0.5 C
Rapla
Neljapäev, 22 veebr. 2024
RSTöökeskus annab erivajadustega inimestele tööharjumuse

Töökeskus annab erivajadustega inimestele tööharjumuse

Helerin Väronen

Eestis tegutsev sihtasutus Hea Hoog avas 5. juunil Raplas töökeskuse, mis järjekorranumbrilt on 14. Sihtasutus loodi aastal 2010 eesmärgiga luua ja vahendada töövõimalusi psüühiliste erivajadustega inimestele.

Raplas asub töökeskus aadressil Tallinna mnt 55. Meid võtsid seal vastu tegevusjuhendaja Kaja Kalvist ja seitse erivajadusega inimest, kes agaralt laua taga käepaelu punusid.
Kalvist rääkis, et poolteist aastat tagasi tulid hooldekodudest kümme inimest kolme korterisse elama. Siis tehti tööd kodudes või objektidel, kuid töökeskust, kuhu iga päev tööd tegema minna, siis veel Raplas ei eksisteerinud. Nüüd on olemas ruumid, mis tagavad erivajadustega inimestele töötegemise rutiini ja see annab põhjuse kodust välja tulla. Asupaiga kohta sõnas Kalvist, et see on ideaalne koht, kuna pakub privaatsust ja kõik kolm korterit asuvad lähedal.
Enamasti tehakse töökeskuses erinevat käsitööd. Käepaelad, mida erivajadusega inimesed parasjagu valmistasid, on mõeldud tellimustööna elamusfestivalile. Varem on nad Anname Au käepaelu pununud ja sinililli viltinud Naiskodukaitsele. Selline käsitöö tegemine on esimene samm tööharjumuse ja -oskuste kujundamisel.
Kui Kalvist uuris, miks erivajadusega inimesed töökeskuses käivad, sai ta vastuseks, et see pakub tegevust, töörõõmu, võimalust raha teenida ja omavahel suhelda. Kalvist lisas, et kodunt välja saamine ongi esimene samm toomaks neid inimesi avatud tööturule. Nad on ju aastakümneid hooldekodudes olnud ja neil on vaja kohanemisaega, kuid õpetamise ja juhendamise abil saavad nad väga paljuga hakkama. Lihtsalt aega ja kannatlikkust peab nendega olema ja igale inimesele tuleb läheneda individuaalselt, et välja selgitada tema võimed, oskused ja soovid.
Praegu tehakse töökeskuses tööd neli tundi, mõni ka kolm tundi. Kuid oluline on sisse saada harjumus tulla kella üheksaks kohale ja midagi teha.
Teistel töökeskustel on välja kujunenud oma nišš, mis tooteid valmistatakse, aga Raplas ei ole see veel välja kujunenud. Ideed, mis see olla võiks, on aga oodatud. Ka teiste töökeskuste tooteid on nende juures müügil, näiteks kaisukassid, vilditud sussid, keraamika, pajalapid ja tegevusmatid koertele. Neid saab osta töökeskuse lahtiolekuaegadel. Samuti on töökeskus käsitööga väljas suurematel laatadel.
Kalvist lisaski, et nad otsivad endale tellimustöid juurde ja peale käsitöö on eriti oodatud pakendamise, sildistamise ja markeerimistööd.
SA Hea Hoog lõppeesmärk on aidata inimesed avatud tööturule. Näiteks on tööd saadud kokana, nõudepesijana, kojamehena, komplekteerijana, taarajaamaoperaatorina. Selleks aga, et avatud tööturule pääseda, tuleb erivajadustega inimestel endil üle saada hirmust ja ka tööandjate suhtumine peab muutuma. Need kaks on omavahel seotud, sest mida avatumad on ettevõtjad, seda vähem hirmu on ka erivajadustega inimestel avatud tööturule sisenemisel. SA Hea Hoog ülesanne on ka nõustada ja abistada ettevõtjaid erivajadustega inimesega lepingute sõlmimisel ja töötamisega seotud asjaajamistel.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
Kõik uudised
Kuulutused