26.6 C
Rapla
Laupäev, 25 mai 2024
RSKaiserslauterni maavanem istutas Eidapere parki mammutipuu

Kaiserslauterni maavanem istutas Eidapere parki mammutipuu

Siim Jõgis

Kolmapäeval, 3. juulil saabus Raplamaale visiidile Kaiserslauterni uus maavanem Ralf Leßmeister koos oma delegatsiooniga. Sama päeva õhtul oli neile pidulik vastuvõtt Eidapere mõisahoones.

Lisaks maavanemale kuulusid sakslaste delegatsiooni tema abikaasa, abimaavanem sotsiaal- ja noorsootöö alal Peter Schmidt, kultuuri- ja pressivaldkonnajuht Georgia Matt-Haen abikaasaga, Dieter Müller ning kunstnik Marianne Seyl abikaasaga. Kaiserslauterni maavanem Ralf Leßmeister jäi Eestisse kuni pühapäeva, 7. juulini.
Tegemist oli tema esimese külaskäiguga Eestisse. Seetõttu võib kolmapäevaõhtust kokkusaamist Eidaperes pidada ka tutvumisõhtuks. Raplamaa delegatsiooni kuulusid teiste seas Raplamaa Omavalitsuste Liidu (ROL) esimees Heiki Hepner, ROL-i tegevdirektor Silvi Ojamuru ja Raplamaa vallavanemad. Samuti oli kohal endine Rap-la maavolikogu liige Ruve Schank, kes on olnud aastaid seotud Raplamaa ja Kaisers-lauterni vaheliste sõprussidemetega.
Tutvumisõhtu naelaks võib pidada mammutipuu ehk hiidsekvoia istutamist Eidapere mõisa parki. Tegemist oli Kaiserslauterni delegatsiooni kingitusega Raplamaale. Looduslikult kasvavad mammutipuud ainult Ameerika Ühendriikide lääneosas California osariigis. Ilupuudena kasvab neid ka mujal maailmas. Kuigi Eidapere parki istutatud puu on alles kuueaastane ning väike, võib ta eelolevate kümnendite ja sajandite jooksul kasvada hiigelsuureks. Mammutipuu on maailma kogukaim puu. Keskmiselt kasvab see 50–85 meetri kõrguseks.
Kaiserslauterni maavanem Ralf Leßmeister selgitas, et nad kingivad mammutipuu ka teistele oma sõpruspiirkondadele ning Kaiserslauterni maakonna veebilehel on olemas ülevaade sellest, kuhu on nende kingitud puud istutatud. See projekt kannab nime “Noored hiiud”. Puu istutamise tseremoonia viis koos Ralf Leßmeisteriga läbi Heiki Hepner. Ta sõnas, et Saksamaa on Eesti jaoks oluline partner ning meie jaoks on oluline omada seal häid sõpru. Viisakustega vastas ka Ralf Leßmeister, öeldes, et kuigi ta on Eestis alles esimest korda, on tal hea meel, et Kaiserslauterni maakonna ja Raplamaa vahel on jätkuvalt tihedad sõprussidemed.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare