6.6 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
RSRaplamaa laulu- ja tantsupidu tuleb 2021. aastal

Raplamaa laulu- ja tantsupidu tuleb 2021. aastal

Mari Tammar

Raplamaa Omavalitsuste Liidu koosolekul 20. juunil kinnitati maakonna laulu- ja tantsupeo kunstilise meeskonna ettepanek lükata maakonna pidu seni planeeritud 2020. aasta suvest 2021. aasta suvesse.

Mõte lükata pidu aasta võrra edasi oli põhjaliku arutelu all 14. juunil maakonnapeo kunstilise toimkonna koosolekul, kus osales järgmist maakonnapidu ettevalmistav meeskond. Arutelu ringis olid ideekavandi autor Sille Valinu, tantsujuht Helen Reimand, muusikalised juhid Thea Paluoja ja Vahur Soonberg, lavastaja Valter Uusberg, Rap­la maakonna rahvakultuuri­spetsialist Triinu Ülemaante ja peo stsenarist Mari Tammar.
Üheks olulisemaks argumendiks peo edasilükkamisel on tõsiasi, et tänaseks on kollektiivid pidanud pidudeks valmistuma kolm hooaega järjest. 2017. aastal oli noorte laulu- ja tantsupidu “Mina jään”, 2018. aastal peeti Raplamaa laulu- ja tantsupidu „Üle õue õunapuu” ning tänavu toimub juubelilaulu- ja tantsupidu “Minu arm”. (Lisaks on igal aastal liigi- ja žanripäevad.) See tähendab, et kollektiivid on olnud kolm aastat järjest n-ö kohustuslikul repertuaaril, mille kõrvalt enda vabalt valitud repertuaari õppida pole olnud võimalik või on seda teha saanud vähesel määral. See seab aga omakorda piirid kollektiivi enda tegevustele – kontsertidele, konkurssidele, reisidele jms.
Kuivõrd juubelipeoks valmistumine on olnud ka kollektiivijuhtidele ja -liikmetele üsna pingeline, kuluks vaheaasta ära emotsionaalsete jõuvarude taastamiseks. Selleks, et peo jaoks ettevalmistatav repertuaar hooaja esimeseks pooleks kollektiivideni viia, tuleks peo muusika- ja tantsujuhtidel juba täna uute seadete tegemisega alustada. Praegu aga napib selgelt aega ja loomingulist jõudu, sest juubelipidu on alles ees ja selles protsessis kogetu veel jahtumata.
Oluline aruteluteema oli ka vastvalminud Tammemäe lauluväljak, mis seab tegijatele ette uued tingimused ja täiendavad tehnilised nõudmised. Näiteks ei ole enam lava, mis tähendab, et tuleb tellida uutes mõõtmetes täiendavad lavad ja tribüünid. Samuti ei saa tantsuseadete tegemisel võtta snitti varasematest väljakujoonistest ja -mõõtmetest. Seega on kunstilise meeskonna jaoks pikem ettevalmistusperiood vajalik ka selleks, et Tammemäe uute parameetritega kohaneda.
Vähem oluline pole ka tõik, et täna ei ole veel paigas inimest, kes maakonnapeo protsessi tervikuna koordineerima hakkab, projektijuhtimise enda peale võtab ja vajaliku rahastuse leiab, mis kataks ka kasvanud tehnilised vajadused. Prognoosida võib, et tulevane pidu vajab just tehniliste täienduste tõttu viimaste aastate suurimat eelarvet.
Kõigil neil põhjustel jõudis maakonnapeo kunstiline meeskond otsuseni esitada Raplamaa Omavalitsuste Liidule ettepanek lükata pidu aasta võrra edasi. Küsimust arutati ka Raplamaa Kultuurinõukojas ning ettepanek sai kinnituse nii ROL-ilt kui ka nõukojalt.
Peo edasilükkamine aga ei tähenda, et juba käivitatud peo ettevalmistusprotsess seisataks. Loominguline toimkond tuleb uuesti kokku septembris, et arutelusid peo repertuaari ja sisu üle jätkata. Peo lähtepunktiks on Sille Valinu ideekavand, mille keskmes on jõgi, mis sümboliseerib nii aja voolamist kui ka päriselt Raplamaad läbivat jõge. Kuivõrd eelmise maakonnapeo „Üle õue õunapuu” meeskond koosnes eelkõige meestest, on eesootav pidu vastukaaluks rohkem naiste õlgadel ning jutustab pehmematest teemadest nagu naiseks sirgumine, lapseootus ja -sünd, koduloomine ja põlvkondadevaheline side. Seejuures on muidugi ka meestel oma roll täita, sest ilma nende toetava jõuta suuri asju ei sünni.
Peo kuupäev 2021. aastal on praegu veel lahtine, ent suure tõenäosusega saab see olema mai lõpp või juuni algus.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare