6.1 C
Rapla
Esmaspäev, 3 okt. 2022
spot_imgspot_img

Kultuuribusside mõte

Tänases lehes on sõnum selle kohta, et naabermaakonnas hakkab Eesti jalgpalli meistriliigas mängiv Paide Linnameeskond mängupäevadel tasuta bussidega mänguväljakule kogu maakonnast huvilisi tooma. See tuletab meelde juba mitme aasta eest erinevates huvigruppides jutuks olnud ettepanekut panna Raplamaal oluliste kultuuriürituste ajal käima maakondlikud lisabussid, mis tooksid huvilised sündmuskohta ja viiksid ürituse lõppedes jälle koju tagasi.
Silmas peeti näiteks kirikumuusika festivali kontserte nii Raplas kui ka mujal, maakondlikke laulu- ja tantsupidusid, erinevaid kirikukontserte, vabaõhuetendusi, riiklike tähtpäevade avalikku tähistamist, tähtsamaid spordivõistlusi jne. Teema tõusis esile siis, kui vallad olid alles pisemad ja ühistranspordi korraldajaks arvati maavalitsust. Ettepaneku tegijatel oli ju raske uskuda, et tookordsed maavalitsused olid riigi poolt juba mõjuvõimuta ja arvestatava ressursita jäetud bürood, millel oli tegemist iseendagi majandamisega, muudest asjadest rääkimata.
Nüüd, kus haldusterritoriaalne reform liitis pisemad vallad suurteks haldusüksusteks, mille ühest servast teiseni on kümneid kilomeetreid ja kus elab tuhandeid üksteisele võõraid inimesi, võiks selliste kultuuribussiliinide rakendamine eriti aktuaalne olla. Valdadega on ju samuti nagu riikidega – neil on lootust edukad olla, kui hallataval territooriumil elavad inimesed on keskuse suhtes lojaalsed.
Millega võiks võim inimeste lojaalsust osta? Ühistunne võimu ja inimeste vahel saab tekkida ainult juhul, kui võim on osanud kohalikus rahvas enda vastu usaldust sünnitada, ei ole ainult optimeerinud, tsentraliseerinud, sulgenud ja likvideerinud, vaid ka avanud, pakkunud, kutsunud, tänanud ja igati näidanud, et ta hoolib igast kodanikust. Üks võimalus hoolimist üles näidata ongi pakkuda kõigile vallakodanikele võimalust saada osa ühistest ettevõtmistest.
Ei mäleta, et ettepaneku tegijad oleksid kunagi rääkinud sellest, et need bussiliinid peaksid olema täiesti tasuta. Kui nüüd hästi meenutada, siis laste ja pensionäride puhul on vist tõesti arvatud, et neil võiks sõiduvõimalus tööealistest odavam olla. Ka on pakutud, et bussid võiksid sõita eelregistreerimise järgi, et vältida mõttetut tühisõitu. Vastav info võiks olla vallalehtedes, aga seda oleks valmis levitama ka maakonnaleht oma paberväljaandes ja veebiversioonis.
Oleks ju kena, kui esimene katse tehtaks juba eeloleval suvel kirikumuusika festivali ajal. Siis saaks Paides ilmuv Järva Teataja kirjutada, et vaadake, mis Raplas välja mõeldi!

spot_img
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
5,680JälgijatLike
1,179JälgijatFollow

Viimased uudised