23.3 C
Rapla
Esmaspäev, 22 juuli 2024
RSNäitus nostalgilisest lapsepõlvest

Näitus nostalgilisest lapsepõlvest

Helerin Väronen

Märjamaa valla raamatukogu lasteosakonnas on kuni 10. aprillini avatud Thomas Scheileke akrüülmaalide näitus “Illustratsioonid kirjutamata lugudele”.

Pildid kujutavad Scheileke nostalgilisi mälestusi lapsepõlvest 1970-ndate Saksamaal. Raamatukogu telliskiviseinale väga hästi sobival 15 pildil on kujutatud näiteks hetked, kui lapsed poes kommiraha jagavad, nädalavahetust väljas veedavad, mere ääres tuulelohesid lennutavad, marmorkuulimängu ja jalgpalli mängivad. Need on lõbusad ja ehedad hetked elust enesest, ajast enne nutipõlvkonda.
Nii mõnigi on neid pilte lastest ja tänavavaateid vanadest majadest võrrelnud Astrid Lindgreni Pipi ja Bullerby laste lugudega, neis on seda turvalist atmosfääri ja aurat, mida tänapäeval on aina raskem leida. Näitus on küll lasteosakonnas, kuid pakub vaatamisrõõmu ka täiskasvanutele ja toob ehk ka helgeid mälestusi meelde või tekitab idee looks, mis pildi juurde sobida võiks.
Scheileke on sündinud Saksamaal Hamburgis ja Eestis elanud 29 aastat. Noorena punkar olnud mehe elu muutus pärast tööõnnetust. Saadud kindlustushüvitise investeeris ta kunstiõpingutesse. Ta on teinud koostööd kirjastustega Huma ja Koolibri, välja on antud kaks tema kirjutatud ja illustreeritud saksa keele õpperaamatut. Ajakirjades Hea Laps ja Täheke ilmuvad regulaarselt tema illustratsioonid ja koomiksid.
Märjamaale näituse toomise taga on aga sotsiaalmeedia. Juhtus nii, et Maire Kõrver tutvus Facebookis Scheileke naise Kristel Regina Sitziga, kellega ühendas neid sarnane maailmavaade, huvi kunsti ja muusika vastu. Sitz tegeleb ka ise joonistamise ja maalimisega.
Ajaloolise arhitektuuri austajana võlus Kõrverit Thomase loominguga tutvudes vana Euroopa miljöö, mis oli rahulik ja armas. Kõrver mõtles, et ehk oleks ka kodukandi rahval tore neid pilte näha ja tegi Scheilekele ettepaneku näitus Märjamaale tuua. Kuulates maad, kuidas ja millal uus näitus Märjamaa näitusegraafikusse sobiks, selgus, et seda näitust oodatakse sinna väga hea meelega.
Esimene silmast silma kohtumine Scheileke ja Sitziga leidis Maire Kõrveril aset Märjamaa raamatukogus, kui kunstnikud väljapaneku kohale tõid. Selle näituse saamislugu on hea näide sellest, kuidas sotsiaalmeedia ühendab inimesi ja võib kaasa tuua midagi, mis pakub väärtust ka teistele.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare