-6.3 C
Rapla
Pühapäev, 3 dets. 2023
RSKaiserslauterni maavanem loodab luua suhteid Raplamaaga mitmes valdkonnas

Kaiserslauterni maavanem loodab luua suhteid Raplamaaga mitmes valdkonnas

Siim Jõgis

Eelmisel nädalal külastas Raplamaad meie sõprusmaakonna Kaiserslauterni delegatsioon Saksamaalt. Teiste seas viibis kolmapäevast pühapäevani Eestis Kaiserslauterni maavanem Ralf Leßmeister. Kolmapäeval ja neljapäeval tutvuski ta Rapla maakonnaga.

Raplamaa Sõnumitel õnnestus Leßmeisteriga istuda laua taha neljapäeva, 4. juuli õhtul Atla mõisa kohvikus, kus ta avas näituse “Passages” ehk eesti keeles “Läbikäigud”, mille autorid on Marianne Seyl ja Ehalill Halliste (vt ka lk 21). Samuti sai maavanemale osaks ringkäik Atla mõisa valdustes. Samal päeval oli ta külastanud Kohila vallas pärmivabrikut, gümnaasiumi ning vallavalitsust. Järgnevatel päevadel ootasid teda ees tutvumine Tallinnaga ning osalemine laulu- ja tantsupeo rongkäigus.
Tagasi Saksamaale sõitis Leßmeister koos oma delegatsiooniga pühapäeval, 7. juulil. Nagu selgus, on tegemist hingelt spordimehega, kes oskab mängida ka kolme pilli.

Tean, et te olete olnud koo alates 2017. aastast, aga väga palju rohkem ma teie kohta ei tea. Kas olete ka ise Kaiserslauternist pärit?
Ralf Leßmeister: Kasvasin üles ühes külas Kaiserslauterni maakonnas ja olen seal terve elu elanud. Olen seal olnud linnapea ning enne seda töötasin suurima kohaliku kaupluse juhina.

Kui kaua olete poliitikas tegev olnud?
Mitte väga kaua. Olen terve oma elu tegelenud spordiga. Minu esimene ala oli võimlemine ja samuti mängisin jalgpalli 30 aastat, olin ka treener. Treenisin mitmeid võistkondi meie maakonnas. Jalgpallurina sain seitse vigastust ja käisin seitse korda operatsioonil. Pärast seda hakkasin tegelema jalgrattaspordiga ja teen seda praeguseni. Näed, see arm minu näos on õnnetusest ühel võistlusel. (Viitab armile oma parema silma all – toim.)

Kuu aega tagasi toimus jalgpallimäng Saksamaa ja Eesti vahel. Kas te seda vaatasite?
Vaatasin küll. Ei olnud eriti hea tulemus Eesti jaoks.

Kas see on teie jaoks esimene kord külastada Eestit?
Jah, esimene kord minu ning samuti minu abikaasa jaoks. Siin on head inimesed ja meil on toimiv koostöö Kaiserslauterni ning Rapla maakonna vahel.

Täna oli teil võimalus tutvuda Kohila piirkonnaga. Millised muljed tekkisid?
Palju muljeid tekkis. Kõigepealt käisime pärmivabrikus, mis jättis suurepärase mulje. Sealt edasi liikusime Kohila gümnaasiumisse. Meile näidati kooli uut osa ja oli näha, et see oli valmis tehtud kõrgete standardite järgi. Samuti oli seal korralik spordikeskus ja mulle väga meeldis, et paljud noored tegelevad seal võimlemise, kergejõustiku, korvpalli ja võrkpalliga. Spordimehena oli seda hea vaadata.

Mis on teie ootused Kaiserslauterni ja Raplamaa edasise koostöö suhtes?
Me loome omavahelisi suhteid mitmel erineval tasandil. Üks idee on luua Erasmuse projekti kaudu sõprussidemed Kohila gümnaasiumi ja mõne meie kooli vahel Saksamaal. See on võimalik. Samuti võib suhteid luua meie päästeametite vahel.

Õige, jah. See ei olnud ju üldse kaua aega tagasi, kui Kaiserslautern saatis kaks päästemasinat Lokutale.
Täpselt. Muidugi oleks tore, kui saaksime luua sidemeid ka spordivaldkonnas. Rääkisin just Janek Kadarikuga, kes töötab Raplamaa Arendus- ja Ettevõtluskeskuses. Ka ettevõtlusvaldkonnas saaks koostööd arendada. Tean, et Janek on liige ka kohalikus rattaklubis. Pakkusin talle välja, et järgmine kord, kui ma Eestisse tulen, võiksime sõita rattaga Tallinna lennujaamast Raplasse.

Tõesti? See on umbes 60 kilomeetrit.
Pole probleemi.

Kui palju Kaiserslauterni maakonnas inimesi elab?
106 000. Meil on kuus valda. Varem oli üheksa, aga osa ühinesid.

Mis on Kaiserslauternis kõige populaarsem spordiala?
Jalgpall, selles pole kahtlustki. Meil on suur staadion ja oma meeskond, kes mängib kolmandas liigas. Varem mängisid nad Bundesligas.

Ees ootab Eesti laulu- ja tantsupidu. Mida te sellelt ootate?
Väga ootan. Ma olen ise tegelikult ka muusik. Mängin klaverit, kitarri ja akordionit. Pikka aega laulsin bändis. Kui me lendasime Frankfurtist Tallinnasse, kohtasime lennukis ühte koori, kes tuli laulupeole laulma. Tahaks väga näha, kui palju inimesi laulupeole koguneb.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
Kõik uudised
Kuulutused