6.1 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
RSJuurus avati Ühistöö arhiivil põhinev fotonäitus

Juurus avati Ühistöö arhiivil põhinev fotonäitus

Siim Jõgis

Laupäeval, 28. septembril avati maal elamise päeva raames Juuru rahvamajas fotonäitus, mis põhineb ajalehe Ühistöö arhiivil. Näitus kannab nime “Ehedaid hetki ajaleht Ühistöö arhiivist” ning keskendub kaheksakümnendate aastate lõpule ning üheksakümnendate algusele. Näituse koostaja on Mahtra talurahvamuuseumi pedagoog Anne Daniela Rodgers.

Rodgers selgitas ta, et pildid on näitusele valitud peamiselt selle järgi, et need kujutaksid meeleolukaid hetki. Pilku püüdsid need hea kompositsiooni, naljaka või imestamapaneva hetke tabamise poolest. Piltide autoriteks on teiste seas Väino Kundla, Taivo Tammik, Juris Moks, Arvo Kuldkepp, Mihkel Aitsam ja Harri Rospu. Kokku on välja pandud kaheksateist fotot Ühistöö arhiivist. Mitmed neist kannavad teatavat nostalgiat ning vabariigi taasiseseisvumisperioodile omast õhustikku. Näiteks on ühel fotol kujutatud kevadist aega Raplas Tallinna maanteel, mil terve tänav on veega üle ujutatud.
Samamoodi on kõnekas Juris Moksi foto kunagise Mahlamäe toidupoe ees, kus pikk järjekord ulatub tänavani. Toona seisid autod veelgi pikemates sabades, et kütust tankida ning ka seda situatsiooni on ühel pildil kujutatud.
1992. aasta 16. juuni keskööl sai Eesti oma raha – krooni. Selle sündmuse puhul koguneti Ruunawere postimõisa juurde, et pidada rubla matuseid. Sinna paigaldati ka hauakivi, mis on säilinud tänaseni. Üks ülesvõte sellest mõneti pilavas toonis peetud sündmusest kaunistab ka Juuru rahvamajas avatud näitust.
Anne Daniela Rodgers rääkis, et iga foto kohta ei pruugi olla palju infot ning mõne kohta on isegi keeruline öelda, kes on inimesed pildil. Seetõttu tegi ta üleskutse, et kui keegi näituse külastajatest oskab ühe või teise pildi kohta rohkem rääkida, oleks ta sellest infost huvitatud.
Näiteks on ühel pildil kujutatud 1990-ndate alguses peetud lastepäeva üritusi Raplas Tallinna maanteel. Sellel pildil on kolm rõõmsas tujus tütarlast, vanuses kuus kuni kaheksa. Kes nad täpsemalt on ja kuhu nende elutee neid praeguseks viinud on? Seda ei olegi enam võimalik ilma lisainfota välja selgitada.
Näitus asub teisele korrusele viivat treppi ääristavatel seintel ning on huvilistele avatud. Juuru rahvamajja jääb see kuni oktoobri lõpuni.

1 kommentaar

Subscribe
Notify of
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare