6.1 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
RSOmanikud soovivad Maidla mõisa rajada loodus- ja terviseturismi keskuse

Omanikud soovivad Maidla mõisa rajada loodus- ja terviseturismi keskuse

Helerin Väronen

Rapla vallas asuv Maidla mõis, mis kunagi oli lastekodu, on pärast seitset tühjana seisnud aastat leidnud uued omanikud, kellel on mõisaga suured plaanid.

Mõis kuulub ettevõttele Lamstrop OÜ, mille taga on väike, kuid ambitsioonikas tiim, kuhu kuuluvad näiteks Ragnar Sass ja Susanne Org. Maidla võlus uusi omanikke oma unikaalse ajaloo, suures osas säilinud mõisaansambli, meeldejääva arhitektuuri ja ümberkaudse loodusega (allikatiik, Keila jõgi, rabad). Mõisa eeliseks on Tallinna lähedus, Maidla on vaid 45-minutilise autosõidu kaugusel Tallinna lennujaamast.
Uute omanike eesmärk on muuta Maidla loodus- ja terviseturismi keskuseks. Tulevikuvisioon on Maidlasse meelitada välisturiste, kes armastavad Eesti loodust ja siinset vaikust. Uute omanike soov on külastajatele pakkuda maailmatasemel majutust ja toitlustust, kuid eelkõige just elamust. Lähitulevikus on Maidla aga avatud erinevatele kultuurisündmustele. Ümberkaudsete turismiteenuste pakkujatega soovitakse maksimaalset koostööd teha, et tuua turiste Tallinnast kaugemale Raplamaad avastama.
Juuni lõpus tuleb Maidlas ühepäevane Siiri Kumari fantaasiateemaline foto-work­shop ning koostööd plaanitakse teha ka keraamikakunstnik Kristel Kärdiga, kes hakkab Maidlas rakukeraamika töötubasid korraldama. Tegutsetakse ka selles suunas, et suvel pisike pop-up kohvik avada. Omanikud julgustavad inimesi ka enda ideid välja käima selle kohta, milliseid üritusi Maidlas olla võiks.
Nii mõisapark kui ka peahoone on muinsuskaitse all. Nende nõuete järgimine lisab niigi suurele projektile omajagu vürtsi juurde. Sel suvel on eesmärk tegeleda just pargiga. Esimesed tööd nagu maamõõtmine, puittaimestiku hindamine ja eritingimuste koostamine juba käivad. Peahoone ja tegelikult kogu mõisakompleksi osas tuleb esmalt paika panna täpne plaan, siis saavad alata läbirääkimised arhitektuuribüroodega ja projekteerimine ning saab mõelda reaalselt ehituse peale. Praegu tehakse iluravitöid 50-ndatel ehitatud kõrvalhoones, et oleks võimalik sündmusi korraldada ja paikselt kohapeal olla.
Erinevaid töid on Maidla mõisas ja pargis teha palju. Üle-eestilisel talgupäeval tuli vaatamata kehvale ilmale abilisi nii oma külast kui ka kaugemalt ja ära jõuti teha rohkem kui esialgu plaanis oli. Erilise tähelepanu all oli park ja tiigi ümbrus, mis puhastati võsast ja vette kukkunud puudest. Koristustöid jaguks aga igasse nädalavahetusse ja rohkemgi. Kui mõni avalik koristuspäev veel tuleb, antakse sellest teada mõisa sotsiaalmeedia kanalites.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare