6.6 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
RSElektrikarjusega mitteharjunud lehmad laamendasid naabri aias

Elektrikarjusega mitteharjunud lehmad laamendasid naabri aias

Helerin Väronen

Mõni aeg tagasi pöördus Raplamaa Sõnumite poole Rapla vallas Karitsa külas elav Kirsi talu murelik omanik, kes kurtis, et naabri Kaiu LT OÜ karjamaalt käivad loomad tema aeda lõhkumas. Viimane rünnak lõppes talu omaniku sõnul tema jaoks nii moraalse kui ka materiaalse kahju tekitamisega.


Oma aiast välja pääsenud lehmad olid ära söönud ploomi-, õuna- ja pirniistikuid, hävisid lille- ja taimepeenrad ning ka haljastus maja ümber. Samuti purunesid aiakaunistused. Üks lehmade rünnak hävitas talu omaniku sõnul tema nelja-aastase töö. Lisaks rünnakule kurtis Kirsi talu omanik pideva haisu ja müra üle, mida lehmad põhjustavad.
Kaiu LT OÜ tegevjuht Silver Kask on kirjeldatud intsidendiga kursis ja vastavalt ka reageerinud. Loomade heaolu arvestades on neil soov loomi kevad-suvisel perioodil karjamaal hoida, kuid karjatatavate loomade seas on ka neid, kes saavad esimest korda välja ja pole elektrikarjustega harjunud. Kõige kriitilisemad olevatki esimesed päevad, kui loomad alles harjuvad karjamaal olemisega.
Kask tunnistas, et Kirsi talu piirneb ühest küljest nende karjamaaga ja selline intsident tõesti juhtus, et loomad jooksid läbi aia. Omanikud reageerisid küll kiirelt ja loomad saadi karjamaale tagasi. Kask lisas, et nüüdseks on nad teinud Kirsi taluga piirnevale karjamaa osale korraliku immutatud puupostidest aia koos topeltelektrikarjusega. Lisaks on kogu karjakopli karjusetraadi alus ära niidetud, et loomad näeksid juba kaugelt karjuse olemasolu. Kase sõnul on nad teinud Kirsi talu omanikule kahjude korvamise osas ettepaneku.
Haisu kohta lisas Kask, et selle jaoks on neil tehtud keskkonnamõjude hindamine, millega hinnatakse kogu tootmisega kaasnevaid keskkonnamõjusid, kaasa arvatud haisu levikut. Kõik hinnatavad parameetrid jäävad normide piiresse.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare