-2.8 C
Rapla
Laupäev, 20 apr. 2024
ArvamusKui ajalugu põleb, siis säutsud tulevad

Kui ajalugu põleb, siis säutsud tulevad

Siim Jõgis

Esmaspäeva, 15. aprilli õhtused kaadrid leekides Jumalaema kirikust Pariisis mõjusid šokeerivalt. Iga kord, kui ajaloolise tähtsusega arhitektuurimälestised hävinevad, toob see kaasa kurbust. Nüüd haaras renoveerimistöödest alguse saanud tulekahju endasse ühe Pariisi ning kristliku maailma suurimatest sümbolitest.

Selliste sündmuste puhul on alati põnev jälgida, kes ja millise sisuga postitusi sotsiaalmeedias edastab. Loogiline on see, et nii jahmatavates olukordades aktiveerub see teema ka internetis. Näiteks kasvas kohe pärast tulekahju algust inimeste huvi Victor Hugo raamatu “Jumalaema kirik Pariisis” vastu. Esmakordselt 1831. aastal ilmunud raamat lõppes lühikeseks ajaks isegi Amazoni veebipoes otsa. Mõne tunni pärast oli see siiski taas müügil.
Üks kuulsamaid sotsiaalmeediaplatvorme Twitter täitus minutite jooksul pärast tulekahju algust säutsude, piltide ja videoklippidega, mis kõik sellest sündmusest kõnelesid. Sealjuures näitas huvitavat lähenemist üles Ameerika Ühendriikide president Donald Trump. Tema säutsus, et tulekahju kustutamiseks tuleks kasutada veepaake, millega lennatakse kiriku kohale ja lastakse siis vesi tulekahju peale valguda. Eriti apokalüptilise säutsu postitas endine Rootsi peaminister Carl Bildt. Oma teksti “Tundub, et see on kõige lõpp. Euroopa nutab” illustreeris ta pildiga kokkuvarisevast tornist Jumalaema kiriku kohal.
Teisipäeva, 16. aprilli pärastlõunaks olid igasugused kirikuga seotud teemaviited kogunud Twitteris kümneid tuhandeid postitusi. Üks südamlikumaid klippe, mis internetis liikus, oli noorte inimeste seltskonnast, kes jälgisid tulekahjut eemalt ning samal ajal laulsid “Ave Mariat”. Mis puudutab tulekahju põhjust, siis kinnitasid Prantsuse võimud teisipäeval, et tegemist ei olnud süütamisega. Pariisi prokurör Remy Heitz sõnas pressikonverentsil, et pole ühtegi tõendit, et tegemist oleks olnud ettekavatsetud süütamisega.
Küll aga on huvitav selle tulekahju ajastus. Kristlikust vaatenurgast võib leida sellele nii mõnegi tähenduse. Pühapäeval, 14. aprillil pidas kristlik maailm palmipuudepüha. Sellega sai alguse vaikne nädal, mis kulmineerub Kristuse ristilöömise ja ülestõusmisega kolmandal päeval. On omamoodi sümboolne, et üks Prantsusmaa ning kristliku kultuuri olulisi sümboleid süttis just vaikse nädala alguses.
Loomulikult sai pühakoda selles tulekahjus tugevasti kannatada. Väikese imena võib võtta seda, et puutumata jäi Notre Dame’i lõunapoolne suurem roosiaken. Väiksem aken sai samas tugevasti kannatada. Aktiivselt on käima läinud ka rahakogumiskampaania, et kirik taastada. Pariisi linnapea Anne Hidalgo tegi ettepaneku, et võiks korraldada lausa rahvusvahelise konverentsi, et läbi mõelda, kuidas kirikut taastama asuda.
Prantsusmaa president Emmanuel Macron lubas kohe pärast tulekahju kustutamist Jumalaema kiriku täielikult taastada. Kui need tööd alguse saavad, võtab nende lõpuleviimine tõenäoliselt aega aastaid. Olulisemad reliikviad suudeti Jumalaema kirikust siiski päästa ning need viiakse esmaspäevase uudise kohaselt Louvre’i muuseumisse. Õnneks ei ulatunud leegid kellatornideni.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare