14.4 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
RSRaplamaal arutati SA Põhja-Eesti Turism tulevikku

Raplamaal arutati SA Põhja-Eesti Turism tulevikku

Mari Tammar

9. mail toimus Raplamaal Vigala Parvekülas sihtasutuse Põhja-Eesti Turism (PET) asutajaliikmete ja nõukogu laiendatud koosolek, kus osalesid ka majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi ja EAS-i turismiarenduskeskuse esindajad.
Arutelu all olid Eesti turismipoliitika, selle tulevikutendentsid ja -mudelid. Ühtlasi arutleti sihtasutuse Põhja-Eesti Turism tuleviku üle ja otsustati, et vähemalt kuni 2020. aasta lõpuni organisatsioon oma tegevust jätkab.

Päeva avas EAS-i turismiarenduskeskuse direktor Margus Sameli, kes rääkis muuhulgas sellest, et turism peab olema jätkusuutlik ja selle aluseks on see, et kohalik kogukond peab turismist kasu saama. Ühtlasi tõi ta välja, et piirkonnad peavad selles ise kokku leppima, kes nad on ja keda nad enda juurde ootavad.
Päevakorra teise punktina arutati SA Põhja-Eesti Turism käekäiku. SA Põhja-Eesti Turism on Harjumaa, Lääne-Virumaa, Ida-Virumaa, Järvamaa ja Raplamaa omavalitsuste liitude ning mittetulundusühingu Eesti Maaturism poolt asutatud turismiorganisatsioon, mille eesmärk on koordineerida ning arendada turismialast tegevust ja turismiettevõtluskeskkonda Põhja-Eestis. Üks asutajaliikmetest, Järvamaa Omavalitsuste Liit on aga teinud ettepaneku organisatsiooni tegevus lõpetada, sest Järvamaa tunneb, et nende Kesk-Eesti piirkond Põhja-Eesti Turismi tegevusest kasu ei saa ja nemad sooviksid minna oma piirkonna turismiarendusega teistmoodi edasi. Seepärast on nad esitanud ettepaneku PET-i likvideerimiseks. Koosolekul arutati nii tänase organisatsiooni plusse ja miinuseid kui ka võimalikke muid mudeleid, kuidas piirkondades turismiarendusega tegeleda. Ühe võimaliku mudelina arutati võimalust luua turismikonsultandi ametikoht kohaliku omavalitsuse või omavalitsuste liidu juurde. Sellise piirkonnas tegutseva turismiarendaja järele on Rapla maakonnas korduvalt puudust tuntud. SA PET plussiks on aga kogu Põhja-Eesti regiooni hõlmav koostöövõrgustik ning ühisrahastuse mudel.
Koosolekul otsustas nõukogu teha PET-i asutajaliikmetele pöördumise PET-i likvideerimist mitte alustada ja jätkata tegevust kuni 2020. aasta lõpuni, kuna selle ajani on olemas ka riiklik rahastus.
PET-i nõukogu Raplamaa esindaja Varri Väli ütles, et olulist sõnumit Raplamaa oma turismi arendamiseks sellelt koosolekult ei saanud. Küll aga rõhutati Väli sõnul uut strateegilist suunda, mille kohaselt tuleks enne selgitada välja meie sihtturu turistide või sobivate sihtgruppide vajadused ning alles seejärel luua selle alusel piirkonda vastavad tooted. See võiks olla ka Raplamaa turismi arendamiseks üks lähteülesandeid.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare