleks saada kokkulepe selle tänava suhtes, sõnas Koll: “Kes selle läbirääkimise teie arvates korraldama peab? Mulle tundub, et majaelanik (toimetuse poole probleemiga pöördunu – toim.) arvab, et selle läbirääkimise peab läbi Raplamaa Sõnumite korraldama.”
Korralduse tegemine lumelükkajale, TREV-2-le, peab aga tulema just teede spetsialistilt.

***

Selgitab Rapla valla teede spetsialist Margus Koll

Püüan selgitada mõningaid põhimõtteid, mille järgi lumetõrjet Rapla vallas teostatakse.

Omavalitsusel on kohustus teostada teehooldust avalikel teedel ja lepinguga avalikku kasutusse antud erateedel. Üksikutel taluteedel või hoovidesse sissepääsul ja õuealadel sellist kohustust ei ole. Erandkorras, avalduste alusel teostab vallavalitsus lumetõrjet ka erateedel. Eelduseks on, et majapidamist kasutatakse alalise elukohana, õueala ei külgne avalikult kasutatava teega ja tee pikkus õueala piirini on rohkem kui 50 meetrit.

Alus asuv Saaremäe tee on kohalik tee kuni Saaremäe 1 ja Saaremäe 2 kinnistu piirideni, sellel osal teostatakse ka lumetõrjet. Kodaniku avalduse alusel teostatakse lumetõrjet ka Saaremäe 3-ni. Saaremäe 2 maja eest ehk õuealalt me tõesti lund ei lükka. See on elanike endi organiseerida.”

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare