-13.9 C
Rapla
Teisipäev, 5 dets. 2023
RSJääs tardunud hetked

Jääs tardunud hetked

Helerin Väronen

Kui ma eelmise laupäeva, 1. juuni pärastlõunal Kohila raamatukokku Jaak Kadariku fotonäituse avamisele jõudsin, võttis mind galeriisaalis jäiste piltide taustal vastu käputäis näitusekülastajaid, kuid päevakangelast ennast ei paistnud kusagil. Selgus, et Kadarik on näitusekülastajatele alles jäätist toomas.

Kadariku näitus “Jääaeg” on teistmoodi ja ka selle avamine erines tavapärasest. Näitus ise oli ammu raamatukoguga kokku lepitud, kuid avamispäev sai paika vaid mõni päev varem. Tavaliselt on Kohila raamatukogus näituste avamisel kaetud kohvilaud, aga seekord seostus laualolev otseselt näituse teemaga, st jääga. Nii pakuti jäätist külmutatud kirssidega, jääkuubikutega vett ja isetehtud jääteed.
Selle kohta, kuidas üldse tekkis jääst inspireeritud näitus, sõnas Jaak Kadarik, et asi sai alguse filmidest “Päev pärast homset” ja “Jääaeg”. Need käsitlevad suuri kliimamuutusi, looduskatastroofe, kus jäätumine toimus momentaanselt. Kadarik prooviski oma piltidega edasi anda seda jäätumist, tardumise hetke. Foto ise on juba hetke jäädvustamine, kuid Kadarik avastas enese jaoks Photoshopi filtri, mis tekitab pildile jäise, graafilise kujundi. “See filter vääristas argiseid, igapäevaseid hetki. Mida suurem pilt, seda ilusamini need jooned ja graafika välja tulevad,” sõnas Kadarik, seletamaks, miks ta selliste piltide tegemisest nii võlutud on.
Lühidalt tutvustas ta näitusel olevaid töid, mis algavad sünnitaja pildiga. Ja sellele järgneb kohe pilt matustelt. On lihtsamaid ja karmimaid teemasid. On ka pildiseeria, mis kujutab väga konkreetset kohta Matteuse evangeeliumist. Ühel pildil on aga tulesüütaja jäätunud koos tulega. Ka kuumad emotsioonid on jäätunud, kolmest pildist koosneva seeria äärmised pildid kujutavad jäätunud suudlust, keskmine aga kannab pealkirja “Jahedad emotsioonid”. Kadarik jääb ise selle seeriaga väga rahule, sõnades, et see on väga nauditav.
Mõni pilt toob sisse teatraalsust ja tardumuses on ka vabasid ja vallatuid teemasid. Ka iseennast on Kadarik näitusefotodel jäädvustanud, klouni ja katlakütjana. Paar pilti on aga teistest kõrgemal, uste kohal ja üks neist sai endale näituse teemast tulenevalt nimeks Bellingshauseni kirjutuslaud (tema Antarktika ekspeditsiooni tõttu). Piipu popsiva mehe pildi kohta sõnas Kadarik, et kui ta käis ruumi näituse tarbeks üle vaatamas, avastas ta, et ukse kohal olev ava on standartmõõtudes, 60 korda 60, sobitudes sellega ideaalselt kunagise klassivenna pilti raamistama.
Jaak Kadariku fotod aitasid Kohila raamatukogus üles panna klaasikunstnik Tarvo Aro Mett ja pearaamatukoguhoidja Tiiu Talu. Näitus “Jääaeg” jääb avatuks juuni lõpuni, pakkudes palavatel ilmadel võimalust jäätada hetk ja süüvida sügavamatesse teemadesse.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
Kõik uudised
Kuulutused