16.1 C
Rapla
Laupäev, 25 mai 2024
RSKohila lasteaias Sipsik hakkab sõitma innovatsioonirong

Kohila lasteaias Sipsik hakkab sõitma innovatsioonirong

Britta Reinumäe ja Kristina Lee, Kohila Sipsiku õpetajad

Eestit tuntakse välismaal digitaalse võlumaana, kus kasvavad üles helgete ajudega leiutajad. Kohila lasteaed Sipsik annab Eesti eduloosse oma panuse progerongi päeva kaudu.

24. septembril kogunesid Kohila Sipsikusse mitmed haridusinnovatsiooni huvilised, kes tutvusid progerongi päeval uue LEGO Education Coding Expressi komplektiga – programmeerimise ABC-d õpetava raudteekomplektiga, mis on mõeldud eelkõige 2-5-aastastele lastele. Programmeerimine on uus kirjaoskus, mille arendamisega tuleks alustada juba varakult. See võimaldab lastel õppida disainima, looma ja väljendama ennast digitehnoloogiate abil.
Coding Expressi komplekti tuum on LEGO DUPLO klotsid ning mootori ja värvianduriga progerong. Kui lapsed ehitavad väikestes tiimides valmis rongi ja rongiraja, äratavad nad kaadervärgi ellu eri värvides aktiivklotsidega. Need aitavad lülitada sisse ja välja näiteks rongi tulesid ning muudavad rongi suunda. Kuid enne ehitustööga pihta hakkamist peavad lapsed mõtlema – mida peaks rong tegema esmajärgus? Täpselt nii nagu programmeerija mõtleb enne tööga alustamist välja, kuidas programm peaks käituma ja mis funktsiooni täpsemalt täitma.
Käesoleva aasta maikuus läbisime Coding Expressi koolituse ja meil on komplekti kasutamisel juba mõningane kogemus. Meile meeldis enim Coding Expressi juures asjaolu, et seda on lihtne kasutada ning pärast lühikest juhendamist oskavad ka tehnoloogiakauged õpetajad progerongiga toimetada ja lapsi juhendada.
Meeskonnamängu käigus õpivad lapsed koostöö olulisust ja robootika põhimõtteid – näiteks seda, kui oluline on lihtne tsükkel. Lisaks aitab suurte klotsidega mängimine arendada lapse motoorikat ja õpivõimet. LEGO Education Coding Express toimibki põhimõttel, et mängimine peaks olema õppimine.
Arendavate mänguasjade maaletooja Insplay tegevjuht Andres Sirel usub, et Coding Express sobib igasse lasteaeda, kus väärtustatakse STEAM- ehk lõimitud tulevikuoskustele keskenduvat õpet. „Progerong loob silla praktiliste teadmiste ja mängulise õppimise vahel,“ ütles ta. „Tänu komplekti eesti- ja venekeelsele põhjalikule õpetajajuhendile on lasteaedadel mugav programmeeritav rong igapäevases õppetöös kasutusele võtta,“ lisas Sirel.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare