24.9 C
Rapla
Teisipäev, 16 juuli 2024
RSLangevari kotitäie kividega maandus koduaias

Langevari kotitäie kividega maandus koduaias

Kadri Paju

Kuusiku lennuvälja lähedal elava Ülle-Lea koduhoovi maandus 7. septembril Eesti Lennuklubi MTÜ-le kuuluv testvari, mille küljes oli raske kivikott. Testvari maandus kohta, kus iga päev mängivad naise lapsed ja magab 4-kuune beebi.

Selline olukord oli väga ehmatav ja häiris turvatunnet. Ülle-Lea küsib: “Kuidas on see võimalik, et Eesti Lennuklubi ei suuda piisavalt arvestada tuule suuna ja ilmastikutingimustega, enne kui varju lennukist alla viskavad? Kokkupõrge testvarjuga oleks võinud lõppeda väga kurvalt ning inimeste elud pandi nii reaalselt ohtu.“
Teine pool loost on see, et samal päeval, 7. septembril maandus langevarjur Janar puu otsa. Janar arvab, et pärast testvarju maandumist teise inimese hoovi on kummaline, et neid üldse lasti hüppele minna. Esimese hüppe ajal oli Janar esimene hüppaja ning maandus täpselt kruusatee kõrvale. Teise hüppe ajal tundus asi veidi kahtlane. Nimelt räägiti koolitusel, et enne iga hüpet visatakse katsevari välja, et tuvastada tõenäoline maandumiskoht. Seda tehakse 400-600 meetri kõrguselt. Esimesel lennul visati 600 meetri pealt vari alla. Teisel lennul seda ei tehtud. Seega keegi ei saanudki teada, kus on tõenäoline maandumiskoht.
Umbes 800 meetri peal oli aeg hüpata. Janar hüppas seekord teisena. Langevari avanes ja kõik läks ilusti kuni puudeni. Dessantvarjuga hüpates ei saa ise reguleerida suunda, kuhu lendad ja kui kiiresti või aeglaselt laskud. Seega ei jäänud Janaril muud üle kui teha seda, mida koolitusel räägiti – jalad kokku ja kõverasse, käed näo peale ja loota parimat. Õnneks läks kõik hästi ja langevarjuriga on kõik korras.
Janar ei taha juhtunus kedagi süüdistada, sest ta läks otsima adrenaliini ja seda ta sai sealt küllaga. Ka on 2-3-tunnine väljaõpe Janari meelest piisav, kõik õpitu on värskelt meeles. Pigem kurnaks pikk õppus hoopis ära ja pärast oleks kõik peas segamini, arvab ta.
Eesti Lennuklubi MTÜ esindaja teatas telefoni teel, et nad põhimõtteliselt ajakirjandusega ei suhtle, kuid lubas siiski küsimustele vastata. Vaatamata sellele lehe trükkimineku ajaks vastuseid ei tulnud.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare