6.1 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
RSMõisate interaktiivne kaart ootab täiendamist

Mõisate interaktiivne kaart ootab täiendamist

Helerin Väronen

Valmis on saanud interaktiivne mõisaid ühendav veebikaart. Platvorm laseb mõisatel ennast tutvustada ka läbi 3D rakenduste, mis võimaldab ruume näha niimoodi, nagu viibiks päriselt kohapeal. Pilootprojektiga said sellise lahenduse viis mõisa, nende seas Raikküla mõis.

Hetkel koondab koduleht www.3dmanor.eu infot 25 mõisa kohta. Lähiajal peaks lisanduma peaaegu sama palju mõisaid. Idee taga on Voore mõisa omanik Kristjan Sakk, kes leidis, et vaja on uutmoodi lahendust, mis aitaks turistil mõisaid kergesti üles leida. Interaktiivne ajas ise uuenev, Google mapsi põhine mõisakaart on Saki sõnul nii abivahend mõisate presenteerimiseks kui ka mõisani jõudmiseks. 3D rakendused aitavad mõisa veelgi esile tõsta.
3D pilootprojektis osalenud viis mõisa – Taagepera loss, Kirna, Padise, Voore ja Raikküla mõis – olid kohe pärast idee tekkimist nõu ja jõuga valmis projektis kaasa tegema. Saki sõnul valisid nad mõisad, mis oleksid võimalikult eritüübilised. Valitute seas on nii väikseid, suuri, kordatehtud kui ka renoveerimist ootavaid mõisaid. 3D arendaja on Avatud Agentuur. Kõigi 3D lahenduste taga on ka VR-tugi, mis tähendab, et kui turist mõisasse tuleb, saab ta virtuaalreaalsusprillidega minna kohapeal aega, kui mõis oli korras ja ilus.
Saki sõnul on lehe külastamise arv päevas suurusjärgus 600-700 ja enamik külastusi tuleb Saksamaalt. See on näitaja, millega tuleb tööd edasi teha, neid inimesi reaalselt mõisaid külastama panna. Mõisateema kogub aina enam populaarsust, seal käiakse kasvõi lihtsalt jalutamas ja loomeinimesed käivad näiteks inspiratsiooni ammutamas. Sakk lisas, et inimesed otsivad teistmoodi aurat ja hingamist, mida mõisad pakuvad. 3dmanor.eu lehekülg võimaldab igal mõisal end tutvustada ning virtuaaltuuri abil saab külastaja enne reaalset kohaleminekut mõisale pilgu heita. Kuna populaarsust kogub ka mõisates pildistamine, on see leht abimeheks fotograafidele, leidmaks sobivat pildistamiskohta.
Lehekülge saavad kirjelduste ja piltidega täiendada nii mõisaomanikud kui ka mõisahuvilised, kuid mõisa lisamisel küsitakse lisaja andmeid. See välistab selle, et suvaline inimene lisab mõisa, mille omanik ei ole selleks luba andnud. Esialgu on Rapla maakonnast interaktiivsele mõisakaardile kantud Valtu ja Raikküla mõis.
3D pilootprojektis osalemise kohta sõnas Raikküla mõisa omanik Ivo Lambing, et see on esimene kord, kui riik on toetanud eramõisate projekti, mis loob avalikku hüve (rahastus tuli Keskerakonna katuserahast). Raikküla mõis on ära kasutanud kõik võimalused, mida uus mõisaleht pakub. Kõige ajamahukam töö olevat olnud mõisapargi makett, kus saab parki vaadata ajaloolisel kujul.
Lambing loodab, et virtuaaltuur mõisas tekitab Raikküla vastu suuremat huvi. Raikküla mõisa puhul on põnevaks võimaluseks modelleeritud ajaloolised ruumid, ehk kolme ruumi saab 3D-s näha sellisena, nagu need kunagi võisid olla. Probleem on aga see, et Raikküla mõisast ei ole säilinud väga palju fotosid. Suure saali laes olevat olnud inglitega maaling, kuid kuna pilte sellest pole, ei saanud seda 3D-s taastada. Kui kellelgi juhtub Raikküla mõisa laemaalingust fotot olema, on ta oodatud seda mõisarahvaga jagama.
Fotode järgi on taastatud ahjud ja stukkdekoorid. Suure saali seinu ehivad kunagiste mõisaomanike portreed ja ruumides olev antiikmööbel kuulub mõisaomanike suurde kogusse. Suure saali mööbel on biidermeieri stiilis ja ovaalsaalis on kujutatud klassitsistlik mööbel.
3D-modelleerimine võimaldab enne reaalset restaureerimist asjad läbi mängida, saab vaadata suuremat pilti, kuidas asjad omavahel kokku mängivad.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare