2.7 C
Rapla
Pühapäev, 25 veebr. 2024
Arvamus22. september ja ajalooline tõde

22. september ja ajalooline tõde

22. septembri õhtul reklaamiti Moskva NTV kanali uudistesaate eel, et avalikustamisele tulevad armee keskarhiivist leitud varem rangelt salastatud dokumendid, mis heidavad valgust Eesti pealinna „vabastamisele fašistliku Saksama käest”.
„Salastatud” dokumendid andsid teada (üllatus, üllatus!), et Punaarmee üksustele oli kindralstaabist antud korraldus vallutada Tallinn 23. septembriks 1944, kuid kangelaslikud punasõdurid ennetasid plaani ja jõudsid Eesti pealinna, vaatamata fašistlike röövvallutajate meeleheitlikule vastupanule juba 22. septembril. Tänu sellele jäid fašistidel peitmata Tallinna lähistel paiknenud Klooga koonduslaagris eesti politseipataljoni osalusel toime pandud kuriteod.
Selle teate uudislikkus seisnes ainult selles, et ikka veel räägitakse täiesti tõsiste nägudega absoluutset jama ja leidub neid, kes usuvad (muuhulgas ka Eestis!).
Ajalooline tõde ütleb, et juba 18. septembriks olid sakslased Tallinna maha jätnud. Kui oligi veel üksikuid gruppe, siis tekkis neil suuri ebameeldivusi eestlastest sõduritega, kes toetasid presidendi ülesandeid täitnud Jüri Uluotsa poolt ametisse nimetatud koalitsioonivalitsust, mida juhtis (muide Rapla juurtega) poliitik Otto Tief. Ühe esimese asjana deklareeris Tiefi valitsus Eesti Vabariigi kestmist ja erapooletust käimasolevas sõjas.
22. septembril, kui nõukogude sõdurid ilma igasuguste lahinguteta Tallinna sisenesid, lehvis pika Hermanni tornis Eesti Vabariigi sini-must-valge, mitte Hitleri-Saksamaa punane haakristlipp.
Ajaloolise tõe huvides olnuks mõistuspärane rääkida ka sellest, et nõukogude okupatsioonivõimud kuulutasid Tiefi valitsuse liikmed lindpriideks, enamik nendest peeti kinni ja saadeti NSV Liidu vangilaagritesse. Otto Tiefile määrati kümne aasta pikkune vanglakaristus ning peaaegu surmani (1976. aastal) oli tal rangelt keelatud Eestisse tulla. Ajaloolise tõe huvides olnuks siiski mõistlik meenutada, et see „ohtlik kurjategija” mõõtis vangis olles välja ülisalajase Baikonuri kosmodroomi.
Veel ütleb ajalooline tõde, et 22. septembril 1944 vahetus Eestis fašistliku Saksamaa okupatsioon NSV Liidu okupatsiooni vastu ja ees ootasid veel karmimad repressioonid.
Meie tähistame 22. septembril ajaloolise tõe huvides vastupanuvõitluse päeva. Ikka selleks, et tõde ei kaoks pinnale tõusva saasta alla.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
Kõik uudised
Kuulutused