13.8 C
Rapla
Teisipäev, 18 juuni 2024
RSAlgas Vilivere ühisveevärgi ja kanalisatsiooni ehitus

Algas Vilivere ühisveevärgi ja kanalisatsiooni ehitus

Vivika Veski

Kohila vallas Vilivere piirkonnas algasid sel nädalal ühisveevärgi- ja reoveekanalisatsioonitorustike ehitustööd, mis kestavad kuni järgmise aasta maini.

Tegu on projektiga, mille käigus saavad ühise veevärgi ja kanalisatsiooni Aespa alevik ja Vilivere küla Kohila vallas. Aespa alevikus ja Vilivere külas elab suviti kokku enam kui viis tuhat inimest, see on umbes sama palju kui Rapla linnas. Kohila vallavalitsus on hinnanud, et perspektiivis kasvab piirkonna elanike arv suveperioodil enam kui seitsme tuhandeni. Seni aga puudub seal vee-ettevõtja opereeritav ühisveevärk ja kanalisatsioon. Tegu on suvilapiirkondadega, kuhu aga üha enam inimesi kolib püsivalt elama.
Projekti kogumaksumus on peaaegu 20 miljonit eurot, millest Ühtekuuluvusfondi toetus moodustab ligi 17 miljonit ja valla omanduses oleva ettevõtte Kohila Maja omaosalus ligi kolm miljonit eurot. Vilivere torustiku ehitustöid teeb Merko Ehitus Eesti AS.
Kohila veemajandusprojekti elluviimine on kavandatud neljale aastale. Esimene etapp 2018. aastal oli projekteerimine, millele järgneb kolmel järjestikusel aastal ehitustegevus. Ehitustööd valmivad eelduste kohaselt 2021. aasta lõpuks, millele lisandub garantiiaeg 24 kuu jooksul.
Projekti käigus rajatakse veetöötlusjaam, kolm puurkaevu-pumplat, 26 reoveepumplat ning ligi 77 kilomeetrit veetorustikku ja umbes teist samapalju kanalisatsioonitorustikku. Lisaks tuleb 2415 liitumispunkti veevarustusele ja teist sama palju kanalisatsioonile.
Kuna Aespa alevik ja Vilivere küla on tiheasustuspiirkonnad, kus on probleeme kõlbuliku joogivee saamise ning reovee nõuetekohase kogumisega, on väga oluline, et kõik kinnistuomanikud, kelle kinnistu juurde liitumispunkt rajatakse, liituksid esimesel võimalusel ühisveevärgi ja kanalisatsiooniga, rõhutab Kohila Maja OÜ oma kodulehel. Ettevõte kinnitab, et Kohila veemajandusprojekt aitab vähendada olulisel määral reostuskoormust Keila jõe piirkonnas ning parandada piirkonna elanike igapäevaelu kvaliteeti.
Projekti nimi on „Kohila valla Ühtekuuluvusfondi veemajandusprojekt ühisveevärgi ja -kanalisatsioonisüsteemi rajamiseks“.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare