23.8 C
Rapla
Pühapäev, 19 mai 2024
RSPerearst lõpetas Lelles vastuvõtu

Perearst lõpetas Lelles vastuvõtu

Vivika Veski

Perearst Katrin Abel lõpetas Lelles vastuvõtu, et asuda tööle Türi tervisekeskuses. Patsiente, kes temaga kaasa liikuda ei soovi, on valmis nimistusse vastu võtma kõik kolm Kehtna valla perearsti.

Perearst Katrin Abel selgitab muudatuse tausta: „Nimelt peaks juulikuu jooksul valmima Türi uus tervisekeskus. Kolm aastat tagasi andsin Türi vallavalitsusele nõusoleku, et hakkan seal tööle koos teiste Türi valla perearstidega ja praeguse Oisu arstipunkti tegevuse viin sinna üle.
Olen üheksa aastat pidanud kolme vastuvõtukohta, iga aastaga läheb see raskemaks, sest nõuded on kõigile perearstidele ühesugused, nii neile, kes töötavad viie-kuuekesi samades ruumides, kui ka minule üksi kolmes kohas. Haigekassa lepingupartnerina ei tee järeleandmisi varustuse olemasolus, lahtiolekuaja pikkuses ega personali asendamise vajaduses puhkuste ajaks.
Selliselt jätkata enam ei saa, see oleks personalile füüsiliselt ja moraalselt kurnav.”
Augustis või hiljemalt septembris hakkab Türi tervisekeskuses igal tööpäeval olema Katrin Abeli nimistu pereõe vastuvõtt ja kaks korda nädalas, teisipäeviti ja neljapäeviti, perearsti vastuvõtt. Esmaspäeval, kolmapäeval ja reedel on pereõe ja perearsti vastuvõtud Kärus, esmaspäeviti lisaks hommikusele vastuvõtule ka õhtuti, et tööl käivad inimesed ja õpilased saaksid arsti vastuvõtule tulla.
Lelle piirkonnast on Katrin Abeli nimistus viissada-kuussada inimest, kellest kõik ei ela Lelles, vaid osa on seal kunagi elanud ja jäänud nimekirja. Abel on kogenud, et vajaduse korral on need endised Lelle elanikud leidnud tee tema juurde nii Lelle, Kärusse kui ka Oisu.
„Kuna minu teeninduspiirkond on Kehtna ja Türi vald, siis peabki sellega arvestama, et inimesi käib Rapla külje alt kuni Viljandi maakonna piirini. Püüame vastuvõtule aega broneerides kõigiga arvestada ja võimalikult vastu tulla inimesele sobiva aja leidmisel,” lubab Abel.

Kehtna vallas jääb patsiente nüüd vastu võtma kolm perearsti – doktorid Maret Tamme ja Eerika Pukspuu Kehtna alevikus ning doktor Katrin Lega Järvakandis. Kummagi Kehtna arsti nimistus on 1300 inimest. Nii nemad kui ka Järvakandi perearst on öelnud, et on valmis oma nimistusse inimesi juurde võtma.
Kehtna vald Lelle uut perearsti otsida ei kavatse. Kehtna alevikus valmis tänavu veebruaris uus perearstikeskus, kuhu vald investeeris 65 000 eurot koos majaesise parklaga. Kokku läks keskuse ehitus maksma 200 000 eurot, millest 160 000 tuli projektipõhiselt Rapla haiglalt. Samuti on tänavu sügisel plaanis avada uus Rapla perearstikeskus, mida Kehtna vallavalitsus näeb kui ühte lahendust oma valla rahvale.
Ühistranspordiühendus Lelle ja Kehtna vahel on Kehtna vallavalitsuse hinnangu järgi küllalt tihe, nii et arstile pääsevad ka need, kellel autot ei ole. Näiteks täna (kolmapäeval) jõuaks Lellest Kehtnasse perearstile peatus.ee andmete kohaselt seitsme bussiga. Bussid liiguvad sama sagedasti ka vastupidises suunas. Bussiliiklust Kehtnasse on tihendanud Pärnu rongi asemel käima pandud bussiliin. Lisaks pääseb Kehtnast kolme kilomeetri kaugusel asuvasse Keava alevikku Lellest ka rongiga.
Ka Kärusse ja Türile käib Lellest ronge ja busse. Patsientidelt saadud tagasiside põhjal kinnitab doktor Katrin Abel, et pärast Lelle vastuvõtu lõppemist kõik kindlasti nimistut ei vaheta, kuid osa teeb seda. Kehtna vallavalitsusele ütles Abel, et tema hinnangu järgi hakkab Kärus käima umbes 200 inimest.
„Oluline on, et keegi abita ei jääks. Liikumisvõimetule patsiendile teeme vajaduse korral koduvisiite Kehtna ja Türi valla piires,” kinnitab Katrin Abel.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare