24.9 C
Rapla
Teisipäev, 16 juuli 2024
RSToomas Annuk: Eesmärk on venitada hooaeg võimalikult pikaks

Toomas Annuk: Eesmärk on venitada hooaeg võimalikult pikaks

Siim Jõgis

Alles see oli, kui Avis Utilitas Rapla lõpetas eelmise hooaja aprilli keskel. Nüüd oleme jõudnud juba uue hooaja avavaatuse lävele. Reedel, 27. septembril pannakse pall mängu Paf Eesti–Läti korvpalliliigas ning Avis Utilitas Rapla jookseb väljakule kohe esimeses mängus.

Võõrustajaks on sel korral Tallinna Kalev/TLÜ. Hooaja esimese kodumängu peab Rapla meeskond pühapäeval, 6. oktoobril.
Raplamaa Sõnumid istus laua taha Avis Utilitas Rapla peatreeneri Toomas Annukiga, et uurida, mis plaanidega ta uutele mängudele vastu läheb. Meeskonna koosseis on uuenenud, kuid eesmärgid samad. Miinimumeesmärk on seatud pääsemine Eesti–Läti liigas play-off’i ning pärast seda soovitakse hooaeg venitada mai lõpuni välja. Oma jälje on jätnud ka komplekteerimisprobleemid. Pärast Montae Glenni liitumist oodatakse koosseisu veel kahte välismaalast.

Mõni aeg tagasi lõppesid korvpalli maailmameistrivõistlused Hiinas. Kui palju jõudsid neid mänge jälgida ja kellele pöialt hoidsid?
Kuna mängud toimusid meie jaoks sobival ajal, jõudsin tähtsamad ära vaadata. Konkreetset lemmikut mul ei olnud. Olen rahul, et Hispaania võitis, sest nad on kvaliteetne meeskond ja tipptasemel korvpallimaa. Eriti arvestades seda, mida nad saatsid korda noorteklassides ja naiste arvestuses. Hispaania edu üle on heameel. Samuti oleks meeldinud, kui Austraalia oleks finaalis mänginud, aga olen ka selle tulemusega rahul.

Algav hooaeg on esimene, kus sina said ettevalmistuse läbi viia peatreenerina. Kas ja kui palju nägid sa vajadust viia läbi muudatusi, võrreldes varasemate aastatega?
Jah, plaanid olid vähe teistmoodi sätitud. Pre-season ehk hooajaeelne ettevalmistus kestis seitse nädalat. Esimene kogunemine oli meil 6. augustil Kuremaal. Suurem osa mehi oli seal kohal. Hiljem on liitunud Mark Andreas Jaakson ja Montae Glenn. Raplasse naastes tegime esimesed neli nädalat korvpalli põhiasju – kuidas peaks pall liikuma ja kuidas mängida rünnakul. Peale selle oleme mänginud viis viie vastu ja ka liikumisi harjutanud. Töö käigus tuleb mõtteid pidevalt juurde. Päris sada protsenti me valmis ei ole. Ka komplekteerimisprobleemid on häirinud, aga üldpilt on alati paigas olnud.

Varem pole sa hooaega peatreenerina alustanud. Kas selles suhtes on eriline värin hinges?
Ei, värinat kindlasti pole. Suurem fookus on läinud mängijate taustauuringu tegemisele ning agentidega suhtlemisele. Ühendust oleme võtnud nii endiste treenerite kui ka koduklubidega. Tahame teha võimalikult hea valiku, arvestades meie õhukest rahakotti siin suure korvpalli kontekstis. Püüame riskifaktoreid maandada.

Nädalavahetusel pidasite Viimsis kaks kontrollkohtumist ja võitsite mõlemad. Kui palju see enesekindlust lisas?
Enesekindlusest on asi veel kaugel. Kokku pidasime viis kontrollkohtumist. Esialgu oli plaanis pidada kaheksa mängu, aga erinevatel põhjustel see ei õnnestunud – nii komplekteerimisprobleemid kui ka sobivate vastaste leidmine. Küll aga saime mängida Champions League’i meeskonna BC Kiievi vastu, vana tuttava Läti Ülikooli ja agressiivse Jurmalaga. Vahele tuli üks mäng Viimsiga ja siis mängisime eeldatava suure konkurendi Rakvere Tarvasega. Kõik mängud olid eriilmelised. Meie rotatsioon on praegu küll lühike, aga saime teada, millele tuleb rohkem tähelepanu pöörata, eriti kaitses.

