1.1 C
Rapla
Kolmapäev, 24 apr. 2024
RSRaplamaal on kõige vähem perearste

Raplamaal on kõige vähem perearste

Raplamaa elanikud peavad läbi ajama väiksema hulga perearstidega kui inimesed kustahes mujal Eestis. Raplamaal on ametis 21 perearsti, mis teeb ühe arsti ligikaudu 800 elaniku kohta.

Võrdluseks – perearstirohkeimas maakonnas Järvamaal tuleb üks perearst keskmiselt 544 elaniku kohta. Äsja valminud Rapla maakonna tervise ja heaolu profiilis juhib selle koostaja Ülle Laasner tähelepanu asjaolule, et Raplamaal on elanike kohta vähem perearste kui teistes maakondades. Raplamaal on 17 nimistut, kus töötab 21 perearsti ja 28 pereõde.
Terviseprofiili lähima nelja aasta tegevuskavas otsitakse ka võimalusi olukorda parandada. Näiteks on plaani võetud teha koostööd Terviseameti ja Tartu Ülikooliga perearstide kaadri leidmiseks. Samuti tahetakse välja töötada pakett perearstide meelitamiseks maale, näiteks elamispinnaga. Vastutus mõlema ülesande täitmise eest on antud kohalikele omavalitsustele.
Igapäevatöös on olukorda püütud lahendada ka ülisuurte nimistutega. Näiteks on Raplas ja Märjamaal kaks perearsti, kelle nimistu piirsuurus on 2400 patsienti, tavaline on 2000.
Mõni aasta tagasi selgus Tervise Arengu Instituudi ülevaatest ka see, et Raplamaa pereõed töötavad Eestis kõige suurema koormusega, tehes kõige rohkem iseseisvaid vastuvõtte, kuid olles palgatasemelt siiski maakondade lõikes keskmised.

2019. aasta alguses Raplamaal tegutsevad perearstipraksised

Rapla vald
Rapla Perearstikeskus OÜ – perearstid Kadri Luga, Maarika Kull, Siiri Kivimäe, Tiina Paeorg; asendusarstid Roman Lantov ja Argo Lätt; nimistute juures töötavad arstid: Katrin Lätt, Krista Pinka ja Tatjana Sokolova, pereõdesid on 10
Kohila vald
OÜ Perearst Kärdi Kalda (1 pereõde), OÜ Ülle Stern (1 pereõde) ja FIE Sigrid Mau (2 pereõde)
Kehtna vald
Maret Tamme OÜ (1 pereõde), OÜ Aivalus, dr Katrin Abel – teenus Lelle alevikus (1 pereõde), perearst Erika Pukspuu OÜ (1 pereõde), Osaühing PA Lega, Karin Lega (1 pereõde)
Märjamaa vald
Märjamaa Arstid OÜ – Anne Parnabas, nimistu juures töötav arst Helle Ainomäe, 2 pereõde ja Katrin Saarma, pereõdesid 3; OÜ Märjamaa Perearstikeskus – Maarika Hiiemaa, pereõdesid 3 ja asendaja Triin Altmäe, pereõdesid 2
Allikas: „Rapla maakonna tervise ja heaolu profiil 2019”
Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare