11.6 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
RSÕnnestus! Kõik KoMo suusasarja etapid said planeeritud ajal peetud

Õnnestus! Kõik KoMo suusasarja etapid said planeeritud ajal peetud

Siim Jõgis

Neljapäeva, 14. veebruari õhtul jõudis Raplas Vesiroosi terviserajal lõpule Raplamaa rattaklubi KoMo 2019. aasta suusasari. Etappe peeti kokku viis. Kaks neist toimusid Raplas, üks Pirgus, Palukülas ja Järvakandis.

Tänu lumisele talvele sai kõik etapid ära pidada planeeritud ajal. Viimasel võistlusel, klassikalise tehnika sprindis Vesiroosi terviserajal osales 30 suusatajat.
Neljapäevane võistlus oli ainuke viiest etapist, mis peeti tööpäeva õhtul. Ülejäänud olid nädalavahetustel. Sarja üldkokkuvõttes saavutas meesveteranide esimeses võistlusklassis esikoha Kaido Pesor. Ta osales kõigil viiel etapil ning ka võitis need. Pesor ütles, et kõige raskem võistlus oli tema jaoks Palukülas. “Osalesin eelmisel päeval just Estoloppeti maratonil ja Palukülas on see raske Hiiemäe tõus. Aga mis ei tapa, teeb tugevamaks,” sõnas Pesor.
Nii temale kui ka korraldajatele valmistasid muret hõredad osalejateread. Vanu suusatajaid jääb vähemaks ning noori samas mahus peale ei tule. Üks põhjus võib olla see, et viimastel aastatel on mitu talve olnud lume mõttes nigelad. Nii kaob kergelt ka harjumus heade lumeolude korral suusad alla panna.
Pesor osales 17. veebruaril ka Tartu suusamaratonil. Ühest küljest võib öelda, et KoMo etapid olid tema jaoks justkui suure võistluse ettevalmistuseks. Parima Raplamaa esindajana jõudis Pesor Tartu maratonil finišisse 137. kohaga. Ise ta küll sellega rahul ei olnud. Oleks tahtnud küündida esimese saja sekka. Ühe põhjusena tõi ta välja, et umbes poole distantsi peal murdus tal suusakepp. Asenduseks sai ta küll teise, kuid see päris hästi ei sobinud. Pesori aeg 63-kilomeetrisel rajal oli 3 tundi, 3 minutit ja 40,9 sekundit.
Sarnaselt Pesoriga osales kõigil viiel KoMo suusasarja etapil ka Merike Meriküla. Tema sai naisveteranide võistlusklassis kokkuvõttes teise koha. Kohila vallast Sutlema külast pärit Meriküla rääkis, et kõik etapid olid mõnusad ning ühtegi neist ta raskeks ei pidanud. Eraldi tõi ta välja Paluküla etapi, mis oli kõige pikem.
“Olin pettunud, kui naiste võistlus tehti nelja ringi asemel kolme ringi pikkuseks. Mäletan, et ilus ja krõbe talveilm oli. Pärast võistlust sõitsin ühe ringi veel lisaks,” rääkis Meriküla.
Eraldi tõi ta välja ka Järvakandi etapi, mis jäi meelde sulailma ning selle poolest, et suusk väga hästi ei libisenud. Ühe ideena, kuidas võiks KoMo etappidele rohkem võistlejaid tulla, pakkus Meriküla välja, et kutsuda võiks rohkem õpilasi. Ta tõi näite, et õpetajad võiksid Vesiroosi kooli õpilastele pakkuda võimaluse, et kui õpilane osaleb ühel etapil, saab ta selle eest viie. Meriküla rääkis, et võistlejatest on välja kujunenud omamoodi sõpruskond. “Alati oli tore pühapäeval kokku saada ja sõpru näha. Käisin KoMo etappidel koos oma sõbranna Heinike Reisiniga. Meile meeldis just see, et saime värskes õhus koos midagi lahedat teha,” sõnas Meriküla. Ka tema osales Tartu maratonil, läbides pika distantsi teist korda. Tema aeg oli 4:50.04.
Heites pilgu tulevikku, avaldas ta lootust, et KoMo suusasari toimub ka järgmisel talvel. “Need on ikka oma maakonna sõidud ja oma maakonna inimesed, kes seal osalevad. Me naudime seda, et saame õues midagi ägedat teha,” rääkis Meriküla Raplamaa võistluste kohta.
Suusatalved kord juba varieeruvad ühest äärmusest teise. Näiteks 2014. aastal jäi kogu võistlussari olematute lumeolude tõttu üldse ära. Seekord oli hea aasta, kõik võistlused said planeeritud ajal peetud. Küll olid mõningad kahtlused viimase etapi osas, sest nädala algus oli jäine ja vihmane, kuid õigeks ajaks oli sobilik lumekiht maas. Kõigi etappide peale kokku osales KoMo suusasarjas sel aastal 64 suusatajat. Võistlused läksid arvesse ka Rapla maakonna meistrivõistlustena.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare