13.8 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
RSPeakokad jagavad koolis toiduvalmistamise põhitõdesid

Peakokad jagavad koolis toiduvalmistamise põhitõdesid

Katri Reinsalu

„Peakokad koolis” on Eesti Peakokkade Ühenduse ja maaeluministeeriumi koostöös sündinud projekt, kus tunnustatud peakokad külastavad Eesti koole. Septembri ja oktoobri jooksul viivad peakokad koolides läbi kodundustunde.

Tunni käigus tutvustavad nad õpilastele eesti toidu ajalugu ning annavad edasi toiduvalmistamise põhitõdesid. Raplamaalt võtab projektist osa neli kooli.
Projekti toel on loodud 15-minutiline video eesti toidu ajaloost 19. sajandist kuni tänapäevani. Seda näidati õpilastele enne tunni algust. Videos räägivad Angelica Udeküll, Taigo Lepik, Tarvo Kullama, Joonas Koppel ja Inga Paenurm, mida on eestlased söönud ja kuidas oma toitu valmistanud. Järgemööda jõutakse tänasesse päeva ning heidetakse pilk ka moodsasse kööki. Video lõpuks jõutakse aga põhjuseni, miks peakokad tänavu koole külastama on asunud.
„Parimad Eesti peakokad on kokku tulnud ja meil on mure. Eesti noor liigub liiga kiiresti toidu teekonnast eemale. Liiga palju tarbitakse valmistoitu,“ räägib videos Inga Paenurm. Ta jätkab: „Mis on toit? Toit kui selline on meie kehale väga vajalik. Võib ka öelda, et üks tähtsamaid osasid meie elust. Koos kokkamine kodus oma perega, oma sõpradega on väärtus, kus jagad oma päeva emotsioone, tegemisi ja tahtmisi. Kui sa oma akadeemilise hariduse saad koolist, siis tegelikult võiksid sa saada oma esimesed algteadmised toidu kohta ka koolist.“
Teisipäeval jõudis ettevõtmine Kohila gümnaasiumisse. Kolmanda tunni ajal seisis õpilaste ees restorani Talukõrts peakokk Andres Pedanik. Kooli õppeköök usaldati tema kätte kaheks pooleteise tunni pikkuseks kodundustunniks. Tema käe all hakkasid toidumaailmaga lähemat tutvust tegema 8. klassi õpilased kahes grupis. Grupid komplekteeriti nii, et mõlemas oli võrdselt poisse ja tüdrukuid.
„Ilmselgelt tuleb lapsed ise toiduvalmistamiseni viia, et nad õpiksid selle kaudu erinevaid tooraineid sööma,” kommenteerib kooli toitlustusjuht Kaire Pihlakas otsust ettevõtmisest osa võtta. Tema kogemus on, et noored pelgavad paljusid tooraineid. Samuti oli see huvitav väljakutse.
Projekti tarbeks on koostatud 20 lihtsat ja jõukohast retsepti, mis on mõeldud abimaterjaliks kodunduse aineõpetajale. Kolm neist tuli valmistamisele. Lisaks küpsetatakse igas koolis ka karaskit.
Kohila gümnaasiumis valmistati Pedaniku juhendamisel taimne risoto, ahjukala köögiviljadega ja kamakreem marjadega. Päev möödus edukalt ning noored kuulasid hoolega, mida neile räägiti. Kõik toidud tulid kenasti välja.
Pihlakas ütles, et koostatud retseptides on suurt rõhku pandud tervislikkusele. Seda nii tooraine kui ka töötlusvõtete seisukohast. Ta usub, et ka teised projekti jaoks välja töötatud retseptid tulevad tulevikus õppeköögis valmistamisele.
Sama projekti raames külastas 24. septembril Vana-Vigala põhikooli restorani Sardiinid peakokk Jaak Hiibus. Eelmisel reedel käis ta ka Kivi-Vigala põhikoolis.
Vana-Vigala kooli direktor Margit Liira ütles, et kõik nende teele tulevad huvitavad tasuta pakkumised püütakse ikka vastu võtta. See on hea viis õpilastele vaheldust pakkuda. Kodundustunnist võtsid osa 7. ja 8. klasside õpilased. Tüdrukute kõrval püüti kaasata ka mõned noormehed. Liira ütles, et nii mõnedki noored võtsid väga aktiivselt osa ja olid asjast huvitatud. Valminud toidud olid samuti maitsvad. „Päris tore ja lõbus päev oli,” kommenteeris direktor. Nii Vana-Vigala kui ka Kivi-Vigala koolis tulid valmistamisele samad retseptid. Lisaks karaskile jõudsid lauale kanafrikadellisupp, purukook õuntega ja suitsukalasalat toortatraga. Liira tõdes, et pärast Hiibuse külastust on nad jõudnud nii õunakooki kui ka karaskit uuesti valmistada. Retseptid olid tema sõnul igati jõukohased ja tehtavad.
Maakonna neljanda koolina osaleb ettevõtmises Rapla Vesiroosi kool. Restorani Markofka peakokk Inga Paenurm asub 28. oktoobril 6.a klassiga õpetaja Terje Raudsepa kaasabil toitu valmistama.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare