27.7 C
Rapla
Teisipäev, 28 mai 2024
RSPolitsei kutsub oktoobris üles loovutama registreerimata relvi

Politsei kutsub oktoobris üles loovutama registreerimata relvi

Siim Jõgis

Politsei- ja piirivalveamet on oktoobris tõstnud fookusesse registreerimata relvade temaatika. Sellega kutsutakse inimesi üles teavitama ning loovutama registreerimata relvi, mis neil kodus on. Sealjuures ei pea kartma, et järgneb menetlus või karistus.

Rapla piirkonnavanem Jaan Sildoja selgitas, et sellised relvad võivad olla inimeste kätte sattunud näiteks lähisugulase surma järel või on need välja tulnud ehitus- ja renoveerimistööde käigus.
Sarnaseid üleskutseid on politsei- ja piirivalveamet teinud varemgi. Esimest korda tehti seda 2004. aastal, kuid siis korraldas kampaaniat iga prefektuur iseseisvalt. 2008. aastal korraldati registreerimata relvade loovutamise kampaania esmakordselt üleriigiliselt ning sellel ajal jõudis politsei kätte 92 tulirelva.
2009. aasta kampaania käigus lisandus veel 55 relva. Nende seas olid ka sellised eksootilised eksemplarid nagu püstol Mauser ja püss Arsenal. Eraldi peeti veel arvestust Teise maailmasõja aegsete relvaraudade üle, mis on maapõuest välja tulnud. Nüüd on sellest ajast möödas kümme aastat ning üleskutse on taas päevakorral.
“Me ju teame, et kunagi oli paljudes majapidamistes relv olemas ja relva saamine ei olnud üldse keeruline. Tänasel päeval tuleb selleks läbida üsna suur kadalipp. Relvad on majapidamistes olnud aastasadu ja nüüd tulevad need renoveerimistööde käigus välja. Selliseid leide on küll, kus pööningult on leitud Teise maailmasõja aegne püstol,” rääkis Jaan Sildoja.
Selleks, et relv politseile loovutada, tuleks ühendust võtta piirkonnapolitseinikuga või helistada häirekeskuse numbril 112. Relvast võib politseile teada anda ka e-maili teel. Nii saab politsei relva või selle osad oma hoole alla võtta ja selle ohutult minema toimetada, sest isegi laskmiskõlbmatu relv võib olla ohtlik. Kampaania on suunatud just inimestele, kes ei ole varem julgenud relvast teada anda või ei ole muul põhjusel politsei poole pöördunud. “Nüüd on hea võimalus seda teha,” sõnas Sildoja.
Levinud on ka selline võimalus, et relv on jäänud koju isa või vanaisa surma järel ning lähedased ei teagi, mida sellega peale hakata. Samuti võib märku anda kodus olevast laskemoonast või lõhkeseadeldisest. Neid ei maksa samuti politseijaoskonda või mõnda teise rahvarohkesse kohta tuua, vaid piisab politseile teadaandmisest ning demineerijad tulevad ise kohapeale, rääkis Sildoja. Neid inimesi, kellel on kodus seaduslik relv, see kampaania otseselt ei puuduta. Registreerimata relvadest teatamise kampaania kestab oktoobri lõpuni.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare