11.1 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
RSRapla ja Järvakandi hooldekodu ehitatakse riigi toel energiatõhusamaks

Rapla ja Järvakandi hooldekodu ehitatakse riigi toel energiatõhusamaks

Vivika Veski

Rapla hooldekeskust ja Järvakandi hooldekodu hakatakse riigi toel energiatõhusamaks ehitama, sama töö ootab lähiajal ees veel kaheksat Eesti hooldekodu.

Rapla hooldekeskus saab toetust 414 028 eurot, millele lisandub Rapla valla omaosalus summas 264 706 eurot. Projektitaotluse esitanud Rapla vallavalitsuse arendusnõunik Heiti Vahtra ütles, et kõnealuse summa eest on ette nähtud teha töid, mis muudavad hoone energiatõhusamaks. Rapla hooldekeskusesse ehitatakse soojustagastusega ventilatsioonisüsteem, soojussõlm, uuendatakse küttesüsteemi, soojustatakse katuslage, paigaldatakse päikesekaitsed ja päikesepaneelid. Vahtra ütles, et viimane on kohustuslik. Nimelt näitas energiatõhususe audit, et sundventilatsioon hakkab tarbima elektrit ja selle hüvituseks tuleb elektrit ka toota. Päikesekaitsete vajaduse tingis see-eest asjaolu, et suvel läheb hoone väga palavaks.
Töö algab projekteerimisega selle aasta neljandas kvartalis, projekt peaks valmis saama järgmise aasta esimeses pooles. Järgneb ehitus, mis ajakava kohaselt peaks jõudma lõpule 2021. aasta septembris.
Ehitustöö ajaks tuleb osa hoolealuseid tõenäoliselt majast välja kolida, üks võimalus on leida neile ajutine kodu praeguses Rapla perearstikeskuse majas aadressil Lasteaia 12. Maja jääb tänavu septembris tühjaks. Praegu aga pole veel teada, kas ehitada saab kahes järgus või tuleb teha terve maja korraga, see selgub projekteerimise käigus, lisas Vahtra.
Kohalikel omavalitsustel oli võimalus taotleda riigilt toetust hooldekodude energiatõhusaks muutmiseks ja uute liginullenergiahoonete ehitamiseks. Taotlusi menetlenud Riigi Tugiteenuste Keskus otsustas toetada 10 hooldekodu renoveerimist kokku 2,26 miljoni euro eest ja 11 liginullenergiahoone ehitamist kokku 5,57 miljoni euro eest. Hooldekodude energiatõhusamaks muutmiseks esitati 13 ja uute liginullenergiahoonete ehitamiseks 12 taotlust. Sõltuvalt omavalitsuse majanduslikust võimekusest oli maksimaalne toetus rekonstrueeritava hooldekodu kohta 472 500 eurot ja uue hooldekodu loomisel 700 000 eurot. Hooldekodude renoveerimist ja ehitamist kaasrahastab riik kasvuhoonegaaside kvoodikauplemisega saadud tulust.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare