spot_img
-1.2 C
Rapla
Teisipäev, 31 jaan. 2023
spot_imgspot_img
spot_img
RSKonkurss tõi Raplamaale juurde palju uusi meeneid

Konkurss tõi Raplamaale juurde palju uusi meeneid

Mari Tammar

Raplamaa Omavalitsuste Liit ja Raplamaa Kultuuri Nõukoda korraldasid meenekonkursi „Raplamaa oma meene”. Võistlusele laekus 32 tööd 17 meistrilt või meeskonnalt, mille seast valiti välja iga kategooria parim, pluss konkursi üldvõitja. Parimad kuulutatakse välja Raplamaa ettevõtjate tunnustusüritusel 30. mail Ööbiku Gastronoomiatalus.

Konkursist sai osa võtta neljas kategoorias: väikemeene ehk ese hinnaga kuni 5 eurot, kingitus ehk ese hinnaga kuni 20 eurot, VIP-kingitus ehk ese hinnaga kuni 50 eurot ja ideekavand kui hea idee, mida enda vahenditega teostada pole võimalik.
Väikemeene kategooriasse oli laekunud näiteks võtmehoidjaid, helkureid, karpe, magneteid jms. Kingi kategoorias olid klaasist kausid, lõikelauad, ehted jms. VIP-kingituste seas oli välja pakutud klaasist lambid, keraamiline vaagen, vöökirjadega käpikutest võtmehoidjad jms. Ideekavandite seas näiteks mõtted rahvariidetriibulistest fliisidest ja saunarätikutest.
Palju oligi inspiratsiooni saadud rahvarõiva triibustikust ja vöökirjadest. Samuti oli palju kasutatud Rapla maakonna kujutist ja piirjooni. Üks leidlik meene oli näiteks Raplamaa pusle, mis koosnes neljast tükist ehk neljast vallast. „Seda puslet kokku pannes saad aru, kui väike on Kohila ja kui suur on Märjamaa vald,” kommenteeris Rapla maakonna rahvakultuurispetsialist Triinu Ülemaante puslet näidates.
Kultuurinõukoja esinaine Anne Ummalas rääkis, et paljud tööd on sellised, mida saab oma vajaduste järgi arendada. Näiteks klaasist auhinnad, millele saab peale tellida endale meelepärased kirjad, firmalogo vms. „Ma arvan, et neile käsitöölistele on väga hea tunnustus ja preemia see, kui nende käest neid töid tellitakse,” ütles Ummalas.
Võistlustöid silmitsedes ütles Ummalas, et loovust saaks alati rohkem olla, ent oli ka päris leidlikke ideid. Samas on ka väga laialt levinud võtmehoidjad ja külmkapimagnetid vajalikud, sest Raplamaa motiividega neid täna ei ole. „Meil on aastaid valitsenud meenete põud,” ütlesid nii Triinu kui ka Anne, kes on oma ametiülesandeid täites korduvalt tundnud, et Raplamaalt mujale külla minnes või siinsetele külalistele pole midagi väga kinkida. „Julgustaksin väga maakonna ettevõtteid tegema maakonna tunnustega tooteid ja neid müüki paiskama. Olen päris veendunud, et neile leiduks ostjaid,” innustas Ummalas. „Ega keegi meie eest seda meie kodukandi promo tegema ei tule, me peame seda ikka ise tegema,” nentisid Triinu ja Anne ühest suust.
Võistlusele laekunud töid hindasid ROL-i ja kultuurinõukoja inimesed, lisaks Raplamaa Partnerluskogu, RAEK, Raplamaa Väärt Toode, Raplamaa ettevõtlikud naised ja vallavalitsused.
Valminud meenetest tehakse näitus, mida saab vaadata esmalt ettevõtjate tunnustusüritusel ja seejärel Väärt Raplamaa Toote poes. See, millised meened ROL kasutusele võtab ja milliseid meeneid tootma ja tellima hakatakse, selgub pärast 30. maid.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
Sõnumid
Kõik uudised
Kuulutused