-1.2 C
Rapla
Reede, 19 apr. 2024
ArvamusValitsuste suutmatus pildi sisse vaadata

Valitsuste suutmatus pildi sisse vaadata

Raplamaa Sõnumid

Ühes tänase lehe uudises anname teada, et Raplamaa Omavalitsuste Liit (ROL) tutvustab kirjas neljale ministrile olukorda riigis ehk täpsemalt öeldes kirjeldab, kuidas maainimesed (paraku ka linlased Raplas, Tallinnas ja mujal) on pidanud 21. sajandi e-riigis ootama tiguposti võrgustikus liikuvaid ajalehti ja ajakirju.
Siinjuures tuleb rõhutada, et korratused postikandes on ju postisüsteemi arhitektide poolt sinna projekteeritud. Raske muidugi uskuda, et kohe alguses oligi niisugune plaan, et loome niisuguse võrgustiku, mille abil on võimalik süsteemselt seadust rikkuda ja tuhandetele inimestele ebameeldivaid elamusi pakkuda. Pigem oli asi ilmselt rohkem selles, et need, kes üsna ladusalt funktsioneerinud Eesti Posti optimeerima asusid, ei olnud – esiteks – tutvunud Eesti postiseadusega ja teiseks – olid ilmselt inimesed, kes ise pole elu sees ühtegi ajalehte ega ajakirja tellinud-lugenud ning seetõttu ei mõista, mida tähendab see, kui sa enda tellitud AJAlehte kokkulepitud ajal (tunnil ja päeval!) ei saa.
Nii juhtuski, et otse pealinnas asuva peamaja katuseni tsentraliseeritud süsteem (postipunktide minimaliseeritud arv, postitöötajate hulga optimeerimine viimase võimaluseni, otsustamisõiguse ning info- ja teavitusteenistuse koondamine Tallinna peamajja jne), tähendab kogu see kupatus, on osutunud töövõimetuks, kohmakaks ja tegelikult ka väga kulukaks monstrumiks, mis ei suuda ennast ise üleval pidada. Tagajärg on, et lehetellijad saavad ette kinnimakstud lehe mitte lihtsalt mõnetunnise hilinemisega (mis on iseenesest ka e-ajastul väga halb), vaid koguni mitmepäevase nihkega. Ja see on juba talumatu!
Kui see juhtub üks kord, siis olgu, annad andeks. Kui see kordub, siis oled nördinud ja ei saa aru, mis toimub. Kui aga mõistad, et nii ongi seaduspärane: „Me kannamegi teie neetud ajalehti nüüd üle päeva – harjuge ära, ärge vinguge!”, siis on see lihtsalt kuritahtlik.
Ja siis, kui probleemid on vihast tagasisidet teeninud ning inimesed on hakanud teenusest massiliselt loobuma, on tagajärgedes süüdi, esiteks, meediaväljaanded, kes ei ole selles süsteemis loksudes justkui kõike endast olenevat teinud, et tiraaži taevas hoida, ja teiseks näidatakse näpuga oma töötajate peale: nad ei ole piisavalt motiveeritud, nõuavad üle mõistuse kõrget palka, jäävad kergesti haigeks ja kukuvad luid-konte puruks. Eks ole!
Ometi on vigane süsteem olnud nähtav nii majandusministeeriumi ametnikele kui ka järjest vahetunud ministritele ja poliitikutele, aga keegi ei ole lillegi liigutanud. Nüüd tuli Rapla ROL ja ütles midagi väga olulist: „Valitsejad, ärge näppige Eesti Posti kasumit enne, kui lehekanne jälle korras on!” Huvitav, kas keegi vaevub seda kuulda võtma? Oleks asjaks seegi, kuigi tegelik probleem on palju sügavamal…

3 KOMMENTAARID

Subscribe
Notify of
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare