-2.8 C
Rapla
Laupäev, 20 apr. 2024
RSEuromängud annavad Eesti klubijalgpallile ausa hinnangu

Euromängud annavad Eesti klubijalgpallile ausa hinnangu

Siim Jõgis

Iga aasta juulis saabub Eesti klubijalgpalli eksamisessioon. Ees ootavad UEFA meistrite liiga ja UEFA Euroopa liiga eelringide mängud. Eestit esindavad nendes sarjades neli klubi – Nõmme Kalju FC, FC Flora, FCI Levadia ning JK Narva Trans.

Tegemist on ülioluliste mängudega mitme nurga alt. Esiteks on need ainsad mängud, kus mängitakse otseselt UEFA toetusraha peale, mis on Eesti tippklubidele eluliselt vajalik.

Teiseks annavad need ausa hinnangu Eesti klubijalgpalli hetkeseisule võrreldes Euroopa keskmikega. Aastate jooksul on nähtud Eesti klubide esituses nii hiilgavaid õnnestumisi kui ka eepilisi põrumisi. Suuremate õnnestumistena saab välja tuua 2006. aasta suve, kui FC Levadia alistas kahe mängu kokkuvõttes hollandlaste FC Twente ning broneeris sellega glamuurse vastasseisu Inglismaa suurklubi Newcastle United’iga. Ilusat mängu on Euroopas näidanud ka Nõmme Kalju FC. Eriti emotsionaalne oli 2012. aasta vastasseis Helsinki HJK-ga, millest väljuti võitjana ning kindlustati koht UEFA meistrite liiga teises eelringis.
Masendavaid allajäämisi on Eesti klubide esituses muidugi mõnevõrra rohkem välja tuua. 2016. aasta suvel ei suutnud FC Flora kahe mängu kokkuvõttes jagu saada Gibraltari meistrist Lincoln Red Imps’ist. Olgugi et kodumäng võideti 2:1 ning edasipääsu korral oleks vastaseks tulnud Šotimaa hiigelklubi Glasgow Celtic. Kuidas Eesti klubidel tänavu võiks minna?
Nõmme Kalju FC-l on võimalus ära teha see, millega FC Flora toime ei tulnud – tuua Tallinnasse Glasgow Celtic. Kalju vastaseks UEFA meistrite liiga esimeses eelringis on Põhja-Makedoonia klubi Shkëndija. Kui Kalju suudab nad kahe mängu kokkuvõttes alistada, minnakse järgmises ringis kokku paari FK Sarajevo ja Glasgow Celtic võitjaga. Kalju ja Shkëndija esimene vastasseis leidis tegelikult aset juba eile, 9. juuli õhtul, kuid lehe trükkimineku ajaks ei olnud tulemus veel selgunud.

Ülejäänud kolm Eesti klubi alustavad oma euroteekonda neljapäeval, 11. juulil. JK Narva Trans võõrustab Rakvere staadionil Montenegro klubi Buducnost Podgorica. Narva Trans on aastate jooksul esindanud Eestit Euroopas korduvalt, kuid edasipääsu pole saavutatud ühtegi korda. Ka sel aastal oleks neilt seda oodata keeruline. Hiljutine treenerivahetus jättis Transi keerulisse seisu ning minna nüüd vastamisi tugeva Montenegro klubiga… Piirilinlastel läheb raskeks.
FC Flora võõrustab samal ajal Serbia klubi Radnicki Niš. Floral muidugi on, mida tõestada. Aastate jooksul on esimesest eelringist edasi pääsetud vaid ühe korra ning see toimus 2006. aasta suvel. Järgmist edasipääsu on fännid oodanud pikisilmi ning nüüd avaneb rohevalgetel võimalus end tõestada Serbia klubi vastu. Ehk kõige paremad võimalused oma esimese vastase alistamiseks on FCI Levadial. Nemad loositi kokku Islandi klubiga Stjarnan. Sama klubi mängis eelmisel suvel Nõmme Kalju FC-ga ning võitis toona kokkuvõttes 3:1. Nüüd avaneb Levadial võimalus võtta revanš.
Saab olema põnev näha, kuidas neli Eesti klubi end Euroopa tasemel maksma panevad. Kui kõik neli peaksid esimeses ringis välja langema, oleks see selge altminek. Loodetavasti suudab neist vähemalt üks (või veel parem mitu) oma esimese vastase alistada. Läheb kuidas läheb, suvised euromängud annavad Eesti klubijalgpalli taseme kohta ausa hinnangu.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare