20 C
Rapla
Kolmapäev, 17 aug. 2022
spot_imgspot_img

Libeduse tõrjest Rapla linnas

Kes pärast reedet on pidanud Rapla vahel (või tegelikult ükskõik kus) liikuma, teab, et nii mõnelegi vastutulevale tuttavale on jäänud tere ütlemata, kuna oma luude heaolu nimel on pilk kinnitunud teele, leidmaks krobelisemat kohta või jupikest puhast asfalti.

Liikumisstiil sarnaneb libedal ajal ka kõige peenemal proual pigem kergelt svipsis tegelase või pingviini omaga.
Libedusetõrje kohta sõnas Rapla vallavanema kohusetäitja Meelis Mägi, et seda teostatakse kõnni- ja kergteedel. Lisaks on vald palunud koolide ja lasteaedade juurde viivate sõiduteede servades, kus ei ole kõnniteid, teha libedusetõrjet. Kõige täpsemad vastused libedusetõrje kohta annaks Mägi sõnul teede spetsialist Margus Koll, kes aga vastas, et materjalid artikli jaoks peavad tulema siiski Mägilt.
Peatänavad kannatavad veel kuidagi kõndimist, aga mure- ja luumurrukohtadeks on need paigad, mis jäävad kas mõne korteriühistu haldusalasse või on üldse sõiduteedel. Mägi sõnul ei saa nemad erakinnistu omanikke survestada libedusetõrjet tegema. Kui aga inimesega midagi juhtub ja sellest on tekkinud kahju, saab ta olukorra fikseerida ning pöörduda kinnistu omaniku poole. Kes ja kuidas seda aga fikseerima peaks, jääb selgusetuks.
Sõiduteedel vald libedusetõrjet reeglina ei tee. Seda tehakse vaid riigiteedel, milleks Raplas on Tallinna ja Viljandi maantee ning Välja tänav. Inimesed ise aga saavad ja peakski Mägi sõnul valla poole pöörduma, kui nad näevad, et mõnel valla hooldataval kõnni- või kergliiklusteel ei ole tehtud piisavalt lumekoristust või libedusetõrjet.
Reede hommikul, kui oota­matult läks väga libedaks, vedas aga Rapla lepinguline partner Proudly OÜ neid alt. Väidetavalt autorikke tõttu ei jõudnud nad õigel ajal libedusetõrjet tegema. Masinad said graniidipuru hakata vedama alles kella poole kaheteistkümne paiku.
Eile hommikul oli ühel emal Raplas raskusi laste kooli ja lasteaeda viimisega, kuna tee sinnani oli ääretult libe. Ilmselt oli sama probleemiga hädas teisigi, kuid see ema helistas valla teede spetsialistile Kollile, saades vastuseks, et vallal on niigi tegemist kõnni- ja kergteede libedusetõrjega, ja soovituse koolil ja lasteaial endal valla poole pöörduda, et saada graniidikildu ja ise libedusetõrjega tegeleda.
Kirjalikule küsimusele vastas Koll, et tema ei organiseeri libedusetõrjet koolide ja lasteaedade juures. “Seda teeb Rapla Varahaldus. Pakkusin hommikul helistanud naisterahvale lihtsalt oma variandi, et äkki võiks lasteaed ise lasteaia parklas ja kõnniteel libedusetõrjet teha. Mulle tundus see kõige kiirem võimalus. Tean, et probleem lahendati paari tunni jooksul.”

spot_img
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
5,680JälgijatLike
1,179JälgijatFollow

Viimased uudised