Montae Glenn läbis testperioodi edukalt ja on nüüd meeskonna liige. Mis on tema tugevused?
Paratamatult peame värbamisel lähtuma oma võimalustest ja vajadustest. Montae puhul on keeruline ühte tugevust välja tuua. Aga välja võib tuua ka seda, et tema puhul ei ole ühtegi konkreetset asja, mis häirib. Tööd on temaga palju teha. Otse ülikoolist meie regiooni tulevad ameeriklased kipuvad olema vajakajäämistega korvpallihariduses. Abitreenerid tegelevad temaga. Mulle meeldib see, et ta on hästi treenitav mängija ning ta kuulab ja püüab teha igakord paremini. Usun, et ta sulandub meeskonda korralikult. Kaitsetööga tuleb arvatavasti veel pikalt tegeleda.

Kuuldavasti on kaks välismaalast veel meeskonnaga liitumas. Kui kaugel see protsess on?
Just tulin Jaagu (Karp) juurest. Oleme teinud pakkumise ühele Euroopa rahvuskoondise keskmängijale. Vastust veel ei ole. Otsime ka universaalset tagamängijat, kelle tugevus peaks olema läbimurded, kiirus ja palli jagamine vabadele meestele. Need otsingud on käimas. Pakkumisi on lausa kümneid. Lähipäevadel loodame mõned mängijad tuua katseajale. Seda riski võtta ei saa, et teeme lepingu kohe hooaja lõpuni.

Kas on lootust, et need mängijad võiksid juba reedel väljakule joosta?
Ütleme nii, et minu lootus sureb viimasena. Üks neist jõuab ehk kohale.

Praegu on koosseisus põhirõhk Eesti mängijatel. Kas see on klubi teadlik otsus?
Minu isiklik arvamus on see alati olnud, et meeskonna hing ja tuumik peaks koosnema eestlastest. Nende seas on nii nooremaid kui ka vanemaid mängijaid ning selles osas on meil päris hea kooslus. Julgen öelda, et need mängijad, keda ma nägin oma nägemuses juba kevade lõpus, on suures osas meil olemas.

Sa oled ise töötanud treenerina palju noorte mängijatega ning Rapla meeskonnas on samuti palju noori – Šein, Jaakson, Ruubel, Ratas ning ka Ruut ja Ilves võivad veel sellesse nimekirja mahtuda. Mis ootused sa algavaks hooajaks noorte peale paned?
Mul on pidevalt olnud usk, et on olemas noored mängijad, kes tahavad vaeva näha. Neile tulebki võimalus anda, et nad saaksid teha sammu edasi. Seda näitas Gregor Ilves eelmise hooaja teises pooles ja play-off’ides. Olen kindel, et nüüd teeb ta veel mitu sammu edasi. Joonas Šein oli kontrollmängudes tublisti abiks. Jaaksoni üle on mul väga hea meel, et ta just Rapla valis. Ta on aktiivne, resultatiivne ja muidugi kõrgete ambitsioonidega.
Kui rääkida koolipoistest, teevad nad Rapla korvpallikooli õpilastena arginädalal kahel korral hommikustes jõusaalitreeningutes kaasa ja loomulikult osalevad meil õhtustel meeskonna treeningutel, lisaks nädalavahetuse trennid. Jan Märten Ratas ja Markus Ruubel on mulle juba ammu tuttavad mängijad, olen neid kaasanud varakult meeskonna tegemistesse. Samuti on meie noortetreenerid aastaid nendega pidevalt tööd teinud.
Kui palju on juurde andnud kogenud eestlaste Rait-Riivo Laane ja Erik Keeduse liitumine?
Ütlesin kohe pärast eelmise hooaja lõppu Jaagule (Karp), et nüüd tuleb mängujuhiks tuua Rait-Riivo Laane või Sten-Timmu Sokk. Raidi kvaliteet ja mängutarkus on mulle ammu teada. Nüüd on ta saanud välismaal väärt kogemusi. Juba suvel ütlesin talle, et ta õpetaks ja karastaks Gregor Ilvest. Üks asi on see, mida treener räägib noorele mängijale, aga midagi muud on see, kui kogenud paariline sind juhendab. Olen väga rahul ja tean, et Rait on selle töö jaoks õige mees.
Keeduse kvaliteedis pole mitte mingisugust kahtlust. Ta on pikalt mänginud tugevate treenerite käe all ja heade mängijate kõrval. Just kaitses on tema kvaliteet kaugelt üle keskmise ning ka rünnakul plaanin talle suuri ülesandeid anda. Tema on üks meie vedureid.

Mis eesmärgid klubil on?
Üks kindel eesmärk on see, et hooaeg võiks kesta võimalikult pikalt ehk mai lõpuni välja. Tähtis on see, et anname iga päev maksimaalse panuse. Tean, et kõik mehed on valmis liikuma ühise eesmärgi suunas. Loodan, et tulemus rõõmustab kevadel meid kõiki.

Paf Eesti–Läti korvpalliliigas tuleb pingutada ka play-off‘i pääsemise nimel. Kas see on eraldi eesmärk?
See on miinimumeesmärk. Alla selle oleks korralik läbikukkumine.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare