13.8 C
Rapla
Laupäev, 25 mai 2024
RSVilivere elanikud soovivad Kurtna teed Kohila vallale

Vilivere elanikud soovivad Kurtna teed Kohila vallale

Helerin Väronen

Eelmisel neljapäeval kohtusid Vilivere elanikud Kohila vallavanema Uku Torjuse, abivallavanema Villu Karu ja ehitusnõuniku Kalver Künnapuuga. Peamine teema, mida arutati, oli Kurtna tee halb seisund ja võimalikud lahendused.

Kohila ja Saku valla piiril asuv Kurtna tee on aastaid olnud niivõrd halvas seisus, et teatud perioodidel ei pääse sealt kiirabi läbi, koolibuss ei liigu, tööle ei pääseta.
Saku valla juhtidega on Kurtna teega seoses korduvalt kohtutud ja sealsed arvamused on olnud kord nii-, kord naasugused. Viimane kohtumine oli septembris ja siis oldi Saku poolel seda meelt, et niipea nemad enam piiride muutmisega kokku puutuda ei taha, kuna alles hiljuti lõppes neil pikk maadevahetus Kiili vallaga. Saku vald on andnud lubaduse pöörata suuremat tähelepanu Kurtna ja selle kõrvalteede hooldusele.
Kohila valla poolt lubati, et kui rahvas tunneb, et tee vajab hooldust, tuleb sellest neile teada anda ja nad survestavad omakorda siis Saku valda. Mustkatte saamise võimalust sellele teele nähakse Saku poolt pärast seda, kui neil lõpeb ühisveevärgi ja -kanalisatsiooni projekt Saku alevis. Sinna aga on kolm aastat aega. Kohila poolt läbiproovitud võimalus on ka projektide kaudu raha taotleda selle tee parema katte alla saamiseks, kuid kuna tee jääb tööstuspiirkonnast välja, ei ole toetust saadud.
Ühe võimalusena pakkusid kodanikud välja ühise teehoolduskava koostamist, kuid enne peavad eelmised lepingud lõppema. Saku valmistab uut teehoolduslepingut ette, Kohila oma kehtib aga aastani 2021.
Kohila vallast on kiri saadetud ka maanteametile, sooviga uurida, kas seda teed ehk saaks hoopis riigi haldusesse anda. Kirjale pole vastust saadud ja suure tõenäosusega ei ole riik ka huvitatud selle tee omandamisest.
Otsides võimalikke lahendusi, kuidas veel Saku valda survestada, et nad selle teega midagi ette võtaks, jõuti ikka selleni välja, et kõige mõistlikum oleks, kui Kurtna tee kuuluks täies ulatuses Kohila vallale. Elavad ju selle ääres siiski Kohila inimesed, Saku elanikke seal teadaolevalt ei ela. Kuna Kohila vallal endal ülemuslikku võimu Saku valla üle pole, saab neid survestada vaid riik või rahvas oma pöördumistega. Kokkusaamisel lepitigi kokku, et järgmine samm, mida saab teha, on esitada Kohila volikogule elanike avaldus piiride muutmiseks.
Elanikud on igal aastal tee seisukorrast teinud ka pilte, mida saab avaldusele lisada. Kui avaldus on Kohila volikogus heaks kiidetud, saab selle esitada Saku volikogule otsustamiseks. Ideaalis võiks avaldus jõuda Kohila volikogusse sel kuul.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare