spot_img
5.5 C
Rapla
Reede, 24 märts 2023
RSRaplamaalt kandideerib suurele peole 88 kollektiivi

Raplamaalt kandideerib suurele peole 88 kollektiivi

Heli Lints, laulu- ja tantsupeo Raplamaa kuraator

XX tantsupeo eelproovid Raplamaa tantsijatele on selleks korraks ajalugu. Reedel, 29. märtsil näitasid oma õpitud tantse viimastena 6.–8. klasside segarühmad ja noorte segarühmad. Mõlemas liigis kandideerib meie maakonnast suurele peole viis rühma.

Väga tublid on olnud Valgu põhikooli 6.-8. klasside tantsijad, sest nemad ainukesena esindavad põhikoole, teised rühmad on gümnaasiumitest. Nende üheks liigitantsuks on Helen Reimandi loodud „Metsavägi“, mis on raske, aga väga vahva tants.
Lisaks kandideerivad suurele peole täiskasvanute segarühmad, mis jagunevad nelja liiki vastavalt repertuaari raskusastmele ja mahule. S1 on kõige raskema ja suuremahulisema repertuaariga ning S4 lihtsama repertuaariga liik. Raplamaalt kandideerib S2 ja S3 liigis mõlemas neli rühma ja S4 liigis kaks rühma. Naisrühmadest kandideerivad N1 liigis kaks rühma ja N2 liigis üheksa rühma.
Uus liik sellel peol on pererühmad, kus tantsivad kaheksa täiskasvanut ja kuusteist 1.–5. klassis õppivat last. Pererühmi pürgib Raplamaalt peole kaheksa. Nemad tantsivad Kalev Järvela loodud tantsu „Kirisabalind“.
Eeloleval pühapäeval näitavad oma õpitud kavasid võimlejad. Raplamaalt kandideerivad üks naiste võimlemisrühm, kaks neidude võimlemisrühma ja üks eliitvõimlemisrühm.
XX tantsupidu teeb sügava kummarduse 85 aasta pikkusele tantsupeo traditsioonile. Seetõttu on kõikidel rühmaliikidel repertuaaris varasemate pidude armastatumad tantsupärlid, aga kavas on ka päris uued, just selleks peoks loodud tantsud.
Tantsijad saavad oma peole pääsemise või mittepääsemise teada maikuu alguses.
Lauljatest on mõlemad eelproovid möödas 12 segakooril. Selle nädala lõpus tulevad teise eelproovi Raplamaa kolm poistekoori.
Eelproovid-ettelaulmised on aprillikuus 11 mudilaskooril, kuuel lastekooril, kolmel naiskooril ja ühel meeskooril.
Samuti teevad proove ja peavad õpitu ette mängima kaks kandleansamblit, üks akordioniansambel, kaks puhkpilliorkestrit ja üks sümfooniaorkester.
Maikuus laulavad ette üks valiklastekoor ja kuus valiksegakoori.
Lauljad saavad oma peolepääsemise teada 30. maiks.
Raplamaalt kandideerib suurele peole 88 kollektiivi. Iga laulu- ja tantsupidu on eriline, kuid seekordsega on seotud ümmargused numbrid: 2019. aastal möödub esimesest laulupeost 150 aastat ja 85-aastane tantsupidu toimub 20. korda.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
Sõnumid
Kõik uudised
Kuulutused